А також намагатиметься якомога швидше і дорожче продавати на торгах активи, які залишились у фінустанов після визнання їх неплатоспроможними, і шукатиме інвесторів для банків, у які введено тимчасові адміністрації. Про таке завдання Фонду гарантування вкладів фізосіб розповів під час прес-клубу його директор-розпорядник Костянтин Ворушилін.

За його словами, фонд  не був розрахований на таке масове падіння банків і кризу банківської системи. Йому забракло грошей для повернення всім вкладникам банків, що збанкрутували, гарантованої суми 200 тисяч гривень. Тож страхувальникові депозитів нещодавно довелося піти на складну процедуру фінансового наповнення.  «Основне джерело фінансування фонду — це відрахування банків залежно від кількості вкладів. На жаль, їх не вистачає, тому фонд взяв гроші в кредит у Нацбанку під ставку 12,5%», — пояснив він.

Поки що  з грошима

«Прогнозуємо, що їх теж може не вистачити, тому Мінфін підставив плече. Там складна схема. Фонд виписує вексель, Мінфін дає ОВДП, а Нацбанк — живі гроші для розрахунку з вкладниками, — пояснив Костянтин Ворушилін, наголосивши: —  На сьогодні гроші є. Поточні виплати зможемо забезпечити. А ось надалі усе залежатиме від стабільності банківської системи».

Станом на кінець жовтня фінансові ресурси фонду становлять 11 мільярдів гривень, з них 5,9 мільярда перебувають в ОВДП.

Друга проблема, з якою зіткнувся фонд, така: «У нас постійно намагаються вкрасти гроші, —  продовжив Костянтин Ворушилін. — Це стара схема, коли великий вкладник, як правило, юрособа,  розбиває один великий вклад — мільйон чи кілька мільйонів  гривень чи доларів — на багато дрібних по  200 тисяч гривень, зазвичай, на фізосіб. У результаті на фонд лягає на 20—40% більше навантаження. Суди на це не завжди вчасно реагують з точки зору закону і моралі».

Як приклад директор-розпорядник Фонду навів одеський банк «Порто-Франко». «Його власники і топ-менеджери перед заходом туди куратора Нацбанку так почистили активи, що нічого не залишили. Усе виведено на фінкомпанію «Топ-фінанс», зареєстровану в Києві. Гроші дуже великі. 192 кредитні справи вивезено з банку, і не зрозуміло, де вони перебувають, що і як», — розповів він про одну з резонансних справ, додавши, що фонд, образно кажучи, «задихається від кількості судових справ». 

Претензій  на 50 мільярдів

Цього року Фонд гарантування вкладів фізосіб передав у правоохоронні органи 228 позовних заяв на дії або бездіяльність топ-менеджементу, власників істотної участі, працівників банків та їхніх контрагентів, що призвели до неплатоспроможності фінустанов. З них за 115 уже відкрито кримінальні провадження, продовжив заступник директора-розпорядника фонду Андрій Оленчик.

За його словами, загальна сума претензій за 228 заявами становить 45,7 мільярда гривень, а за відкритими кримінальними справами — 28,3 мільярда. Через суди та правоохоронні органи фонд спробує повернути їх у систему.

«Не можу розкрити інформацію щодо всіх банків, але скажу, що абсолютний рекордсмен у переліку — Брокбізнесбанк», — зауважив Андрій Оленчик. Він також уточнив, що найпоширенішими злочинами на банківському ринку, що призвели до банкрутств фінустанов, стали крадіжки активів банків шляхом виведення їх із ринку та заміни застав, дроблення депозитів і фіктивне переоформлення вкладів, а також недбалість,  зловживання і перевищення повноважень службовими особами. Нині проти  власників і керівників банків порушено 73(!) кримінальні справи, проти контрагентів, зокрема вкладників, позичальників, бізнес-партнерів — 30, і проти службових осіб фінустанов — 12.

І це ще не межа, переконаний він. Регулярні розслідування таких фактів і вжиття заходів з відшкодування збитків винними триватимуть й надалі, зауважив Андрій Оленчик. Адже це передбачено зобов’язаннями України, які вона взяла у сфері співпраці з МВФ і основними принципами ефективних систем страхування депозитів, підготовлених Міжнародною асоціацією страховиків депозитів та Базельським комітетом з банківського нагляду.

Нині фонд і МФВ узгоджують технічне завдання для аудиторських фірм, які буде відібрано на основі тендеру вже до кінця року. Вони мають провести спецаудит двох банків — маленького і великого. Аналіз з аргументами і фактами покаже, що стало першопричинами банкрутства банків, розповів він, уточнивши: перші результати перевірки озвучать уже на початку 2015 року.

Для повернення капіталів є всі законні підстави.  Так, ст. 58 Закону «Про банки і банківську діяльність» передбачає вжиття власниками істотної участі та керівниками банків вчасних заходів для запобігання настання неплатоспроможності фінустанов. Якщо ж таких не було і це буде доведено у суді, то на них може бути покладена відповідальність за  зобов’язаннями банку. Крім того, в ч. 5 ст. 52 Закону «Про систему гарантування вкладів фізосіб» сказано: якщо активи, які входять до ліквідаційної маси, недостатні, щоб розрахуватися з усіма кредиторами у всіх чергах, то фонд має право звернутися з позовними заявами до власників істотної участі, контролерів і топ-менеджерів для відшкодування цієї різниці, уточнив заступник директора-розпорядника. Нині ж ситуація з безвідповідальністю за банкрутство банків, насамперед майновою, їхніх власників і топ-менеджерів нагадує проведення АТО з відкритим кордоном із Росією. На думку Андрія Оленчика, законодавство у цій площині треба посилити. Цікавий, як на нього, турецький досвід, коли майнова відповідальність банкірів триває до 20 років.

ДОВІДКА «УК»

Фонд гарантування вкладів фізосіб має вивести з ринку за новим законодавством 28 банків.  26 з них цього року визнано неплатоспроможними із загальною сумою зобов’язань перед вкладниками-фізособами в межах гарантованої суми 18,8 мільярда гривень.  У 14 банках працює тимчасова адміністрація і ще 14 перебувають у стадії ліквідації.