ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ

Нові умови розмежування земельних ділянок та відкриті аукціони з їх продажу поповнять центральний та місцеві бюджети 

Трансформації у сфері земельних відносин тривають в Україні вже понад 20 років, але, на жаль, досі багато проблем так і залишились нерозв’язаними. Скажімо, за 10 років розмежовано менше 1% земель державної та комунальної власності. Це пов’язано з тим, що нині чинна процедура є складною і надзвичайно затратною: вона потребує понад 2,5 млрд грн бюджетних коштів. Проте перші кроки у вирішенні цих питань вже зроблено.

Як повідомив на брифінгу у Будинку уряду голова Державного агентства земельних ресурсів Сергій Тимченко, минулого тижня у першому читанні прийнято два ключових законопроекти земельної реформи — про встановлення меж населених пунктів та про розмежування земель державної і комунальної власності. Так, запропоновано нову процедуру, згідно з якою землі розмежовуються разом з прийняттям закону. Такий підхід заощадить мільярди гривень. Також пропонується визнати комунальними всі землі в межах населеного пункту, крім приватної землі, і ділянок, на яких знаходяться державні об’єкти.

Крім того, для сільських населених пунктів, стосовно визначення меж знижується рівень прийняття рішення з обласної до районної ради. У тих випадках, коли межі сіл не змінюються відповідно до проведених ще на початку 1990-х років проектів формування територій, можна буде закріпити межі без розробки генерального плану, заощадивши сільраді кількасот тисяч гривень.

Замінити дідівські методи покликана електронна геоінформаційна база про всі земельні ділянки країни.
Фото Володимира ЗАЇКИ

Земля отримає інвестора

Завершальним етапом земельної реформи стане зняття мораторію на продаж земель і введення ринку земель сільськогосподарського призначення. Для прискорення вирішення низки надзвичайно важливих питань земельних відносин з огляду на те, що законопроект «Про ринок земель» відтерміновано, Держземагентство ініціює внесення його окремих норм в самостійні законодавчі акти. Так, минулого тижня до Верховної Ради внесено законопроект про розблокування земельних аукціонів.

Сергій Тимченко підкреслив, що фахівці земельного відомства розробили уніфіковані, зрозумілі і прозорі правила проведення земельних аукціонів, що, з одного боку, дасть змогу сформулювати конкурентну та справедливу ціну, а з іншого — залучити інвесторів. За попередніми підрахунками, вже цього року бюджети різних рівнів зможуть отримати кілька мільярдів гривень у результаті проведення прозорих торгів. Також триває робота над законопроектом про консолідацію земель, що вирішить долю земельної спадщини та невитребуваних паїв, а це — понад 3 млн га родючої землі.

З паперу на хай-тек

Сергій Тимченко також повідомив, що минулого тижня в Севастополі розпочалася дослідна експлуатація кадастрово-реєстраційної системи. Якщо пілотний проект виявиться успішним, систему буде впроваджено по всій Україні раніше, не чекаючи 2013 року. Нова кадастрово-реєстраційна система відрізнятиметься тим, що вона безпосередньо прив’язана до карти та матиме понад півтора десятка інформаційних нашарувань, наприклад, нормативна грошова оцінка, грунти, угіддя, зони обмеження тощо.

Як нагадує прес-служба Державного агентства земельних ресурсів, у липні минулого року вперше в історії України прийнято Закон «Про Державний земельний кадастр», який вступає в силу з 1 січня 2013 року. Досі в Україні не було єдиної бази даних про землю, кадастр вели на папері, незлагоджено, що за умов непрозорості породжувало багато зловживань. Держземагентство розробило проект постанови Кабінету Міністрів про Порядок ведення кадастру, який нині перебуває на фінальній стадії узгодження.

Кадастр має стати єдиною геоінформаційною базою даних про абсолютно всі земельні ділянки країни. Відомості зберігатимуться в єдиному місці, в електронному вигляді і в єдиному форматі. Для впровадження такої системи нині розробляється надсучасне програмне забезпечення. А вартість програмно-апаратного комплексу (програмне забезпечення та технічне обладнання всіх районних відділів Держкомзему) становить близько 40 млн доларів.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»