Повертаюся якось з роботи додому, а дружина й говорить: «Сьогодні  на АТО збирали гроші. Я 100 гривень дала». «А ти впевнена, що то на АТО збирали?» — запитую. «Мені так сказали. Окрім того, зі скринькою син нашого депутата Василя Хомича ходив. Він запевнив, що разом із головою сільради пізніше по бронежилети поїдуть…» «Добре, — заспокоюю дружину. — Може, й наші 100 гривень врятують комусь життя на фронті».

А про себе пізніше подумав: неправильно щось робиться в нашій державі. Не можна «перекладати війну» на плечі простих українців, використовуючи, як на мене, не зовсім етичні прийоми. Ну який українець (особливо той, в кого на сході воює хтось із рідні) відмовиться пожертвувати сотню-другу на ті ж бронежилети, каски, продукти харчування, а тепер ще й на теплий одяг та ковдри? Та він сам готовий буде, ризикуючи власним життям, повезти цей вантаж на передову, аби уберегти від російської кулі сина, брата, чоловіка, батька.

Я не проти патріотичних ініціатив простих людей, особливо у скрутний для нашої армії теперішній час. У США, наприклад, під час Першої світової війни  за рахунок бондів (щось на зразок наших облігацій) було зібрано близько 21,5 мільярда доларів, тоді як самі витрати цієї країни на війну становили 30 мільярдів доларів.

Але то ж було в одній із найбагатших країн світу, де населення живе заможно і держава приділяє велику увагу своїй обороноздатності! У нас же прості українці здають гроші буквально на все: починаючи від одягу і закінчуючи важким озброєнням. Всеукраїнський центр волонтерів «Народний проект» збирає кошти, наприклад, на народну броньовану швидку допомогу.

За інформацією сайту Центру, на 16 вересня в рамках проекту «Народна броньована швидка допомога» зібрано вже 675 тисяч 873 гривні. Свій внесок у цю благодійну справу зробили понад 12 350 осіб. Але потрібно ще зібрати 305 тисяч 837 гривень.  До речі, паралельно «Народний проект» збирає кошти ще й на першу народну тачанку (із необхідних 630 тисяч гривень є 1637), артилерійський далекомір (відповідно 2 мільйони 80 тисяч гривень — 237 тисяч 792 гривні), перший народний танк (270 тисяч гривень — 40 тисяч 207 гривень) і ще на багато чого іншого. Навряд чи такі суми на потрібні, безумовно, для Збройних сил України речі зберуть жителі зовсім небагатої Миколаївської області взагалі!

Хтось може мені невдоволено зауважити, мовляв, не збивайте людей з пантелику та не «гасіть» їхній патріотичний порив. Бо прості українці несуть сьогодні до того ж Ощадбанку останнє, щоби ворожий чобіт не ступив на їхню землю. Згідний. Але державі має бути соромно за те, що якась сільська бабуся віддає армії 11 тисяч гривень, зібраних на смерть, тоді як «сотня» найбагатших українців (як стверджує журнал Forbes), навіть попри важкий для нашої держави період поповнюється все новими членами. З 22-го місця в ній стартував Станіслав Березкін з Кіровоградщини зі статками у 324 мільйони доларів. Ось і виходить, що поки патріоти в усіх областях України намагаються підтримати мужніх українських воїнів, збираючи гривню до гривні, багата еліта держави працює на власну кишеню. Між іншим, у прес-службі Ощадбанку про «патріотизм заможних українців»  нічого не змогли сказати.

Зауважили лише, що 200 казначейських зобов’язань «Військові» купив голова Донецької облдержадміністрації Сергій Тарута (Forbes розмістив його у рейтингу «багатої сотні» на 17-му місці зі статками 479 мільйонів доларів) та на 20 тисяч гривень кожен придбали казначейські зобов’язання Голова Верховної Ради Олександр Турчинов та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Спікер парламенту при цьому закликав усіх українців купувати військові сертифікати, бо вони є цінними паперами та захищені державою. «Я вважаю, що це досить захищені вкладення, — сказав Олександр Турчинов, — бо сертифікати видаються під 7% річних, і щопівроку їх покупці матимуть змогу отримувати відсотки, а через два роки — і всю суму».

До заклику спікера прислухалися всі, навіть бійці батальйону «Київ-1», які  придбали казначейські зобов’язання «Військові» перед відправкою на фронт за свою першу зарплату. А ось народні депутати, які особливо нині б’ють себе в патріотичні груди на передвиборчих передачах у Савіка Шустера та Андрія Куликова, за два дні дії акції «Разом до перемоги!» в стінах Верховної Ради України купили лише 35 військових цінних паперів.

І наостанок. 18 українців, розмір активів яких становить 49 мільярдів доларів, входять нині до світового клубу мільярдерів. Про це свідчать результати дослідження «Перепис мільярдерів 2013» міжнародної компанії Wealth-X та швейцарського фінансового конгломерату UBS.  Якби кожен із них приєднався до ініціативи (Giving Pledge — Клятва дарування) американського мільярдера Білла Гейтса віддати половину свого статку на благодійність, то ми не збирали б гроші на армію, не думали б, за що відновити Донбас, не просили б кредити в МВФ, не боялися б холодної зими, не прирікали б пенсіонерів на жебрацьку старість…