Співробітники Клівлендського музею природної історії відновили риси гомініда, який жив 3,8 мільйона років тому.

На їхню думку, він є найбільш раннім прямим предком сучасних людей, повідомляє Nature.

Майже повний череп древнього і Australopithecus anamensis був недавно виявлений в Ефіопії. Древній родич «Люсі», був розміром з шимпанзе і мав великі зуби, ніж у «Люсі».

Дорослий самець належав до виду Australopithecus anamensis і жив у високогірних районах сучасної Ефіопії.

Рештки цих істот збереглися дуже погано. Тривалий час вченим вдавалося виявити лише зуби і осколки щелепа, що датуються 2,4 - 3,9 мільйонами років.

Відтворити за такими фрагментами повний образ гомінідів було неможливо.

Йоганнес Хайле-Селассіє, який знайшов древній череп в Ефіопії, позує з ним у полі.

Череп виявив  у 2016 році професор Йоханнес Хайле-Селассіє біля містечка Міро-Дора в ефіопському регіоні Афар. Це відбулося всього у 55 кілометрах від місця, де кілька десятиліть тому знайшли скелет «Люсі» – першої відомої науці представниці цього виду.

Як розповів професор Хайле-Селассіє, який працює в групі вчених з Музею природної історії в Клівленді (Огайо), він відразу зрозумів важливість цієї знахідки.

"Я подумав:" Господи, невже це правда і мої очі мене не обманюють? Я застрибав від радості, зрозумівши, що це саме те, про що я завжди мріяв ", - сказав він в інтерв'ю Бі-бі-сі.

За його словами, знайдений череп - найкращий на сьогодні зразок гомініда, який відноситься до Australopithecus anamensis - найдавнішого виду австралопітеків, що жив на Землі 4,2 мільйона років тому.

Вивчивши решткии, вчені змогли отримати уявлення про зовнішній вигляд стародавнього гомініда. Виявилося, що в ньому поєднані як примітивні, так і більш розвинені риси.

Так, Australopithecus anamensis відрізнявся від ранніх приматів меншим розміром іклів. Інший аспект стосувався структури особи. Кістки черепа були великими і міцними, щоб витримувати навантаження, наприклад, при пережовуванні дуже жорсткої їжі – це типово для австралопітеків.

Майже повний череп виду Australopithecus anamensis був виявлений в Ефіопії в 2016 році. Фото: Дейл Оморі / Музей природної історії Клівленда.

«Досі у нас був великий розрив між найбільш ранніми відомими людськими предками, яким близько шести мільйонів років, і такими видами, як «Люсі», яким від двох до трьох мільйонів років», – пояснила учасниця дослідження Стефані Мелілло з Інституту Макса Планка .

Знайдена в Ефіопії особина показує, як відбувався розвиток Homo в цей часовий відрізок.
Вчені прийшли до висновку, що протягом 100 000 років два види австралопітеків (вищеописаний Anamensis і A. Afarensis, до якого належала «Люсі») були сусідами один з одним, але поступово поділялися на дві різні еволюційних гілки. Ймовірно, в якийсь період один вид витіснив інший.

Авторам дослідження також вдалося відтворити умови, в яких жив найдавніший гомінід. Він жив у дельті річки, але території навколо водойми були досить посушливими. Раціон австралопітека складався в основному з рослин.

Також в цій місцевості мешкали жирафи, антилопи, коні і носороги, хижаки у вигляді ранніх собак і гієн та інші примати, зокрема, нині вимерла мавпа Pliopapio alemui.
Вчені відзначили, що планують продовжувати вивчення черепа, щоб краще встановити будова мозку австралопітеків.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур'єра»