Що для людини найцінніше? Більшість скаже: «Здоров’я!» І це так, бо якщо воно є, людина зможе добитися всього. Але ось парадокс: турбуватися про здоров’я починаємо здебільшого тоді, коли його втрачаємо. Відомий німецький науковеь, лікар-гігієніст, засновник першого в Європі інституту гігієни в Мюнхені Макс Йозеф Петтенкофер ще в ХІХ столітті закликав усіх не бути «марнотратними спадкоємцями багатих батьків і ощадливо використовувати здоров’я», яке людина отримує як найбільший дар природи.

До таких корисних порад не лише німецького науковця, а й багатьох сучасних світил мало дослухаємося. Тому попри мільйони дипломованих лікарів у клініках, сучасне медичне обладнання та величезний вибір ліків в аптеках, гомо сапієнс хворіє більше, ніж будь-яка тварина, і тривалість життя його за останні роки знизилася до 57—70 років. А генетичний потенціал людини становить 120—140 років.

За п’ять років на Прикарпатті «Елітфіто» завдяки Назарію Дзюбанюку завоювало хорошу славу

Ліки від усіх недуг

Отже, потрібно стати нарешті тією розумною істотою й полюбити себе і своє тіло. Продукція НВФ «Елітфіто» дає змогу це зробити: її натуральна олія різних видів, борошно, шроти допомагають не лише зберегти здоров’я, а й зміцнити його. Не випадково олія чорного кмину, наприклад, стала переможцем торішнього Всеукраїнського конкурсу «100 кращих товарів України».

— Продукт унікальний, — гордо каже директор фірми Назарій Дзюбанюк. — Історія застосування олії налічує понад 3000 років. Найбільшу популярність вона здобула завдяки згадці в Корані (пророк Мухаммед назвав її «ліками від усіх недуг, крім смерті»), а також науковим працям Авіценни, який стверджував, що чорний кмин допомагає людині боротися з хворобами, зміцнювати «життєві сили».

Олія містить понад 100 різних компонентів, 50 з яких беруть участь в обмінних процесах. До складу чорного кмину входять ненасичені та насичені жирні кислоти, фосфоліпіди, 15 амінокислот (з них 8 — незамінні), каротиноїди, вітаміни групи В та Е, різні макро- і мікроелементи, природні антибіотики, кальцій, залізо, мідь, фосфор, калій, магній, марганець, цинк, селен, бор, йод, молібден, хром, стронцій. Унікальний алкалоїд нігелін, який теж входить до складу олії, діє на наш «біологічний годинник» — загрудинну залозу, що відповідає за контроль над імунною системою та механізмами старіння.

Підсилюючи захисні сили організму, чорний кмин знижує рівень цукру в крові, запобігає хворобам серця та судин (атеросклероз, гіпертонія), знижує рівень холестерину, сприяє росту та зміцненню волосся, запобігаючи його випаданню та передчасному сивінню, позитивно впливає на органи травлення при гастритах, метеоризмі, діареї та дисбактеріозі.

Олія чорного кмину ефективна у комплексному лікуванні захворювань дихальних шляхів, алергічних хвороб, має властивість подрібнювати каміння в нирках та сечовому міхурі, виганяти глисти. А ще вживання цього продукту стимулює вироблення кістковим мозком життєво важливих клітин імунної системи, тож це ідеальний засіб для лікування та профілактики ракових пухлин. Посилює олія статеву функцію, збільшує ймовірність зачаття та кількість молока у жінок.

Популярні сьогодні комплексні набори фірми

«Смак Українських Карпат»

Назарій Олександрович з таким захопленням розповідав про чорний кмин, що я почав занотовувати у записник (хоч працював диктофон) лікувальні властивості олії не лише цієї рослини. Хотілося якомога більше запам’ятати з усього, що перелічував фахівець (до речі, медик за освітою і за покликанням душі). Бо більшість із нас усього цього не знає.

Стало навіть прикро за наші ЗМІ, які регулярно та набридливо рекламують чужі, не завжди високої якості фармацевтичні продукти. А про своє, натуральне мовчать. Бо не про здоров’я нації дбають, а про власний заробіток.

Невеличке підприємство «Елітфіто», на якому працює 20 осіб, до рекламного списку телеканалів не входить. Бо не має коштів, щоб оплатити дорогі ефірні ролики. Фірма працює скромно (хоч і на сучасному німецькому обладнанні та за німецькими технологіями), але дуже вагомо. Це не раз підтвердили покупці з Польщі, Німеччини, Чехії, Словаччини, Австрії, Угорщини, Словенії, Хорватії, Румунії, Болгарії, Туреччини, США та Канади.

— За п’ять років існування, — розповідає керівник фірми, — ми експортували вже сотні тисяч упаковок продукції. 60—70% її і нині відправляємо за кордон. І хоч європейці мають великий вибір натуральних олій, шротів та борошна, перевагу надають українському продукту. Чехи, наприклад, їздять по «секрети жіночої вроди» (олія обліпихи, кунжуту, розторопші), «берегиню жіночого здоров’я» (олія льону, насіння конопель), «здорове та щасливе дитинство» (олія кедрових та волоських горіхів, гарбузового насіння), «карпатську чоловічу силу» (олія гарбузового насіння, чорного кмину, волоського горіха) саме до Івано-Франківська. Крім того, ми поки що єдині в Україні й одні з небагатьох у світі випускаємо холодним методом амарантову олію, майже стовідсотково зберігаючи в ній усі вітаміни. За допомогою нашої олії проліковано вже чимало чорнобильців, онкологічних хворих. Медики це підтвердили. Сировину для амарантової олії закуповуємо на півдні України. А ось чорний кмин — в Індії. У нас він теж росте. Але йому тут, мабуть, не вистачає сонця.

Чергову партію натуральних продуктів готують до відправлення

Асортимент зростає

Попри нинішні негаразди в країні, прикарпатська «фабрика здоров’я» намагається якомога масштабніше пропагувати свою здорову продукцію. З 21 грудня по 21 січня «Елітфіто», наприклад, брав участь у великому новорічному ярмарку в Івано-Франківську. Місцеві жителі тоді буквально розмели натуральні олії, шроти та борошно підприємства. Міська влада, побачивши таку зацікавленість покупців у продукції фірми, прийняла рішення надати їй магазинчик у центрі Івано-Франківська навіть без плати за оренду.

Ярмарок познайомив «Елітфіто» і з українцями з інших регіонів країни, які у Новорічні та Різдвяні свята відпочивали на Прикарпатті. Чимало гостей поїхали додому з цілющими товарами підприємства.

Олії, шроти, борошно «Елітфіто» корисні для всіх

— Для нас це буде найкращою рекламою, — підкреслює Назарій Олександрович. — Бо вдома покупець нашої продукції обов’язково ознайомить із нею рідних та близьких, які теж можуть по достоїнству оцінити «Смак Українських Карпат». Цей смак можемо подати в різному вигляді: розторопшу, одну з найефективніших лікарських рослин (за легендою, на неї як на панацею людям вказала Діва Марія), підприємство випускає у вигляді олії та борошна. Його вживають як біологічно активну добавку для профілактики по одній чайній ложці тричі на день під час їди, запиваючи водою. А при проблемах шлунково-кишкового тракту та для нормалізації перистальтики кишківника й очищення організму від токсинів вживають по одній столовій ложці борошна, розбавленого в 100—150 грамах йогурту або кефіру замість сніданку. До речі, якщо 2010-го ми починали з обліпихи, то нині випускаємо тільки олій 16—17 видів. 

Не випадково НВФ «Елітфіто» працює нині у швейцарсько-українському проекті, до якого входять підприємства, що ідеально поєднують нові сучасні технології з екологічно чистими рослинними компонентами. Іноземці частково фінансують заходи, в яких бере участь фірма (10 днів представники «Елітфіто» перебували в Турині в Італії, де обмінювалися досвідом із місцевими виробниками схожої продукції). Крім того, фірма співпрацює з Івано-Франківським національним медичним університетом, ДП «Український науковий фармацевтичний центр якості лікарських препаратів, Інститутом екології та токсикології імені Л. І. Медведя, Науковою лабораторією ТОВ «Хема», м. Київ, Інститутом гігієни та медичної екології імені О. М. Марзєєва.

Цього року НВФ «Елітфіто» планує значно розширити ринок збуту своєї продукції: її зразки іванофранківці відправили вже до Кореї, Ізраїлю, Єгипту. За допомогою науковців із Києва, Дніпропетровська та Харкова підприємство почало випускати комплексні набори для чоловіків, жінок, дітей.

Та найголовніше завдання фірми на 2015-й — упровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) та отримання органік-сертифіката. На Прикарпаття мають незабаром приїхати фахівці зі Швейцарії або Німеччини. Вони екзаменуватимуть підприємство на відповідність міжнародним стандартам.

Олександр КРЮЧКОВ,
«Урядовий кур’єр»
(фото автора)