Вчені, що працюють в Університеті штату Арізони, вважають, що поширення онкологічних захворювань сприяє людська діяльність. Причому рак з’являється не тільки у людей, але і у тварин. Матеріали дослідження оприлюднені в журналі Nature Ecology & Evolution.

Дослідники називають фактори, що сприяють появі злоякісних пухлин. Серед них хімічне забруднення атмосфери і гідросфери, накопичення пластику, виділення радіаційного випромінювання.

Світлове забруднення провокує проблеми зі здоров’ям. Це відбивається на добових ритмах і гормональному дисбалансі. Як вважають автори наукової роботи, Homo sapiens визначається як онкогенний вигляд, однак на сьогодні мало відомо, наскільки сильно сучасна цивілізація провокує поширення онкології у диких видів.

Злоякісні пухлини фіксуються навіть у голих земплекопів. Раніше вважалося, що їм не властиві різні збої в клітинному розподілі, які нерідко призводять до раку. У той же час дані про рівень захворюваності в різних популяціях відсутній. Це утруднює оцінку впливу антропогенної діяльності.