Президент Петро Порошенко провів нараду щодо ситуації, яка склалася з підрахунком голосів після виборів 26 жовтня. Участь у зібранні взяли голова Верховної Ради Олександр Турчинов, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський, Генеральний прокурор Віталій Ярема, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і голова Служби безпеки Валентин Наливайченко.

Петро Порошенко повідомив, що днями провів консультації з Головою Верховної Ради та Прем’єр-міністром про перебіг виборчого процесу.

Глава держави наголосив, що зволікання з підрахунком голосів негативно впливає на попередню оцінку виборів як одних з найбільш прозорих та чесних за всю історію незалежності. Президент підкреслив: «Вже майже 10 днів після виборів, і півтора десятки дільниць на окрузі №59 затримують завершення всього електронного попереднього підрахунку голосів. Це неприпустимо».

Зволікання кидають тінь на прозорість виборчого процесу. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський повідомив, що робота з підрахунку голосів на окрузі №59 залишається заблокованою. «На стадії підрахунку голосів і встановлення підсумків в окремих округах ми зіткнулися з проблемами, які Центральна виборча комісія без допомоги правоохоронних органів розв’язати не може», — зауважив він. За його словами, комісії залишилося прийняти протоколи 19 дільничних виборчих комісій для встановлення підсумків за загальнодержавним багатомандатним округом. Він висловив сподівання, що завдяки зусиллям МВС і СБУ найближчим часом комісія зможе працювати без зовнішнього тиску і прийме всі протоколи.

У свою чергу глава МВС Арсен Аваков зазначив, що правоохоронцями було посилено захист роботи комісії. Він повідомив, що в будівлі комісії перебувають її колишні та нинішні члени, які очікують рішення суду. «Ми ухвалили рішення, не дочекавшись вердикту суду, бо є роз’яснення ЦВК, що чинна комісія повноважна», — зазначив міністр. За його словами, на місці нині процесом керує керівник громадської безпеки Володимир Гриняк. І найближчим часом комісія зможе відновити свою роботу й завершити підрахунок голосів. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»