Після повернення із зони проведення операції Об’єднаних сил 58-му окрему мотопіхотну бригаду Сухопутних військ у пункті постійної дислокації на Сумщині відвідав міністр оборони Степан Полторак. Він наголосив, що темпи розвитку ЗСУ в жодному разі не можна сповільнювати.

«Щоб різниця у грошовому утриманні — у 2014 році — 2 тисячі і в 2019-му — 10 —12 тисяч, а в районі операції Об’єднаних сил — 22 тисячі гривень — була не остаточною. Щоб нові гуртожитки й будинки були тільки початком серйозної роботи. Щоб ви отримували нову техніку і озброєння. Нам ще багато потрібно зробити. Нам не потрібно міняти курс, який обрала Україна, — курс на НАТО та Європейський Союз. Занадто високу ціну ми заплатили, щоб забути наших побратимів, які віддали життя, захищаючи кожного з нас. Це злочин — забути кожного із тих, хто загинув, забути уроки 2014 року», — зазначив урядовець.

Він звернув увагу командувачів Сухопутних військ та оперативного командування «Північ» на чітке планування й підготовку, відновлення і відпочинок особового складу: «Солдат героєм один не стає. Він герой, коли поруч з ним товариші, побратими, коли за спиною його чекають удома рідні й близькі, сім’я, діти, — тоді він сильний і непереможний. Кожен офіцер, солдат після повернення із тривалого відрядження заслуговує, щоб відпочити, набратися сил, побути із сім’єю і повернутися у стрій».

Кожен приїзд журналістів викликає у воїнів позитивні емоції. Фото з мережі facebook.com

У Конотопі Степан Полторак оглянув і перевірив перебіг реконструкції та будівництва казарм поліпшеного планування для військовослужбовців-контрактників 58-ї окремої мотопіхотної бригади.

Уже отримано три гуртожитки. Близько 400 військовослужбовців контрактної служби тепер можуть жити в комфортних умовах. У пункті постійної дислокації розміщено будинок на 48 квартир, їдальню, котельні, створюють умови, щоб воїни не тільки захищали кожного українця, а й могли достойно відпочивати та відновлювати сили.

Останнім часом Збройні сили отримали 120 нових зразків техніки, яких раніше не було на озброєнні. Допущено до експлуатації понад 330 одиниць озброєння і техніки. Це і в авіаційному комплексі, і безпілотні літальні комплекси, бойові літальні апарати, які закупило військо.

Загалом цей рік, за словами очільника оборонного відомства, дуже оптимістичний у питаннях, пов’язаних з виконанням державного оборонного замовлення. «Ми плануємо завершити випробування крилатої ракети «Нептун». Поставили на масове виробництво ракети системи залпового вогню «Вільха» й почали випробування ракетного комплексу «Вільха-М». Працюємо над завершенням випробування артилерійської системи «Богдана», розробленням і поставками до ЗСУ нових розвідувальних комплексів і апаратів, комплексів радіоелектронної боротьби, засобів загоризонтної розвідки, що значно підвищує наші можливості», — підкреслив Степан Полторак. Для втілення усіх планів потрібні дві умови: незмінність курсу України на ЄС та НАТО і навчитися, маючи невеликий ресурс, дуже ефективно використовувати ті кошти, які держава спрямовує на оборону.

В Одесу прибули 35 бойових машин Hummer для потреб ЗСУ. З них 20 броньованих, які підуть у бойові підрозділи, і 15 — медичного забезпечення. Загалом рівень військово-технічної допомоги значно зріс. Це стосується всіх наших партнерів, насамперед США. Уся допомога відразу спрямовується до бойових підрозділів, які перебувають на лінії зіткнення.

Останнім часом США надали допомогу Україні на понад 400 мільйонів доларів. Це протитанкові засоби Javelin, сучасні засоби радіозв’язку, засоби артилерійської розвідки і радіоелектронної боротьби, антиснайперські комплекси, безпілотні літальні апарати, повідомляє прес-служба Міноборони.

Та Україна не може побудувати сильну армію лише коштом партнерів, тому слід розвивати власний військово-промисловий комплекс. Скажімо, нову систему світлосигнального обладнання «Фотон» українського виробництва днями було офіційно прийнято на постачання до війська. Новинкою вже обладнано чотири військові аеродроми. Нещодавно завершили розгортати систему на Черкащині.

Створювали комплекс понад три роки. Серед головних вимог до нього — застосування сучасних технологій, відповідність міжнародним стандартам і найголовніше — незалежність від закордонних постачальників. Найближчим часом світлосигнальне обладнання планують встановити на військових аеродромах Вінниччини й Полтавщини. Надходять замовлення на постачання в авіаційні частини Сухопутних військ та Військово-Морських сил.

Відділ новин
«
Урядового кур’єра»