Анексія частини території України і вже не торговельна, а справжня війна з Росією болюче вдарили по вітчизняній економіці й спровокували проблеми у фінансовій сфері. Причому такі масштабні, що самотужки нашій країні не впоратися. Добре, що це розуміють західні партнери. Днями до України завітала група закордонних експертів, які спробували розібратися в ситуації на місці. 

Висновок такий: фінансову допомогу Україні слід збільшити. На цьому наголосив старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки ім. Петерсона Андерс Ослунд  на брифінгу в Клубі Кабінету Міністрів. Такий вердикт винесла  група закордонних експертів, приїзд якої в Україну організував міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус. Серед тих, хто вникав в українські проблеми, були професор економіки Єльського університету Василь Калимон, політик, експерт-економіст, у минулому прем’єр-міністр Словаччини Іван Міклош, колишній прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс.

Після зустрічей із Прем’єр-міністром України, міністрами,  відомими українськими політиками та парламентаріями, під час яких обговорювали не лише проблеми, а й шляхи впровадження реформ у країні, дійшли згоди, що Україні потрібна фінансова підтримка  у значно більших обсягах, ніж та, про яку йдеться нині. Щоправда, отримати її зможемо лише після проведення фіскальної консолідації, наголосив Андерс Ослунд. Мовляв, Міжнародний валютний фонд вважає за необхідне надати Україні фінансову підтримку на 15 місяців обсягом майже 27 мільярдів доларів. Однак нині кошти, які виділяють МВФ, ЄС, інші міжнародні фінансові структури, становлять трохи більш як 20 мільярдів доларів. Треба думати, де взяти ще майже 7 мільярдів.

Гроші знадобляться і для відбудови Донбасу. Фото з сайту radiosvoboda.ua

Є сподівання, що гроші таки знайдуть, адже закордонні експерти переконалися, що в українському уряді нині працюють справжні професіонали, які розуміються на реформах і знають, як їх упроваджувати в життя, аби здолати кризу.

«Перше наше враження, — наголосив Андерс Ослунд, — що якість урядовців в Україні повністю змінилася. Ті, кого ми сьогодні побачили, — високого рівня професіонали, які відповідають усім європейським стандартам. Я працював з українською економікою 30 років і ніколи ще не бачив таких професійних якостей членів уряду, як сьогодні».

Експерт переконаний, що Україна таки вийде з кризи, адже уряд активно над цим працює і вже є позитивні зміни. Закордонні фахівці передусім радять провести реформи, які стосуються боротьби з корупцією та змін у фіскальній сфері. А ще варто скасувати деякі субсидії, якнайшвидше  уніфікувати ціни на газ на ринковому рівні. Слід  також зосередити увагу на поліпшенні управління державними підприємствами та якнайшвидше просуватися вперед у питаннях дерегуляції.  Усе це має поліпшити платіжний баланс, знизити залежність від Росії, привести до економії енергії та зростання виробництва.

Багато вже зроблено, але ще більше треба зробити, переконані закордонні радники. У тому, що це під силу нинішній урядовій команді, переконаний і литовський політик, а в минулому сам урядовець Андрюс Кубілюс.

«Це чудова команда, яка має хорошу програму реформ. Вона показала, що готова до реформ, — наголосив він. — Є, звичайно, серйозні виклики, але цей уряд показав, що має політичну волю, щоб упровадити всі необхідні реформи».

Солідарний з колегою й експерт-економіст, також колишній урядовець зі Словаччини  Іван Міклош. На його переконання, успіх якісних перетворень країни залежить від правильного політичного управління реформами. Він вважає, що виклик полягає у політичному управлінні реформами. Саме тому така важлива співпраця між урядом і парламентом.  Уряд має активізувати комунікацію і з народом, і з парламентом, з його фракціями. І народні депутати повинні відчувати та поважати відповідальність уряду і підтримувати його програму.

Таке прагнення закордонні експерти побачили під час зустрічей з українськими урядовцями та парламентаріями. Принаймні Василь Калимон, зазначив, що вони звернули увагу на серйозне розуміння глибини питань та проблем.

 «Під час зустрічей ми почули позитивні сигнали, що в уряді є команда професіоналів, що розуміють, як досягнути прогресу і потрібних змін», — зробив він однозначний висновок.