Запроваджена урядом реформа з децентралізації дала дорогу новим лідерам, які добре обізнані із ситуацією на місцях, і цей рух треба захистити й закріпити надбання реформи в Конституції. «Я задоволений підсумками реформи, які вже маємо. До 2014 року всю систему місцевого управління було зруйновано, люди були пригніченими, мільйони хотіли щось змінити у своїх громадах, але не могли цього зробити, бо центральна влада забирала на себе всі повноваження. Я з цим не мирився. Постійно це питання порушував, говорив, що треба змінювати. Врешті після Революції гідності з’явилася можливість, і я прийшов працювати в уряд Арсенія Яценюка, щоб проводити реформу, — сказав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман в ефірі одного з телеканалів. — Ідея децентралізації в єдиному: дати людям владу на місця. Ця влада перейшла у громади. У 2014 році місцеві бюджети дорівнювали 70 мільярдам гривень, в 2019 — вже 270. Змінилася сама структура бюджету, система ухвалення рішень. Наступний крок — долучати людей до розпорядження цими ресурсами, щоб вони впливали на розвиток громад. У невеликих громадах це відбувається, у великих потрібні інструменти місцевої демократії. Що потрібно? Закріпити зміни в Конституції. Буду захищати реформу».

Ухвалити всі потрібні рішення можна вже найближчим часом, навіть у міжвиборчий період. Вибори — це можливості. Їх треба використати, щоб змінювати систему, переконаний Володимир Гройсман. І нинішній склад Верховної Ради може зробити ще дуже багато, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Днями минає три роки з моменту призначення уряду, і за цей період вдалося ухвалити рішення, які заклали фундамент змін у більшості сфер життя країни. «Згадайте, що було три роки тому, які були виклики. Політична та економічна нестабільність. І я тоді сказав, що вступаю на посаду для капітального ремонту країни, економічного зростання. За всіма напрямами ми заклали досить непогану систему, основу змін», — наголосив Володимир Гройсман.