Масова бійка із застосуванням вогнепальної і холодної зброї, яку спровокували п’ятеро членів Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» в одному з готелів закарпатського гірськолижного курорту «Драгобрат», завершилася вердиктом Ужгородського міськрайонного суду. Він обрав для п’ятьох правопорушників запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 2 місяці.

У суді із синцями під очима, набряклими обличчями вони викликали жалість. Їх оглядали лікарі «швидкої» безпосередньо в залі засідань, відтак слуги Феміди одному за одним дозволяли відправлятися на лікування в стаціонар. Лише нагадування про їхню участь в АТО та псевдо одного з хлопців («Бєс») свідчили про їхнє направду фронтове минуле...

Але одразу виринала й інша інформація, надана правоохоронцями. У ній вояки-добровольці сприймалися натуральними дебоширами, ба більше — небезпечними злочинцями. Замість лиж на курорт вони прихопили із собою... пістолети. З вогнепальною зброєю в руках ці горе-туристи змушували працівників готелю сліпо коритися свавіллю і о четвертій ранку(!) готувати нічним гостям їжу, доставляти алкогольні напої тощо. При цьому — мовчати. Бо інакше!..

Така поведінка непроханих гостей різко контрастувала з ура-патріотичними заявами, які цими днями найчастіше лунали саме від бойового крила «Правого сектору». Організація, мовляв, переходить у «внутрішню опозицію» і виступає за «створення Української самостійної соборної держави». Залишмо зміст цих заяв на совісті тих, хто їх готував, адже виходить, що Україні в її нинішньому становищі бракує лише «внутрішньої опозиції», а самостійна соборна держава — лише ілюзія. Ні більше ні менше...

Про те, що бійка з кровопролиттям на Драгобраті — «звичайний бандитизм», який «не можна прикривати лозунгами», у заяві прес-служби Закарпатської облдержадміністрації зазначили вже через кілька годин після кривавого інциденту з участю представників «Правого сектору».

У заяві йшлося й про те, що представники цієї організації вже вдруге влаштовують на Закарпатті брутальні провокації із застосуванням вогнепальної зброї. Їхні дії мають як політичні, так і економічні негативні наслідки. Усе це відбувається на кордоні з чотирма країнами ЄС, що допомагають Україні протистояти російській агресії на Донбасі.

Щоб хоч якось підняти економіку краю з колін, керівництво області великі сподівання покладало на зимовий туристичний сезон. Але на засніженому курорті, який має розвинену інфраструктуру, влаштовують розбірки зі стріляниною! Правопорушники застосували вогнепальну зброю — пістолети систем Макарова і Стєчкіна, які представники «Правого сектору» мали при собі без дозвільних документів.

Влітку ця організація зірвала туристичний сезон в області своїми смертельними пострілами в Мукачевому. І ось знову стрілянина в розпал різдвяних святкувань там, де відпочивають тисячі людей із різних куточків України та іноземці.

Цей брутальний інцидент завдав величезної шкоди іміджу Закарпаття, про нього писали в румунських, угорських, словацьких та чеських ЗМІ. Туристи із Франції та інших країн, що відпочивали на Драгобраті, терміново залишили курорт. Чи захочуть приїхати сюди ще раз після того, що сталося? Навряд чи. І знайомим не радитимуть.

Лише іміджевими втратами не обійшлося. Двоє охоронців туристичної бази зазнали тілесних ушкоджень: різані рани, гематоми голови, переломи кінцівок. Горе-туристи, жоден з яких ніде не працює, за два тижні встигли «відзначитися» в кількох регіонах України. Під прицілом їхніх пістолетів опинялися мирні громадяни: від одних вони вимагали пальне, від других — автомобіль, а ось на Драгобраті їм знадобилися їжа й алкоголь.

Останнє повідомлення, яке розповсюдив голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль через її прес-службу, ще додало олії в вогонь. Геннадій Геннадійович заявив: у затриманих на Драгобраті представників «Правого сектору» виявлено... 160 тисяч російської валюти. Імовірне походження понад півтори сотні тисяч рублів підштовхує до висновку: ці гроші — не трудовий заробіток. Тож невже п’яні чоловіки в камуфляжі, які змусили працівників готелю співати їм колядки й державний гімн, — це ті герої, якими має пишатися Україна? Позираючи на світ через «вікно в клітинку», дебошири, може, зрозуміють, що кримінальній браваді в цивілізованому суспільстві немає місця.