Заступник начальника управління
департаменту державної служби боротьби
з економічною злочинністю МВС України
Іван ДЬОМІН

Цей своєрідний трикутник — земля, чиновники та гроші — часто стає предметом уваги правоохоронців, бо нерідко поєднання таких складових виливається в брутальний кримінал. Хабарі, що їх вимагають нахабні посадовці за різноманітні незаконні оборудки із землею, сягають сотень тисяч гривень чи доларів. За три перших місяці цього року міліція виявила майже 1,3 тисячі кримінальних правопорушень, пов’язаних саме з незаконними земельними операціями. Майже половину з них становлять зловживання під час приватизації земельних ділянок, а третина стосується земель сільськогосподарського призначення. Предметом протиправних посягань стали понад 11 тисяч гектарів землі, розповідає заступник начальника управління департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України Іван Дьомін.

— Іване Анатолійовичу, як правило, фігурантами в таких кримінальних провадженнях є посадовці, уповноважені на здійснення розпорядчих функцій із землею. Які злочинні схеми використовують найчастіше?

— Це включення до членів фермерського господарства підставних осіб з метою отримання безоплатно у власність земельних ділянок, підробка посадовими особами заяв від імені громадян про надання їм землі у власність, заволодіння ділянками на підставі підроблених рішень суду, а також надання ділянок громадянам, які не мають досвіду роботи в сільському господарстві або спеціальної освіти.

Наведу кілька прикладів. У Хмельницькій області задокументовано факт підроблення посадовцями райдержадміністрації заяв від імені десятьох громадян про надання їм у власність земельних ділянок. Держустанова видала розпорядження про передачу понад 22 га землі у приватну власність. Цими діями державі завдано збитків на суму 224 798 гривень.

На Львівщині розпочато п’ять кримінальних проваджень за фактами використання заздалегідь підроблених рішень районного суду, на підставі яких за громадянами неправомірно було визнано право власності на 15 земельних ділянок загальною площею 3,78 га вартістю близько 2,2 мільйона гривень.

У Вінницькій області відкрито кримінальне провадження стосовно голови фермерських господарств, до складу яких було включено сторонніх осіб, через що останнім передано у власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 42 га. Цим державі завдано збитків на суму близько 690 тисяч гривень.

На Миколаївщині начальник районного відділу Держземагентства, зловживаючи службовим становищем, надав позитивний висновок для надання у власність фізичній особі, яка не мала досвіду роботи в сільському господарстві чи відповідної освіти, земельної ділянки площею 6,79 га для ведення фермерського господарства.

«Відзначилися» в цьому плані й посадові особи однієї із селищних рад на Херсонщині, які на підставі підробленого витягу з рішення сесії цієї ради незаконно передали у приватну власність земельні ділянки вартістю понад 300 000 гривень. Цікавий нюанс: чимало сумнівних розпоряджень місцевих органів влади, що стосуються земель сільськогосподарського призначення, було прийнято протягом грудня минулого року.

— Із чим пов’язана така активність нечистих на руку посадовців саме наприкінці року?

— Великої таємниці тут немає. Річ у тому, що держава вирішила навести лад у земельному питанні, й саме із січня нового року набрали чинності зміни у земельному законодавстві, відповідно до яких землями сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів стали розпоряджатися підрозділи Держземагентства. Раніше це була прерогатива райдержадміністрацій. Ймовірно, деякі «кмітливі» місцеві чиновники вирішили наостанок, що називається, половити рибку в каламутній воді. Але ми передбачали такий розвиток подій, а тому ретельно вивчали та вивчаємо відповідні розпорядження і рішення, які приймали наприкінці року. Ця аналітична робота дала результат і, безсумнівно, матиме продовження.

— Зазвичай більша частина «земельного криміналу» пов’язана з хабарництвом?

— Це так. Щоправда, є одна особливість: якщо у злочинній оборудці із землею зацікавлені обидві сторони, довести факт саме хабара дуже складно. Але працюємо, і з початку року нам вдалося зафіксувати 52 факти хабарництва посадовців. Деякі з них мали непогані «апетити» на великі гроші. Приміром, у Чернівецькій області правоохоронці затримали голову сільської ради, який вимагав та одержав 130 000 доларів США хабара від жителя Львова за надання йому в оренду земель водного фонду загальною площею 9,77 га терміном на 49 років. На Одещині працівники ДСБЕЗ на гарячому затримали голову однієї з міських рад, який вимагав 812 тисяч гривень хабара. Саме в таку суму він оцінив дозвіл на розроблення документації землеустрою для відведення земельної ділянки під розміщення промислового об’єкта. А в Севастополі ми затримали голову двох садових товариств, яка вимагала й одержала 157 000 доларів США хабара за вступ до цих товариств громадян і виділення їм земельних ділянок для подальшого оформлення у приватну власність. Також за хабарництво затримано на гарячому заступника начальника Державної інспекції сільського господарства України в одній з областей та кількох керівників райдержадміністрацій.