Китай став для України новим перспективним ринком збуту сільськогосподарської продукції. Саме з Піднебесною вдалося оперативно та без проблем узгодити регламенти і стандарти на експорт агропродукції. Про це свідчить те, що вже з наступного року на ринок Китаю вийдуть українські соя та ячмінь, фітосанітарні протоколи на які було узгоджено протягом року. Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк на брифінгу в Будинку уряду.

«Україна — це третя країна у світі, яка отримала можливість експортувати зернові до Китаю. І всі країни, які експортують сільгосппродукцію, хочуть потрапити на цей ринок. Тому Китай — приклад успішного стратегічного партнерства для України. Це новий, перспективний, стабільний і прогнозований ринок. Тут нам вдалося дуже оперативно узгоджувати регламенти і стандарти на експорт сільськогосподарської продукції. І ми плануємо, що експорт української аграрної продукції в 2014 році становитиме близько 2,5 мільярда доларів, а в 2015 році — 3,5-4 мільярди», — зазначив Микола Присяжнюк.

Міністр нагадав, що під час офіційного візиту Президента Віктора Януковича до Китаю ним та Головою Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном було підписано Договір про дружбу і співробітництво між Україною та КНР. Окрім цього, було підписано важливі двосторонні документи зокрема в аграрній сфері.

Нашій сої визначено чіткий курс на Схід. Фото з архiву редакцiї

«Між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину КНР підписано два протоколи фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю і сої з України до Піднебесної. Наступного року триватиме підготовка відповідних протоколів для експорту ріпаку та пшениці. Також до 1 липня 2014 року буде розроблено докладну програму економічної співпраці між Україною та КНР. Це стосуватиметься не лише агропромислового комплексу, а й інших галузей економіки», — повідомив міністр.

Також Микола Присяжнюк поінформував про укладений контракт між ПАТ «Ніжинський жиркомбінат» та «Сіночем Гуандонг Ко. ЛТД», що передбачає постачання рафінованої та нерафінованої лляної олії до Китаю у 2014—2015 роках, повідомляє прес-служба профільного відомства.

«Уряд і Мінагрополітики зокрема продовжують роботу над розширенням географії експорту вітчизняної сільгосппродукції. І це невід’ємна частина Стратегії розвитку агросектору до 2020 року», — наголосив Микола Присяжнюк. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»