Цьогоріч ЗНО для вступу в магістратуру за певними спеціальностями матиме три основні новації. Так, кількість спеціальностей, де потрібно скласти таке тестування, зросла з 16 до 32. Восени проведуть додаткову сесію єдиного вступного іспиту (ЄВІ) з іноземної мови для вступу на контракт, а ті, хто вже має диплом спеціаліста чи магістра, зможуть вступити на контрактне навчання не за результатами ЗНО, а за внутрішніми іспитами вишу.

Вступний іспит на магістратуру з іноземної мови в перспективі мають робити засобами ЗНО за всіма спеціальностями. Рік у рік відомство збільшує кількість спеціальностей, які охоплені ЗНО. Заступник міністра освіти і науки Юрій Рашкевич пояснив на брифінгу, що цьогоріч ЗНО для вступу в магістратуру складатимуть за спеціальностями найкон’юнктурніших галузей знань.

Зокрема йдеться про галузі знань «Гуманітарні науки» (крім спеціальності «Філологія»), «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Право», «Сфера обслуговування», «Міжнародні відносини» — це вже було 2018 року. Тепер до них долучили «Культуру і мистецтво» (крім мистецьких спеціальностей), «Богослов’я», «Управління та адміністрування», «Інформаційні технології», «Публічне управління та адміністрування».

За спеціальностями «Право» й «Міжнародне право» всі вступники обов’язково складають у формі ЗНО не лише вступний іспит з іноземної мови, а й фахове вступне випробування з права й загальних навчальних правничих компетентностей.

Досвід попередніх років підтверджує, що інструмент ЗНО і для іспиту з іноземної мови, і для фахового випробування дуже ефективний. Він забезпечує прозорий вступ, дає змогу найкращим випускникам бакалаврату отримати місця державного замовлення, а також його підтримують і вступники, і заклади вищої освіти, повідомляє прес-служба відомства.

«Цьогоріч уперше передбачено так звану третю сесію ЄВІ з іноземної мови. Її планують на осінь. Взяти участь у ній зможуть лише ті вступники, які збираються навчатися на контракті. І ця сесія ЄВІ здійснюватиметься за кошти самих вступників», — розповів генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Олег Шаров. Вартість проходження тесту ЄВІ буде приблизно така сама, як пробного ЗНО для вступу на бакалаврат, утім, точну суму визначать пізніше.

Третя новація стосується тих абітурієнтів, які вже мають другий ступінь вищої освіти — диплом спеціаліста або магістра. Відтепер вони можуть складати замість ЄВІ з іноземної мови іспит у закладі вищої освіти. Бо це фактично той самий другий рівень вищої освіти. Але це стосується тільки іспиту з іноземної мови. Для вступу на «Право» та «Міжнародне право» у будь-якому разі необхідні результати ЄВІ та Єдиного фахового вступного випробування.

На своєму сайті МОН оприлюднило графік і п’ять кроків, які треба зробити для вступу до магістратури за технологією ЗНО.