Найближчими днями до східних регіонів будуть направлені військові прокурори, які працюватимуть у бойових умовах та на відміну від своїх цивільних колег матимуть зброю та військові звання. Про це під час брифінгу розповів речник Генеральної прокуратури України Юрій Бойченко. За його словами, нині в зоні проведення Антитерористичної операції відкриваються кримінальні провадження за фактами дезертирства, невиконання наказів, самовільного покидання військової частини або місця дислокації, здачі табельної зброї, а також розслідуються випадки переходу на територію країни, з якою ведуться бойові дії.

Виправили помилку колишньої влади

Минулого тижня Верховна Рада прийняла за основу і в цілому законопроект, який передбачає створення військових прокуратур. Коментуючи цей документ, народний депутат Олександр Кузьмук зазначив, що ліквідація військової прокуратури за часів правління Януковича була великою помилкою. «Останні події в державі, пов’язані із загостренням зовнішніх та внутрішніх загроз, засвідчили, що таке рішення було передчасним, — зазначив народний депутат. — На сьогодні в системі органів прокуратури діють спеціалізовані прокуратури з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері. Проте їхні територіальна структура, принципи комплектування за рахунок цивільних осіб та організаційні засади діяльності не відповідають ступеню наявних загроз, які існують для воєнної безпеки суверенної, незалежної, демократичної та правової держави».

Законом передбачено, що військовими прокурорами і слідчими призначаються громадяни серед офіцерів, які проходять військову службу або перебувають у запасі та мають вищу юридичну освіту. В окремих ситуаціях за наказом Генерального прокурора на посади прокурорів і слідчих військових прокуратур можуть бути призначені особи, які не є військовослужбовцями.

Також військові прокурори і слідчі проходять службу у військових частинах і перебувають у розташуванні частини.

«Безсумнівно, охорону правопорядку у військовій галузі повинні здійснювати профільні спеціалісти, на яких, крім розуміння військової справи, покладаються особливі обов’язки і права. Робоче місце такого прокурора міститься безпосередньо у військовій частині, — підкреслив народний депутат Андрій Міщенко. — Він має допуск до військової таємниці, дотримується військового статуту та норм. За чинної системи прокурор не має змоги перебувати в зоні проведення військових чи антитерористичних дій. Тому розгляд діянь окремих військових керівників на місцях, які віддають інколи злочинні накази, розгляд недбальства чи зради відкладається на довгий термін, тоді як військові зрадники — агенти Кремля — продовжують виконувати свої обов’язки та надавати ворогам секретну інформацію про військову операцію. Як наслідок, значна частина військовиків потрапляє в засідки терористів, знищуються військові літаки, зброя і таке інше».

Дезертири тікають разом із зброєю

У Генеральній прокуратурі переконують, що всі злочини в зоні Антитерористичної операції на сході України розслідуються належним чином. «Нашими колегами з Донецької, Луганської областей, прокуратури з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Південного регіону відкриваються кримінальні провадження та негайно розпочинається досудове слідство. Це стосується випадків дезертирства, непокори, невиконання наказу, самовільного залишення військової частини або місця дислокації, здачі табельної зброї, переходу на територію країни, з якої ведуться бойові дії та вчинення інших військових злочинів, — розповів речник цього відомства Юрій Бойченко. — Так, наприклад, у травні 2014 року троє військовослужбовців строкової служби однієї з військових частин за попередньою змовою вчинили дезертирство із зброєю. Із собою забрали три автомати та 750 набоїв до них. Після залишення місця служби вони незаконно заволоділи транспортним засобом та вчинили розбійний напад на працівників автозаправної станції. За цим фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 408, ч. 2 ст. 410 Кримінального кодексу України. Завдяки скоординованим заходам правоохоронних органів ці особи були затримані. У травні нинішнього року судом обрано запобіжний захід —  взяття їх під варту. В серпні вони були засуджені. А Луганською прокуратурою з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері в серпні цього року до ЄРДР внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 402 Кримінального кодексу України. Встановлено, що 31 липня 2014 року в аеропорту «Луганськ» після доведення заступником командира військової частини бойового наказу, який необхідно було виконати наступного дня, четверо військовослужбовців, відкрито відмовившись це робити, почали підбурювати інших до невиконання наказу і непокори старшому начальнику. 6 серпня цим військовослужбовцям повідомлено про підозру. Також щодо них впроваджено запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою».

За словами Юрія Бойченка, за період з квітня по серпень правоохоронні органи також зафіксували більш як тисячу правопорушень за фактами ухилення від мобілізації та військового обліку. При цьому найбільшу кількість відповідних кримінальних проваджень відкрито в Одеській, Дніпропетровській і Херсонській областях.

Юрій Бойченко повідомив, що за 26 кримінальними провадженнями розслідування завершено і вони направлені для розгляду в суді. За 6 з них вже винесено обвинувальні вироки.

Так, зокрема, вироком Чаплинського районного суду Херсонської області до двох років позбавлення волі з іспитовим терміном на рік засуджено військовозобов’язаного, який, отримавши повістку, не прибув до місця призову. В іншому випадку було відкрито провадження щодо військовослужбовця з Володимира-Волинського, призваного за мобілізацією, який відбув у звільнення, але у визначений час на місце служби так і не повернувся.