Днями у рамках міжнародного проекту «Жінки за мир на Донбасі», провели опитування серед молоді 15-17 років з непідконтрольної території. Участь у ньому взяло 180 осіб. Результат опитування показав, що тільки кожна четверта дитина має український паспорт.

З’ясувалося, що серед причин, з яких батьки відмовляються від отримання паспорта громадянина України для своїх дітей стали значні матеріальні витрати. Адже у Станиці-Луганській, де розташований єдиний в області КПВВ і люди з непідконтрольної території приїжджають на українську Луганщину, немає офісів міграційних служб, аби отримати паспорт.

Тож про проблеми щодо отримання паспорта громадянина України неповнолітніми особами з непідконтрольних українській владі територій розглянуто на засіданні комісії з питань освіти, культури, спорту, сім’ї та молоді громадської ради при Луганській облдержадміністрації.

«На підконтрольній території Луганщини нині працюють 15 територіальних підрозділів міграційної служби України, де можна отримати паспорт. Найближчим часом планується відкрити територіальне відділення міграційної служби в Станично-Луганському районі. Наразі там відбуваються ремонтні роботи. Тому він тимчасово знаходиться в Біловодську», – повідомив на нараді заступник начальника управління Державної міграційної служби у Луганській області Олександр Церковний.

Під час засідання члени комісії обговорили пропозиції, які мають поліпшати та пришвидшити процедуру отримання паспортів неповнолітніми особами з непідконтрольних територій, які досягли 14-ти річного віку. Зокрема, пропозиції стосувалися відкриття територіального підрозділу Державної міграційної служби у Станично-Луганському районі Луганської області. Крім цього, громадські активісти пропонують запровадити безпосередньо на території КПВВ «Станиця Луганська» та інших КПВВ прийому документів на оформлення першого паспорту громадянина України.

Іванка МІЩЕНКО,
для «Урядового кур'єра»