Напередодні Дня Незалежності до Маріуполя увійшла довжелезна колона майже із сотні вантажних автомобілів — першої партії гуманітарної допомоги від фонду Ріната Ахметова «Допоможемо». Вантаж із 2 тисяч штук індивідуальних продуктових наборів, засобів гігієни направлені до тимчасових переселенців з «гарячих» точок області. Втім, уже через день від кордону з Росією почала рухатися інша колона, що змусила забути про тиловий статус міста. На територію України увійшла колона російської бронетехніки і взяла курс на Новоазовськ та Маріуполь.

Першим підтвердженням тривожного повідомлення стали бої, коли у Новоазовському районі прикордонники та військові підрозділи сил АТО вогнем зустріли наступ агресора. Причому, як уже траплялося раніше, у напрямку Новоазовська ще й вівся обстріл з боку Росії. Протягом ранку почастішали повідомлення з різних джерел про те, що сили нерівні: мовляв, зайшли від 30 до 50 одиниць бронетехніки РФ. Деякі «дружні» ЗМІ почали тиражувати інформацію — Національна гвардія та інші частини українських військ відступають і в Маріуполь ось-ось увійдуть бойовики «ДНР». «Можете уявити наш стан! — емоційно каже жителька Тореза Валентина, яка із сім’єю нещодавно перебралася до Маріуполя. — Ми з великими труднощами ледве вибралися зі свого міста, перебралися сюди, а тут усе знову!.. Звичайно, не хотілося вірити у найгірше, але тривоги додавало те, що спрацювало «сарафанне радіо» — і всі почали готуватися до окупації чи евакуації…»

Отож жителі Маріуполя взялися запасатися продуктами харчування (особливо активно розкуповували воду), пальним, а також залишали межі міста власним автотранспортом та шикуватися у черги за квитками на автобуси й потяги. Як повідомили у диспетчерській автостанції «Південна», квитки до Бердянська, Запоріжжя та на інші напрямки тут розкупили на наступні три дні. На залізничному вокзалі квитки до Києва, Львова, інших міст мали найбільший попит. Звісно, міська влада (а в Маріуполі також нині розташовуються і працюють деякі управління Донецької ОДА на чолі із Сергієм Тарутою) у цій ситуації намагалася вплинути на панічні настрої місцевих жителів. Утім, самі маріупольці зізнаються, що, наприклад, у спеціальному зверненні міської ради їм не додали настрою уточнення «батьків міста» про повну готовність тутешніх бомбосховищ, а також рекомендація утриматися від відвідин потенційно небезпечних районів.

Ажіотаж почав спадати лише у другій половині дня. Із прес-центру АТО надійшла нарешті чітка інформація: «Високоточні удари артилерії та армійської авіації були нанесені по колоні терористів: 12 БМД знищені після першого ж удару північніше Новоазовська. Підтверджено знищення кількох танків Національною гвардією, інші втекли у напрямку населеного пункту Тельманове». У штабі АТО водночас повідомили, що у жителів Маріуполя та довколишніх населених пунктів немає підстав для тривоги, оскільки цю територію продовжують контролювати і захищати підрозділи ЗСУ.

Звідки взялися розповіді про величезну колону російської бронетехніки, яка рухалася до Маріуполя? З’ясувалося, що такий маневр робила техніка сил АТО, яку селяни навколишніх пунктів сприйняли за наступ бойовиків так званої «ДНР». «У жителів цієї території немає підстав для хвилювання, адже тут достатньо сил і засобів для захисту від нападу, — запевняє голова Донецької ОДА Сергій Тарута, який продовжує працювати у приморському місті. — Довкола Маріуполя є два кільця оборони, які дають змогу всім тут жити і працювати спокійно і не піддаватися на провокації. Я хочу заспокоїти маріупольців: не потрібно нікуди евакуйовуватися чи тікати».

Військові відзвітували, що окрім знищення бронетехніки вони також взяли у полон російських військових. Зокрема 10 десантників РФ тепер розповідають, як вони опинилися в Амвросіївському районі на території України — були впевнені, що йдуть навчання. Обставини перетину державного кордону ро?сійськими підрозділами з’ясовуються, а тим часом Маріуполь справді пережив щось на кшталт навчання на випадок наступу з боку сусідньої країни. Нічого дивного немає — маріупольці вже побували під контролем так званої «ДНР», а тому, опікшись на гарячому, тепер дмуть навіть на холодне.

ОФІЦІЙНО

У Новоазовську українські військові cтримують наступ противника

26 серпня на брифінгу РНБО представник Інформаційно-аналітичного центру Андрій Лисенко повідомив про стан боїв на півдні Донеччини. За оперативними даними, Росія відкрила новий фронт наступу у напрямку Маріуполя. Артилерія веде вогонь по населеному пункту Новоазовськ, який знаходиться саме на трасі, що веде у місто. Опівдні продовжується обстріл Новоазовська, горить лікарня. Оборону населеного пункту утримують українські військові. У відповідь високоточним вогнем з артилерії та ракетно-бомбовим ударом з повітря були знищені 12 БМД противника.

У самому Маріуполі є і сили АТО, і бронетехніка, які в змозі зупинити танкові колони. Андрій Лисенко роз’яснив, чому на вулицях міста немає важкої техніки: «Ми не терористи і не провокуємо удари по житлових кварталах. Усе озброєння перебуває на околицях міста. Відсутність його у місті якраз свідчить про якість роботи військових».