Новий рік уже приносить Україні прогнозовані зміни. Зона вільної торгівлі з Євросоюзом стала реальністю. Натомість припинив своє існування її аналог, тільки з РФ. Відтепер ситуація на ринку СНД змінилася кардинально, адже керівництво північно-східного сусіди ще й запровадило торговельне ембарго проти України.

Кроки ці нас не здивували, навпаки — до них готувалися. І з відповіддю не забарилися. Її Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк чітко озвучив у своєму післясвятковому десятихвилинному телезверненні: Україна виходить із зони вільної торгівлі з Російською Федерацією, підвищує мита на всі російські товари та запроваджує торговельне ембарго на низку товарів, виготовлених на території держави-агресора. До переліку товарів потрапили не лише продовольчі товари, а й продукція машинобудування та вагонобудування. «Ми діємо дзеркально. Не ми почали цю війну. Але агресора буде покарано», — переконливо заявив глава уряду.

Те, за що боролися на Євромайдані, поступово втілюють у життя. Фото Володимира ЗAЇКИ

Якщо реально обирати між товарами російського та європейського походження, перевага явно буде на боці останніх, у цьому в Україні мало хто сумнівається. Тим паче, що Угода про асоціацію з ЄС стала наріжним каменем боротьби мільйонів українців за краще майбутнє. «Це саме та перспектива для української економіки стати конкурентною, сильною, взірцевою. Тією економікою, яка залучає інвестиції з Європейського Союзу, яка створює нові робочі місця, яка торгує вільно з Європою і дає змогу українському бізнесу розвиватися та йти вперед», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Арсеній Яценюк укотре терпляче пояснив, що являє собою Угода про ЗВТ. Насамперед це безмитний продаж українських товарів до Європи і європейських товарів до України. «Це конкуренція, що є викликом для внутрішнього виробника. Але передовсім — це можливість для українського бізнесу стати сильнішим, конкурентнішим. Це шлях до освоєння нових ринків».

На цьому шляху було й буде чимало перешкод, насамперед пов’язаних з «братніми узами» північно-східної сусідки. Бо саме Росія робила все, аби Україна не стала частиною європейського простору й не повернулася в свою історичну європейську сім’ю. Попереднє керівництво держави піддалося вказівкам Кремля й не підписало угоду. Зрештою це спричинило масові протести, зміну влади й політики. І ось тепер Україна стала частиною економічної європейської сім’ї.

«Європейська інтеграція — це не тільки спільна економіка, це не тільки вільний перетин наших кордонів. Європейська інтеграція в першу чергу — це спільна ментальність, спільна свідомість, спільна культура і спільна освіта», — підкреслив Прем’єр.

Торік Європейська комісія засвідчила, що Україна виконала практично всі критерії для запровадження безвізового режиму з ЄС. І тепер очікується фінальне рішення ЄС щодо надання безвізового режиму для наших громадян. Бо ми є учасниками одного великого європейського простору, поділяємо ті самі цінності й принципи, поважаємо права й свободи людини та громадянина, керуємося принципом верховенства права.

Впроваджено чимало програм з ЄС, зокрема для українських науковців, культурного середовища, програми доступу до європейських ресурсів. Йдеться про програми «Креативна Європа» та «Горизонт-2020». Згідно з ними наші митці й науковці можуть отримати від ЄС фінансові ресурси для розвитку своїх галузей, розвитку кожної свідомої української особистості.

Найближчим і найпоказовішим взірцем євроінтеграції для України тут слугує братня Польща. «14 років Польща проводила складні реформи. Такі самі реформи, як ми провели за останні 22 місяці. І внаслідок цих реформ Польща не просто стала членом Європейського Союзу, а одним із найсильніших членів ЄС з розвиненою економікою, — констатував Арсеній Яценюк. — Це наш шлях. І ми його пройдемо».

Звичайно, попереду багато роботи. Складної, але правильної роботи, щоб Україна стала членом Європейського Союзу. «Для того, щоб наші громадяни почували себе як гідні члени великої європейської сім’ї. І це наша спільна робота. Спільна робота кожного громадянина країни. Спільна робота уряду й парламенту. Спільна робота всієї української нації, яка є європейською нацією. Тому що Україна — це Європа», — оптимістично заявив Прем’єр.

Ситуацію в сегменті українсько-російської торгівлі пояснив також департамент економічного розвитку та регуляторної політики Секретаріату Кабміну. Так, з 2 січня 2016 року до всіх товарів походженням з Росії поки що застосовуватимуться пільгові ставки ввізного мита, встановлені Митним тарифом України. Але преференційний режим щодо згаданої країни (вільну торгівлю) буде скасовано.

Зазначені заходи запроваджуються на один рік відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 30.12.2015 р. № 1146, ухваленої для захисту національних економічних інтересів та безпеки України, відновлення порушених прав, свобод та законних інтересів громадян України, суспільства та держави, викликаних діями держави-агресора — Російської Федерації, які обмежують реалізацію законних прав та інтересів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності України, а також у відповідь на призупинення Росією дії Договору про зону вільної торгівлі від 18 жовтня 2011 року стосовно України.

Як зазначила у своєму коментарі заступник міністра економічного розвитку і торгівлі — Торговий представник України Наталія Микольська, уряд і надалі обстоюватиме інтереси України й послідовно захищатиме українського товаровиробника на зовнішньому та внутрішньому ринках.