Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

Низку цінних історичних експонатів одержав у новорічно-різдвяні дні музей мистецької родини Нарбутів, що в селі Первомайське Глухівського району на Сумщині.

Як повідомила у Фейсбук вчителька місцевої школи Наталія Мєшкова, на прохання організаторів музейного закладу відгукнулися ті, хто не тільки вболівають за його становлення і долю, а й мають можливості допомогти конкретними справами.

Зокрема, мовиться про Марію та Миколу Шуликів, Яну Новикову — родичів Кирила Івановича Кудояра, який у ті часи, а саме — наприкінці 19-го — початку 20-го століть у Нарбутів працював пасічником і дивом зберіг чимало побутових предметів, що належали їхній родині.

Зокрема, нащадки Кирила Кудояра передали самовар, з якого пили чай, настояний на місцевих травах, не тільки видатний художник-графік Георгій Нарбут, а й інші представники сімейства, гості.

Своє почесне місце в експозиції займуть кілька інших предметів тих часів — ночви, пилка тощо.

А сьогоднішні шанувальники творчості Нарбутів Костянтини — Онопрієнко та Аленінський потурбувалися, аби музей мав оригінали грошей та марок зразка 1918 року авторства Георгія Нарбута: раритети щойно прибули поштою із польського Кракова.

Із Києва від одного із мистецтвознавців надійшов оригінал запрошення 1985 року, коли в столичному Будинку літераторів відзначали сторіччя від дня народження видатного українського графіка. Документ цінний насамперед тим, що містить перелік публікацій «Нарбутіани» Сергія Білоконя впродовж 1970—1985 років, творів, де згадується ім’я митця.

Як наголосила Наталія Мєшкова на сторінці «Мистецька вітальня родини Нарбутів» у Фейсбук, такі подарунки безцінні і надалі стануть постійними в музейній експозиції.