ЖНИВА

Збирати ранні зернові та зернобобові залишилося менше декади

Уже кілька тижнів Україна жнивує. Станом на 17 липня зібрано ранні зернові та зернобобові на площі понад 7 із 10,6 мільйона гектарів, або 68 %. Намолочено майже 20 мільйонів тонн зерна при середній врожайності 28 центнерів з гектара. Торік урожайність зернових на цей час була 21 центнер. Щодоби в Україні збирають зернові культури майже на 300 тисячах гектарів жнивного поля. Якщо врахувати нинішні темпи, то підрахунки свідчать, що збір ранніх зернових триватиме ще майже декаду. Про це на нараді в Полтаві повідомив директор департаменту землеробства МінАПК Олександр Демидов. Згідно з його інформацією, найбільше збирати залишається північним областям.

У той же час у південних уже готуються до обжинків. По 2 мільйони тонн зерна нового врожаю намолотили хлібороби Одещини, Дніпропетровщини, Харківщини та Запоріжжя. Близькі до того, щоб подолати цей рубіж, аграрії Полтавщини, Донеччини, Миколаївщини, Київщини. У порівнянні з минулим роком, середня врожайність ранніх зернових по Україні зросла на 7 центнерів, ячменю — на 5, пшениці — на 8 центнерів з гектара. В розрізі областей найвища врожайність ранніх зернових у Черкаській області — 44,4 центнера з гектара, Київській — 41 центнер та Полтавській — 39,1 центнера з гектара.

В доброму стані зернова кукурудза, площі посіву якої в Україні щорік збільшуються. Приміром, якщо у 2000 році наші аграрії посіяли її на площі 1,2 мільйона гектарів і одержали 3,8 мільйона тонн зерна, то нині під нею зайнято 4,8 мільйона гектарів, або на 150 тисяч гектарів більше, ніж торік. А урожай кукурудзи очікується на рівні «рекордного» 2011 року, коли в Україні було зібрано 22,8 мільйона тонн зерна при врожайності 64,4 центнера з гектара. Зокрема на Полтавщині, яка є лідером з виробництва цієї культури, тоді одержали по 78,9 центнера зерна кукурудзи з гектара!

На збиранні ранніх зернових та зернобобових цього року задіяно 56,4 тисячі комбайнових екіпажів, навантаження на комбайн на початок жнив було 212 гектарів, сьогодні — 83 гектари, завдяки залученій техніці. А, наприклад, у Полтавській області навантаження на зернозбиральний комбайн наполовину менше. Про це поінформував заступник голови Полтавської обл?держадміністрації Володимир Замикула. За його словами, всього в області треба зібрати ранні зернові на площі 410,7 тисячі гектарів. Із них 269,9 тисячі гектарів — це озима пшениця та 127 тисяч гектарів — ярий ячмінь. На означену дату впорано 310 тисяч гектарів, намолочено понад 1 мільйон 300 тисяч тонн зерна. Залишається зібрати хліб на 100 тисячах гектарів. З урахуванням того, що щодоби полтавські аграрії збирають зернові на площі 20 тисяч гектарів, роботи залишається на кілька днів. Важливо, що 79% зібраного зерна нового врожаю є продовольчим. Усе воно зберігатиметься на сертифікованих елеваторах та в складах агропідприємств. Сукупна потужність ємкостей для зберігання зерна на Полтавщині — 5,6 мільйона тонн.

Відзначивши той факт, що в нинішньому році урожайність ранніх зернових та зернобобових в області на 12 центнерів з гектара вища, ніж торік, Володимир Васильович водночас зауважив, що область має значні резерви в плані виробництва зерна. Полягають вони у підвищенні родючості грунтів шляхом внесення органічних та мінеральних добрив, чим полтавські науковці та рослинники активно займаються, та в пошуках шляхів збереження вологи в грунті. Зокрема на площах, де сіють кукурудзу, 80% земель на Полтавщині обробляється безвідвальним, або поверхневим, способом. Окрім того, в області працюють над підбором сортів. Усі ранні й пізні зернові тут посіяні висококондиційним насінням. Такий же якісний посівний матеріал заготовляють і під урожай наступного року.