Як збирають, розподіляють і куди витрачають гроші, сплачені громадянами за комунальними платежами, гадаю, турбує будь-кого з українців, тим більше в умовах постійного підвищення тарифів, дефіциту бюджету та необхідності фінансування воєнних дій. Зацікавилися цим і в Дніпропетровській обласній держадміністрації.

На брифінг щодо перших результатів перевірки діяльності комунальної сфери Дніпропетровської області в. о. заступника голови ОДА Святослав Олійник взяв списки загиблих і поранених бійців внутрішніх військ під Слов’янськом та Краматорськом. «Люди ризикують своїм життям за зарплату 3—3,5 тисячі гривень. А в той час, коли потрібно докладати неймовірних зусиль на пошуки коштів для придбання бронежилетів, які врятували б життя бійцям, деякі чиновники шаленими темпами розкрадають бюджетні кошти, живуть своїм окремим життям. Для них 10—20 мільйонів гривень — не такі вже й великі гроші, вони навіть не відчувають своєї відповідальності перед людьми, — сказав Святослав Олійник про чиновників, які звикли жити за корупційними схемами. — Приблизно два місяці ми провели у спробах діалогу з тими структурами, які займаються розподілом комунальних грошей. Ми агітували, переконували, роз’яснювали те, що мова йде про принципово іншу форму роботи з розподілу колективних грошей, що ці кошти зовсім не можна красти. Однак це, як і наші нові підходи, викликало не просто нерозуміння, а категоричне неприйняття деякими чиновниками. Нам не вірили, що ці гроші не можна розкрадати, що це всерйоз і зворотного шляху просто не може бути».

Маєток заступника мера  Дніпропетровська Володимира  Лисого, який він «заробив»  на зарплату держслужбовця 7 рангу. Фото надані прес-службою Дніпропетровської ОДА

В. о. заступника голови Дніпропетровської ОДА розповів, що в області проводять аудити діяльності за останні три роки практично за всіма напрямами розподілу бюджетних коштів — у ЖКГ, медицині, екології тощо. Найрезонансніші результати дало розслідування у сфері надання житлово-комунальних послуг. З’ясувалося, що тільки в Дніпропетровську щороку розкрадали мільярд гривень, в решті бюджетів області — ще понад мільярд! Усього ж, якщо вирахувати витрати на зарплату та інші захищені статті бюджету, «розпилювання» становило понад 2 мільярди гривень на рік.

«Ось як розподіляли кошти: 15—16% загальної суми — відкат для ОДА, 8% — правоохоронним органам, 3—10% — хабар казначейству, 12% — за конвертацію в готівку бюджетних коштів, 10—15% — розкрадання безпосередньо розподільниками бюджету. Лише 5—6% становив заробіток виконавців робіт та підрядників. Решта — крадіжка, яка від загального обсягу державних коштів становила від 30 до 55%», — наочно намалював схему розкрадання Святослав Олійник. За його словами, таку систему утворювали десятки років, і вона була вже звичною для чиновників. А чесні держслужбовці на їхньому тлі мали вигляд дурнів. Практично жодної копійки на капітальні витрати чесно не розподіляли: були поширені корупційні схеми з відкатами, лише формальними тендерами, бюрократичною тяганиною. Зокрема, саме на тендерах і були основні зловживання. У кожному конкурсі, як правило, брали участь тільки два претенденти, один з яких був підставною фірмою.

На думку Святослава Олійника, люди, які керують комунальними господарствами, працювати чесно просто не зможуть. За результатами розслідування, яке проводить податкова міліція, вже затримано кілька людей за статтею «розкрадання комунальних коштів», ліквідовано чимало підставних підприємств. Серед затриманих — заступник міського голови Дніпропетровська Володимир Лисий, який був одночасно начальником управління ЖКГ. За 2013 рік цей чиновник задекларував 48 тисяч гривень доходів, натомість має немаленьку «хатинку» з басейном. Тільки за одним епізодом його справи, пов’язаним з ремонтом доріг, проходить 12 мільйонів гривень.

В. о. заступника голови Дніпропетровської ОДА навів і приклади зарплат керівників комунальних підприємств. Рекордсменом серед них став очільник КП «Дніпротепломережі», який отримує 25 тисяч гривень на місяць в той час, коли очолюване ним підприємство має восьмимільйонний кредит і перебуває на межі банкрутства. А ось керівник «Зеленбуду» за 2013 рік задекларував 125 тисяч гривень. На запитання журналістів, куди ж дивився міський голова Дніпропетровська Іван Куличенко, пан Олійник відповів так: «Іван Іванович свідомо не контролював ситуацію, він виконує ритуальну функцію».

Святослав Олійник заявив: «Ми змусимо в рамках уже чинних тендерів виконати всі необхідні роботи, тобто вдвічі збільшити їх обсяги. Тим більше, що претензій до виконувачів робіт у нас практично немає. Наше головне завдання — звільнити гроші з корупційного полону». Він також наголосив, що нині пріоритети в роботі правоохоронців — це виявлення конвертаційних центрів і зарплат, які не охоплені прибутковим податком. В. о. заступника голови Дніпропетровської ОДА подякував за ефективну роботу податковій міліції, співробітникам СБУ та МВС, яким жителі області мають завдячувати за безпеку в регіоні.

В одній з кімнат «хатинки» заступника мера Дніпропетровська Володимира Лисого

ДО РЕЧІ

Тарифи на послуги ЖКГ зросли не всюди

Попри тривожні очікування зростання вартості житлово-комунальних послуг в Україні через складну економічну ситуацію, у Дніпропетровській області в деяких позиціях тарифи залишилися на торішньому рівні. Якщо аналізувати вартість послуг ЖКГ по містах регіону, маємо досить різнобарвну картину — особливо щодо тарифів на водопостачання.

За інформацією, наданою обласним управлінням ЖКГ, у Дніпропетровську для населення ця послуга зросла майже втричі: городяни тепер мають платити 4,68 гривні за кубометр води. Стільки само коштує вода й для бюджетних організацій, але для них це буде не підвищення, а зниження тарифів — приблизно на 4%. Не підскочили тарифи водопостачання у Новомосковську, Орджонікідзе, Павлограді, Синельниківському районі. Та вода тут людям обійдеться дорожче, ніж в обласному центрі (крім Орджонікідзе) — на рівні 5—6 гривень за кубометр. А найбільше за воду доведеться викладати з гаманця жителям Жовтих Вод — 9,32 гривні за кубометр, що дорожче від попередніх розцінок майже на половину.  Натомість порівняно з вищевикладеними тарифами ціна за водопостачання в Кривому Розі «смішна» — 0, 996 гривні за кубометр для населення і 1,62 — для бюджетних організацій і поки що не підвищилася.

А ось послуги теплопостачання для населення зросли в ціні лише в Дніпропетровську. До того ж тільки в одній теплопостачальній організації: МКП «Дніпропетровські міські тепломережі» підвищило оплату за тепло для громадян на 3,85%, а КП «Теплоенерго» поки що залишило ці тарифи незмінними. Подорожчало теплопостачання в області для бюджетних організацій — на 8—15% у різних містах. Лише в Першотравенську цей тариф підскочив майже на третину (28,89%), а в Тернівці залишився на попередньому рівні. Зазначимо, що КП «Тернівське ЖКП» працює на вугіллі. Решту тарифів ще формують.

Як повідомили у прес-службі Дніпропетровської ОДА, кількість людей, які звертаються по субсидії, після  торішнього підвищення прожиткового мінімуму трохи зменшилася, натомість сьогодні соціальні служби вже готуються до нарахувань з 1 липня компенсацій.

До речі, в Дніпропетровську мало хто знає, що субсидії і компенсації за підвищення тарифів ЖКГ — різні речі. Роз’яснювальна робота щодо цього питання, на мій погляд, слабка. Відповідної інформації у місцевих ЗМІ та громадських місцях дуже мало. Щоправда, органи соціального захисту вже підготували інформаційні листівки, які планують розвішувати біля під’їздів. Але в них йдеться лише про отримання компенсацій додаткових витрат на оплату комунальних послуг, і жодного слова про субсидії. А багато хто може подумати, що це одне й те саме, і не звернутися по компенсації.

ВІД РЕДАКЦІЇ

Кишеня громадян — не бездонний колодязь зі скарбами!

Комунальні платежі — чи не найболючіша тема для кожного з нас. Ми добре розуміємо, що за надані послуги треба платити, і щоб усе добре працювало і вчасно ремонтувалося, теж потрібні фінанси. Однак не завжди розуміємо, за що ми платимо, бо калькуляцію нарахувань, за традицією, чиновники навчилися добре приховувати. Журналісти, громадські активісти неодноразово намагалися з’ясувати складові й економічне під∂рунтя комунальних тарифів, і кожного разу остаточної ясності так і не досягали.

Та ось ініціатива Дніпропетровської ОДА нарешті довела, що гроші, сплачені громадянами за послуги ЖКГ, безсоромно давно і за усталеними схемами розподіляються між фірмами і фірмочками на власні потреби чиновників, залишаючи крихти на сплату за самі послуги. Неважко здогадатися, що подібна практика існує в усіх регіонах країни.

У столиці Київська держадміністрація на чолі з новобраним мером Віталієм Кличком, наче й не чиновником зі стажем, знову почала з розмов про підвищення тарифів, ремонтів кабінетів чиновників і… відключення світла в центрі міста. Якщо згадати, що плату за газ вже підвищили, за електрику теж. Залишилося небагато — водопостачання з водовідведенням і вивезення сміття! Тож незабаром половина зарплати — за квартиру!

Тільки дуже хочеться, аби мер столиці, й загалом керівники всіх міст України, попри зайнятість та тяжку ситуацію з бюджетами, перейняли досвід дніпропетровців і викрили у себе схеми дерибану комунальних платежів! Викорінили їх, покарали винуватців, а не кришували своїх підлеглих, що сидять на розподілі зібраних з людей грошей. Адже кишеня громадянина — не бездонний колодязь зі скарбами!