АКТУАЛЬНО

Авіакомпанія «Аеросвіт» заборгувала своїм працівникам 124 мільйони гривень

Cитуація із заборгованістю із зарплат на підприємствах Києва та Київської області має перебувати під особливим контролем центральних і місцевих органів влади. Про це повідомила міністр соціальної політики Наталія Королевська під час наради з питань заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах Києва та Київщини.

Міністр нагадала, що станом на 10 червня заборгованість на підприємствах Київщини становить 126,6 мільйона гривень, або 12,7% загального боргу по країні. У столиці невиплаченими залишаються 74,8 мільйона гривень, що становить 7,5% від загального боргу.

Працівники компанії очікують виплати заробленого. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

«Попри те, що боргів на комунальних підприємствах немає, Київ та Київська область сьогодні серед тих регіонів, де суми заборгованості по країні найбільші — понад 20% загального боргу», — наголосила міністр.

Вона зауважила, що графіки погашення заборгованості не виконують ані в столиці, ані в області, а найбільш гостра ситуація зберігається, як і раніше, на підприємствах «Укроборонпрому» — 195,2 мільйона гривень боргу станом на 10 червня. Тому під час наради йшлося про можливості погашення заборгованості на таких столичних підприємствах, як «Артем», «Оріон», «Радар», «Київський інститут автоматики» тощо. Так, за словами представників «Укроборонпрому», на заводі «Артем» до 1 липня має бути погашено 24 мільйони гривень боргу.

Учасники наради також детально зупинилися на ситуації з ПрАТ «Авіакомпанія «Аеросвіт», чиї борги із зарплати складають 98% загального боргу Київської області. Міністр звернула увагу на те, що представники «Аеросвіту» не з’явилися на нараду.

«Нам вдалося досягти значного зменшення заборгованості по всій країні. Проте через ці 124 мільйони гривень боргу перед працівниками авіакомпанії у нас спостерігається негативна динаміка, яка створює зайву соціальну напругу в суспільстві», — наголосила Наталія Королевська.

За словами заступника голови Київської обласної держадміністрації Тетяни Подашевської, сьогодні є необхідність розроблення спільної програми щодо виведення компанії «Аеросвіт» із кризового стану до кінця 2013 року. «Мусимо просити уряд і Прем’єр-міністра вжити необхідних заходів для того, щоб втрутитися у ситуацію. Сьогодні керівництво компанії ігнорує вимоги Київської облдержадміністрації, прокуратури і всіх інших органів, перед якими вона повинна звітувати. Ситуація складна, і без допомоги центральних органів влади розв’язати її буде важко», — наголосила вона.

У свою чергу, повідомляє прес-служба Мінсоцполітики, Наталія Королевська  запропонувала створити спеціальну урядову комісію, яка має вивчити питання погашення боргів із зарплат перед працівниками «Аеросвіту» та підготувати відповідний проект постанови. «Це питання вже державного рівня, і ми не знайдемо вихід, якщо не об’єднаємося задля вирішення цієї проблеми», — підсумувала Наталія Королевська.

  Відділ соціально-правових питань
«Урядового кур’єра»