Сьогодні розпочала роботу нова патрульна служба. Українські поліцейські, які вийшли на вулиці, будуть одягнені в нову форму з вмонтованими в неї відеокамерами. Так, обіцяють в МВС, запобігатимуть хабарництву та свавіллю тих, хто повинен захищати правопорядок. У самому відомстві готуються до глобальної реформи, яка стартує після набрання чинності нового закону «Про Національну поліцію», який парламент ухвалив у другому читанні. Якщо, звісно, цей документ підпише Президент.

Від корупції убережуть відеокамери

У Києві 2 липня відбувся перший випуск поліцейської академії патрульної служби на базі навчально-наукового інституту підготовки фахівців для підрозділів слідства та кримінальної міліції НАВСУ.

«Ми у вас віримо і бачимо, який складний шлях ви пройшли. Це був дуже складний курс, жорстка підготовка. Ви вселяєте надію в нову Україну. Бачу, скільки ви готові взяти на свої ще не зовсім досвідчені плечі. Ви люди, які гідні своєї форми», — звернулася до випускників перший заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе, яка стала ідеологом побудови нової поліції в Україні.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, вітаючи випускників, підкреслив, що мета Кабміну — поширення системи патрульних служб у всій країні. Тому, за його словами, дуже важливо, щоб працювали нові закони, які врегулюють діяльність правоохоронців.

До нового року в МВС планують підготувати шість тисяч нових патрульних, хоч у масштабах держави їх потрібно значно більше — майже 170 тисяч.

Амуніція нового поліцейського складатиметься із пістолета «Форт-17», спеціальної кишені для двох магазинів до нього, а також гумового кийка. На фірмовому одязі передбачено можливість кріплення індивідуального жетона поліцейського та нагрудної відеокамери. Вона дає змогу вести запис інформації як в режимі відео, так і аудіо. А ще до оснащення поліцейського належить GPS-обладнання, що дає змогу відстежувати переміщення нарядів і оперативно управляти ними. Відеокамера працюватиме під час спілкування працівника поліції з громадянином, якого попередньо повідомлять про здійснення запису і застережуть про незаконність хабарів.

Щоб робота правоохоронців була обгрунтована і на законодавчому рівні, депутати цього тижня проголосували за закон, який визначає правові основи організації та діяльності Національної поліції України, статус поліцейських.

Документ визначає, що Національна поліція — це центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримки публічної безпеки та порядку. Систему поліції становлять центральний орган управління та територіальні органи поліції. У їх складі функціонують кримінальна і патрульна поліція, органи досудового розслідування, поліція охорони, спеціальна поліція і поліція особливого призначення. Керівника поліції призначає на посаду і звільняє Кабінет Міністрів.

Українські поліцейські, які вийдуть на вулиці, будуть одягнені в нову форму із вмонтованими в неї відеокамерами.  Фото з сайту infokava.com

Під пильним наглядом суспільства

Як заявив член Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності народний депутат Юрій Луценко під час представлення документа в парламенті, до другого читання у проект було внесено 549 поправок, які розглянув комітет.

«Особливість цього закону — те, що начальником Національної поліції буде особа, яка має професійний стаж у силових структурах і яку призначає Кабінет Міністрів за поданням міністра внутрішніх справ. Надалі начальник Національної поліції як керівник центрального органу виконавчої влади, який перебуває у складі МВС, самостійно формує структуру і призначення всієї поліцейської вертикалі», — сказав Юрій Луценко.

За його словами, керівництво Національної поліції в центрі й на місцях призначають на контракт строком 2 або 4 роки, що захистить персонал поліції від політичної ситуації в Україні.

Громадяни України, які хочуть вступити на службу в Національну поліцію, мають пройти конкурс, зокрема і за згодою, через так званий поліграф (детектор брехні). На конкурсних засадах відбуватиметься й  призначення на посади молодшого та середнього начальницького складу.

«Третя особливість цього закону — те, що в ньому чітко визначено права та обов’язки поліцейського. Уперше не в підзаконних актах, а в законі буде прописано, коли поліцейський має право зупинити особу, оглянути її, затримати, застосувати до неї певні заходи. Чітко прописано дії, які до громадян має право застосовувати співробітник поліції. Зокрема вказано, коли він застосовує наручники, гумову палицю, газові шумові гранати, вогнепальну зброю. За невиконання цих положень — кримінальна відповідальність», — зазначив Юрій Луценко.

За його словами, ще одна особливість цього закону — співпраця Національної поліції з органами місцевого самоврядування.

«Орган місцевого самоврядування може проголосувати за недовіру начальникові Національної поліції на районному чи обласному рівні, що збільшує зону контролю над законністю і об’єктивністю Національної поліції», — розповів нардеп.

Що напишуть на жетоні?

Чимало суперечок викликала поправка, яку запропонувала народний депутат Олена Сотник. Вона наполягала, що на жетоні поліцейського має бути вказано його прізвище, ім’я та по батькові, щоб громадяни чітко розуміли, з ким мають справу, і могли поскаржитися, якщо правоохоронець перевищив повноваження.

На це Юрій Луценко, у минулому міністр внутрішніх справ, цілком логічно апелював, заявивши, що ухвалювати правку не можна, якщо хоч трішки думати про оперів, котрі затримують серійних убивць, ∂валтівників, розкрадачів із величезними зв’язками у державних органах влади. «Прізвища звичайного «старлея», який затримав убивцю двох дітей, не повинні знати родичі чи спільники цього вбивці. Номер повинен бути, бо за цим номером можна скаржитися у прокуратуру, але ніхто з цивільних імовірних зловмисників не повинен знати прізвища і де перебуває сім’я чесного і фахового працівника поліції», — наголосив політик.

У ході голосування виникла ще одна запекла суперечка щодо того, чи повинні начальники поліції та місцевих її управлінь погоджувати призначення своїх заступників і структури територіальних управлінь із міністром. Рада не підтримала поправки, які робили керівників поліції незалежними у кадрових призначеннях від міністра. А ось за закон в цілому після досить напружених дебатів депутати проголосували.

«На мій погляд, це революційний документ. Вважаю, що з його ухваленням ми отримаємо нарешті правоохоронний обслуговуючий громадян і залежний від громадян орган поліції замість каральної системи НКВС-МВС, яка функціонувала в нас в радянські й пострадянські часи. Це справді революційний закон, який змінює ситуацію не тільки в МВС, але й загалом у суспільстві», — підкреслив Юрій Луценко.

У четвер Верховна Рада проголосувала ще один «міліцейський» Закон — «Про органи внутрішніх справ».

«Закон регулює відносини між МВС та підпорядкованими йому центральними органами виконавчої влади. Остаточно визначено взаємодію між керівниками поліції, міграційної служби, Нацгвардії та міністром внутрішніх справ. Якщо раніше у міліції, прикордонників, Нацгвардії були окремі підрозділи з медицини, то тепер усе централізується», — прокоментував документ Юрій Луценко.

А ось голосування за законопроект «Про муніципальну варту» депутати поки що відклали, пообіцявши над ним ще попрацювати.