Торік Дніпропетровщину потрясав корупційний скандал у комунальній сфері, дійовими особами якого були чиновники міськвиконкому обласного центру («УК» за 18. 06. 2014 р. «Як «розпилюють» комунальні платежі»). Нині правоохоронці з новими силами взялися викривати злочинні схеми нечистих на руку посадовців. Прокуратура, ГУМВС, СБУ, податкова  визначили пріоритетним напрямом роботи протидію розкраданню державних та комунальних коштів. Під пильний контроль узяли близько сотні комунальних підприємств, зокрема й ЖЕКи.

«Важко руйнувати корупційні схеми, які працювали роками», — заявив в. о. заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Святослав Олійник. Але підкреслив, що на території області вистачає політичної волі, сил та професіоналізму сказати рішуче «ні» розкраданням. Кінцеве завдання — викорінити такий підхід до бюджетного ресурсу та повернути вкрадене. 

Днями правоохоронці оголосили про розпочате кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем посадовцями Дніпропетровської міської ради. Досудове слідство триває щодо трьох комунальних підприємств: Дніпропетровського міськводоканалу, Дніпропетровського міськелектротранспорту та ДП «Кривбаспромводопостачання». За виявленими правоохоронцями злочинними схемами збитки у бюджетній сфері перевищили 100 мільйонів гривень, з яких 70—80% заподіяно в часи, коли долар коштував 8 гривень. Тож сума збитків становить понад 10 мільйонів доларів.

Схема надана прес-службою Дніпропетровської ОДА

«Попередньо з’ясовано, що особи Дніпропетровської міської ради, а також міського комунального житлово-експлуатаційного підприємства «Лівобережжя», діючи з метою одержання неправомірної вигоди, у період 2012—2013 років допустили відчуження за заниженою вартістю близько 200 об’єктів комунального майна територіальної громади Дніпропетровська», — повідомив заступник прокурора Дніпропетровської області Андрій Бачище.

 Слідство встановило, що у цій злочинній схемі були також задіяні арбітражні керуючі та суб’єкт оцінної діяльності.

 Понад 74 мільйони бюджетних гривень розікрали на ДП  «Кривбаспромводопостачання» протягом 2010—2014 років. Через рахунки дочірнього підприємства «Дніпромашзбагачення» гроші виведено на фіктивні фірми і переведено в готівку. За словами першого заступника начальника Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області Сергія Пенькова, підозрюють в організації цієї схеми місцевого депутата, колишнього директора «дочки» та його наступницю, яку заарештували. Суд визначив заставу: 74 мільйони. Та слідчі припускають, що ці керівники — лише виконавці злочинних схем, а кінцеву вигоду отримували інші особи. Таку версію, на яку виводить аналіз документів, виявлених під час обшуків, розглядає попереднє слідство. Цей злочин правоохоронці кваліфікують як ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, співучасть у привласненні майна.