ВИЗНАННЯ. Приємна виробнича звістка надійшла на адресу багатотисячного колективу Сумського НВО імені Фрунзе. Зварювальне виробництво ПАТ успішно пройшло аудит міжнародного науково-технічного центру забезпечення якості та сертифікації «ПатонСЕРТ». Таким чином воно стало  першим багатопрофільним підприємством в Україні, чиї зварювальні технології повністю відповідають вимогам світового стандарту ISO 3834.

На сумському підприємстві застосовують 150 атестованих зварювальних технологій. Фото з сайту 100 sumy.ua

Як наголошує начальник управління головного зварника НВО Михайло Лактіонов, у всьому світі до зварювання застосовуються підвищені вимоги –  як до матеріалів, так і обладнання, технологій, персоналу, системи забезпечення якості. Наявність сертифіката забезпечує колективу солідні конкурентні переваги, адже для замовників багато важить,  що зварювальні процеси відповідають світовій якості.

Як повідомляє прес-служба ПАТ, отриманню сертифіката передувала копітка підготовча робота. Шість працівників об’єднання пройшли навчання та отримали дипломи міжнародних інженерів-зварників. Значний обсяг робіт проведено і щодо гармонізації нормативних документів, що застосовуються у виробництві, зокрема впроваджені системи атестації технологій зварювання та атестації зварників за стандартами ISO тощо.

Нині фрунзенці застосовують 150 атестованих зварювальних технологій різного спрямування, в тому числі зварювання судин, що працюють під тиском, котлів, нафтогазопереробного обладнання тощо. Рішенням комісії «ПатонСЕРТ» – єдиного в Україні центру, що має ліцензію на проведення аудиту на відповідність ISO 3834, всі вони сертифіковані. Термін дії сертифіката — до 2016 року включно. При цьому щороку аудитори проводитимуть інспекційний контроль.

Зварювальні технології Сумського НВО ім. Фрунзе та персонал цієї  категорії також атестовані за правилами атомної енергетики і стандартів  ASME, що діють в Америці та Азії. Сертифікат Американського товариства інженерів-зварників сумські машинобудівники отримали понад 10 років тому і весь цей  час підтверджують його відповідність.

До речі, перший зварювальний шов фрунзенці виконали понад 80 років тому — у далекому 1928-му. За цей час товариство зробило справжній прорив на десятках напрямків машинобудування і в тому числі у системі зварювальних робіт.