Вік артефакта – 1600 років. На мозаїці зображено апостола Марка. Фото надано автором

Артур Бренд з Нідерландів, якого називають «Індіана Джонсом мистецтва», знайшов вкрадену в 1974 році з церкви на Кіпрі стародавню мозаїку. Передбачається, що її створили в VI столітті нашої ери. Найбільш вірогідною датою створення цієї мозаїки називають 550 рік.

Артур Бренд на власному сайті відгукнувся про викрадений артефакт, як про один із найважливіших творів раннього християнства, що збереглися до наших днів. Він займався пошуком мозаїки протягом трьох років. На шляху детектива виникли серйозні проблеми перш ніж Бренд зміг отримати бажаний артефакт.

«Колишній власник успадкував мозаїку від батька, який у 70-х роках купив її, не знаючи, що вона була вкрадена. Після довгих переговорів ми домовилися, що мозаїку повернуть Кіпру, де вона і повинна зберігатися», – повідомив Бренд.

Мозаїка Святого Марка раніше знаходилася в церкві Панайя Канакарія (Panaya Kanakaria). Історія цієї церкви відноситься до раннього візантійського періоду (п'яте століття нашої ери). Її апсиди були прикрашені мозаїками, імовірно викладеними в середині VI століття. Ці мозаїки вважаються одними з найважливіших християнських творів мистецтва, які уникли руйнування під час нищення ікон у Візантії (восьме-дев'яте століття).

Міністр транспорту Кіпру Вассіліскі Анастасіаді розповів про повернення історично цінної речі на батьківщину. Артура Бренда називають «Індіана Джонсом мистецтва», оскільки він шукає різні старовинні предмети по всьому світу і у нього це непогано виходить. У 2015 році він отримав подяку за знахідку двох великих бронзових скульптур відомих під назвою «Коні Гітлера». Детектив як і раніше шукає втрачену частину мозаїки, на якій зображена Ісуса і Марію.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»