…Дощ лив як з відра, а в кінологічному центрі при ГУМВС України в Харківській області, який вважається основною базою в регіоні з утримання, розведення та підготовки й використання службових собак у боротьбі зі злочинністю, йшла розмірена і звична робота. Адже ні фахівцям центру, ні їхнім чотирилапим підопічним не звикати до негоди. Вони несуть свою нелегку, небезпечну і дуже відповідальну службу за будь-якої погоди і пори року.

Знайдуть і наркотики, і вибухівку

— У правоохоронних структурах міста Харкова та області налічується близько ста кінологів, — зазначає начальник кінологічного центру підполковник міліції В’ячеслав Друченко. — Працюють вони у нас, у патрульній службі ППС, «Грифоні», позавідомчій охороні, метрополітені, аеропорту. Періодично кінологи навідуються до нас для підготовки і дресирування своїх службових собак та для підтримки їхніх робочих якостей.

За потреби працівники кінологічного центру, як пояснив далі В’ячеслав Друченко, виїжджають також у райвідділи, де беруть активну участь у «відпрацюванні» районів. Для цього в центрі є спеціально обладнаний транспорт, який за сигналом чергової частини доставляє фахівців зі службовими собаками безпосередньо на місця скоєння злочинів. Там вони працюють на шляхах втечі злочинців, проводять огляди прилеглих до місць скоєння злочинів територій з метою знаходження викинутих чи загублених зловмисниками предметів, які можуть стати речовими доказами. Кінологи часто і плідно співпрацюють також з відділом по боротьбі з незаконним обігом наркотиків, а також з вибухотехніками, де беруть участь в операціях з перевірки транспортних засобів, вокзалів, супермаркетів тощо на виявлення наркотиків та вибухонебезпечних речовин. І це далеко не повний перелік їх роботи.

— З початку нинішнього року за допомогою розшукових собак в області вилучено 140 грамів наркотичних засобів і виявлено 718 кущів незаконно посіяних конопель, — розповідає начальник кінологічного центру. — Завдяки своєчасному залученню кінологів зі службовими собаками до огляду місць пригод цьогоріч розкрито вже 512 різних злочинів.

Відпрацьовується команда «озброєний злочинець». Фото автора

Послужний список Альзи

Одного зі зловмисників, який убив з мисливського обріза 25-річного хлопця, допоміг знайти співробітникам карного розшуку службовий собака, вихованець Харківського кінологічного центру на ім’я Альза. Той, хто стріляв, утік з місця пригоди й ховався у прилеглих лісосмугах і садах. Розшукові заходи, проведені в перші два дні скоєння злочину, не дали бажаних результатів, і тоді викликали на підмогу працівника кінологічного центру із собакою.

— Трагедія сталася в селищі Затишшя, що на околиці Харкова, неподалік від заводу «Електроважмаш», — пригадує кінолог Сергій Братковський. — Прибувши на виклик, ми з Альзою розпочали прочісування саду за окружною дорогою, як раптом з кущів вискочив невідомий чоловік зі зброєю в руках і побіг у напрямку міста. Дотримуючись безпечної дистанції, ми кинулися його наздоганяти. Щоб якнайшвидше перетнути перевантажену автівками магістраль, невідомий застрибнув у велику водостічну трубу, яка проходила під землею. Туди ж, услід за злочинцем, кинулася й Альза. Через деякий час із труби донісся голосний крик: «Здаюся! Заберіть собаку!» Злочинець кинув зброю, виліз зі схованки і був затриманий працівниками карного розшуку.

Таких пригод у послужному списку дев’ятирічної Альзи та її «колег» по службі чимало. Слухати про них завжди цікаво, але ще цікавіше було побачити професійні навички чотирилапих правоохоронців, які вони продемонстрували під час показових занять у центрі. Спочатку показали, як собаки слухаються жестів своїх «вожатих», підкоряючись спеціальним сигналам. Після команд настав час показу бойових навичок тварин. Вони безпомилково відшукували заховані в автомобілі імітатори вибухових речовин, проходили з кінологами складну смугу перешкод та «виловлювали» потопаючих зловмисників у воді тренувального басейну. І, нарешті, патрульні собаки «похизувалися» своїм умінням допомагати міліціонерам затримувати озброєних злочинців.

Кінолог центру Сергій Братковський  працює в парі з Альзою вже багато  років

Школа для «комісара Рекса»

Не можна було не помітити й тих прекрасних умов, які створено в центрі для виховання та тренування службових собак. Повному оновленню матеріально-технічної бази цього міліцейського підрозділу, який провели влітку нинішнього року, тут завдячують, перш за все, новому начальникові ГУМВС України в Харківській області Олегу Демченку. За його ініціативи в кінологічному центрі відремонтовано спеціальні дресирувальні майданчики, закуплено амуніцію та закладено необхідний запас кормів для чотирилапих правоохоронців. Належним чином обладнані й спеціальні класи для їх професійної підготовки. Зроблено також капітальний ремонт спецкухні, вольєрів, встановлено сучасну систему відеоспостереження.

— Усі необхідні умови створено в нас і для роботи кінологів, — хвалиться начальник центру. — Зокрема реконструйовано їдальню, кімнату відпочинку, душову та побутові кімнати. Робочі кабінети обладнані комп’ютерами, а навчальні класи — відеотехнікою.

За словами підполковника міліції В’ячеслава Друченка, в Харківському кінологічному центрі постійно працюють над омолодженням поголів’я службових собак. Для багатьох чотирилапих міліцейських помічників центр став справжнім домом. Тут вони народжуються, зростають, а потім потрапляють до свого першого «вихователя». Тренувати цуценят починають уже з півтора місяця, під час якого з’ясовується, до якого з видів міліцейських завдань у собаки найбільша схильність. А вже через рік тренувань молодий пес може вийти на своє перше завдання. В кінологічному центрі вирощують цуценят таких порід, як золотистий ретрівер, лабрадор-ретрівер, німецька вівчарка, малінуа та заплановано отримання цуценят від німецької вівчарки з родоводом. Вони й стануть гідною зміною нинішніх чотирилапих правоохоронців, які гідно несуть службу заради громадського спокою та порядку.

ОНОВЛЕННЯ

Це не замок, а СІЗО

Наталя ЗВОРИГІНА,
«Урядовий кур’єр»

В розпал літа адміністрація Запорізького СІЗО взялася за ремонтні роботи. Естетичний вигляд його відповідатиме європейським стандартам. Щойно тут завершено ремонт зовнішніх стін режимних корпусів та адміністративного приміщення.

Самотужки провели шпаклювання та пофарбування стін, облицювання гранітною плиткою нижнього карнизу будівель. Також  встановлено нові пластикові вікна, уточнили у прес-службі управління Державної пенітенціарної служби України в Запорізькій області.

Відтепер будівля пенітенціарного закладу з романтичним пейзажем —  зображенням середньовічного замку на фасаді пензля місцевих підопічних — набула пристойного естетичного  вигляду.  За словами заступника начальника СІЗО із соціально-виховної та психологічної роботи Сергія Вовка,  після виконання запланованих заходів зовнішній вигляд Запорізького СІЗО відповідатиме побутовим та естетичним вимогам.

ПРИРОДА

Медичну допомогу надав міліціонер

Олег ЧЕБАН,
«Урядовий кур’єр»

Інколи в мітингах, поки із згустку прихованих інтересів на поверхню проклюнеться істина, потерпають люди. Так біля приміщення Вінницької облдержадміністрації, під час проведення зібрання незадоволених зміною керівництва працівників державного підприємства «Іллінецьке», один з учасників раптово відчув себе дуже зле. В нього, як потім з’ясувалося, стався судомний напад, і тому він впав. Та своєчасно йому на допомогу прийшов старший лейтенант міліції Віталій Лясота, який здійснював охорону громадського порядку.

Побачивши, що чоловік упав, міліціонер відразу згадав усе, чому його навчали на заняттях з медичної підготовки. Крім того, працюючи тривалий час дільничним, він не раз надавав медичну допомогу, робив штучне дихання. «Я негайно підбіг до потерпілого. Обличчя в нього посиніло, а пульс не прощупувався. Реанімувати допоміг напарник. Ми поклали чоловіка на бік для запобігання западанню язика і потраплянню слини в дихальні шляхи, механічно відкрили рот — і  я почав робити штучне дихання. До приїзду медиків, яких викликав колега, він прийшов до тями», — розповів В. Лясота. Швидка допомога забрала мітингувальника до лікарні, де йому доведеться пробути кілька днів. У своєму вчинку міліціонер нічого надзвичайного не бачить. Він переконаний, що на його місці першу невідкладну медичну допомогу надав би кожен. Зауважимо, що під час служби в міліції Віталій вже п’яту людину рятує від подібної недуги.