ТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО

В уряді розбиралися, що заважає комунальникам своєчасно сплачувати за спожитий газ

 

У кількох регіонах місцева влада під прикриттям незначного зростання цін на енергоносії в два-три рази необгрунтовано підвищила ціни на інші додаткові послуги з обслуговування житла. Таку заяву на селекторній нараді за участю керівників усіх областей зробив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв.

Як приклад він назвав Сумщину, де за незадовільну роботу було звільнено кількох чиновників, зокрема начальника управління ЖКГ області. В Андрія Клюєва викликає великі сумніви вартість обслуговування прибудинкової території у 6 грн на 1 кв. метр квартири. Тому він доручив керівникам областей провести ретельний аналіз усіх аспектів тарифоутворення в ЖКГ: "Ми зобов'язані нарешті припинити це злодійство".

Усім очільникам областей разом із правоохоронними органами доручено провести перевірку підприємств галузі, які допустили найбільші заборгованості за поставлені енергоресурси. "За підсумками перевірок буде вжито кардинальних заходів", - заявив Андрій Клюєв.

НКРЕ затвердила тарифи на теплоенергію для населення на 2011 рік для суб'єктів господарювання, які її виробляють, транспортують і постачають. Проте відповідні нові тарифи на послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води для населення місцевою владою не встановлені. Така ситуація призвела до того, що сума заборгованості місцевих бюджетів перед комунальними підприємствами теплоенергетики з різниці в тарифах за період з 1 січня 2009 по 31 грудня 2010 року становила 3,6 млрд грн.

У деяких регіонах загальна заборгованість не лише не зменшилась, а навіть зросла. Найбільше заборгували за газ столиця - 1 млрд 860 млн грн (з початку року збільшилась на 752 млн), Донеччина - 1,5 млрд (+230 млн), Дніпропетровщина - 1,09 млрд грн (+153 млн), Харківщина - 1,02 млрд (+240 млн), Кіровоградщина - 143 млн (+36 млн), повідомляє прес-служба урядовця.

Найнижчі рівні розрахунків за газ у підприємств ТКЕ Закарпатської - 17,7%, Луганської - 19,3%, Донецької -25,5%, Житомирської - 33,2%, Кіровоградської - 36,5% областей, а також у Севастополі (29,4%) і АР Крим - 22,4%.

Загальна заборгованість за спожитий у 1999-2011 рр. природний газ становила 13,1 млрд грн, що еквівалентно майже 11 млрд кубів природного газу, якого б вистачило для роботи всіх підприємств ТКЕ протягом року.

Що ж заважає своєчасним розрахункам у ситуації, коли населення майже повністю розраховується за послуги з теплопостачання і постачання гарячої води? Хоча уряд і домігся відкриття спеціальних рахунків зі спеціальним режимом використання для автоматичних розрахунків за спожитий газ, окремі комунальні підприємства мають інші рахунки, на які надходять кошти від споживачів теплової енергії. Андрій Клюєв зобов'язав керівників областей припинити практику використання комунальними підприємствами теплоенергетики кількох рахунків.

За кожен відсоток збільшення газового боргу керівники всіх місцевих рівнів нестимуть персональну відповідальність і звітуватимуть перед урядом, заявив Андрій Клюєв. Мінфіну в двотижневий термін доручено погасити заборгованість за всі енергоносії бюджетних установ та організацій, а місцевим органам влади - заборгованості місцевих бюджетів.