Протягом останніх 23 років українці спостерігали імітацію боротьби з корупцією. Недосконала система декларування інформації про доходи і витрати чиновників, неналагоджена комунікація між правоохоронними органами і брак політичної волі на притягнення до відповідальності за корупційні правопорушення — це основні причини і фундамент для створення і макрокорупції, і зловживання на місцях. Адже чиновники отримували низьку зарплату і фактично змушені були заробляти на хабарах.

Проте впродовж кількох останніх місяців, з точки зору законодавчого забезпечення, наша країна зробила великий крок уперед. Зараз в Україні вже є серйозне антикорупційне законодавство, що відповідає європейським стандартам. Але щоб простий українець відчув реальні результати боротьби з корупцією, потрібно завершити вже відкриті кримінальні провадження та назвати прізвища чиновників, яких притягнуть до відповідальності за корупційні правопорушення.

Для цього Національному антикорупційному бюро та Національній поліції потрібно мати повний доступ до інформації всіх баз даних. Адже зараз інформацію про чиновника, який порушив закон, шукають в основному через інтернет.

З цією метою 27 липня поточного року Міністерство юстиції, Міністерство внутрішніх справ та Національне антикорупційне бюро підписали Меморандум про співпрацю та доступ до баз даних.

— Один із важливих викликів для України — реалізація ухвалених законів. Переконаний, що нові органи — Антикорупційне бюро та Національна поліція — вже з перших днів своєї роботи зможуть ефективно розслідувати кримінальні провадження. Мін’юст як орган, що має найбільшу кількість реєстрів, долучився до підписання Меморандуму про співпрацю та доступ до баз даних, — наголосив міністр юстиції Павло Петренко. — Це робиться для того, щоб нові детективи, яких набирають зараз на конкурсній основі до Антикорупційного бюро, слідчі, які працюватимуть в національній поліції, із самого початку могли користуватися цією інформацією. Хочу нагадати, що Україна запровадила кримінальну відповідальність за надання недостовірної інформації в деклараціях чиновників. Так само ми посилили відповідальність за незаконне збагачення.

Під час підписання меморандуму голова представництва Європейського Союзу в Україні, посол Євросоюзу пан Ян Томбінськи зауважив, що мета цього меморандуму — об’єднати різні інституції та надати доступ до важливої інформації для протидії корупції.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що нині формалізується механізм співробітництва перших трьох відомств — двох міністерств та Антикорупційного бюро. Уже найближчим часом почне діяти та приєднається до меморандуму і Національне антикорупційне агентство.

З практичної точки зору це працюватиме так: скажімо, детективи Антикорупційного бюро зможуть швидко знайти майно чи активи певного посадовця-корупціонера та накласти на нього арешт фактично без санкції. Таким чином корупціонер не встигне їх переоформити чи вивести в офшори, тобто сховати.