У День Перемоги стріляли на Рівненському Поліссі. Щоправда, не сепаратисти, а ті, хто вирішив поділити сфери впливу на місцеві родовища бурштину. Розрахунок, вочевидь, був такий: «під шумок» подій у державі вирішити власні питання й залишитися непоміченими. Одначе не так сталося, як гадалося…

А хто ваш «дах»?

Сутичка виникла вночі в урочищі Гальбин у Сарненському районі між майже 2 тисячами жителів чотирьох сіл та півсотнею добре озброєних молодиків, що приїхали на «крутих» машинах, аби підпорядкувати собі процес незаконного видобутку бурштину. Саме тут, у бурштиноносній зоні, він процвітає: люди ж бо мають змогу копати камінь почасти просто на власних городах. Унаслідок сутички троє місцевих із ножовими та вогнепальними пораненнями потрапили до лікарні, а 16 заїжджих затримала міліція. В обох сторін конфлікту вилучено щонайменше 15 одиниць автоматичної, нарізної та травматичної зброї. Спалено 4 авто, потрощено й знищено ще 10.

Виявляється, прибульці заздалегідь оселилися на місцевій мисливській базі відпочинку: начебто вони приїхали на полювання (щоправда, сезон ще не розпочався, тож «полювати», вочевидь, приїхали на бурштин).

Так, власне кажучи, виглядає фабула подій. Вона обростає все новими подробицями. Тут, мовляв, і російські триколори вилучили, і візитівки «Правого сектора», й постраждалих уже не одиниці, а сотні… Втім, факт залишається фактом: інцидент був, причому, як стверджують місцеві, вже далеко не перший, просто до відкритої стрілянини не доходило.

Прес-служба Генпрокуратури на стрілянину відреагувала так: «Генеральна прокуратура України неодноразово звертала увагу на проблему незаконного видобутку бурштину в Рівненській області. Відзначалося, що вказане явище є наслідком бездіяльності місцевих контролюючих та правоохоронних органів, які не виявляють організаторів та покупців незаконно видобутого каміння, а в окремих випадках навіть сприяють цим злочинам».

Не заперечуючи сприяння чи, як кажуть у народі, «кришування» місцевих правоохоронців, категорично не погоджуюся з тим, що проблему можна вирішити винятково силами місцевої влади й тих-таки правоохоронців — навіть за їхньої кришталевої чесності та непідкупності. І хто-хто, а перший заступник Генерального прокурора України Микола Голомша тут абсолютно «в темі». Адже за часів, коли він був прокурором Рівненської області, присвятив бурштину не одну колегію, спрямував до офіційного Києва не одну пропозицію про зміни в законодавстві, що дали б змогу легалізувати видобуток сонячного каменю. Без таких змін ми, на превеликий жаль, і далі боротимемося з вітряками…

Що й відбувається ось уже впродовж 23 років. Змінюються очільники області, міліції та прокуратури, кожен з них проблемою номер один декларує вирішення цієї кримінальної теми, активізує на певний період підлеглих. Іноді навіть спрямовують пропозиції до Верховної Ради. А у відповідь — цілковита тиша… 2009-го, за ініціативою тодішнього народного депутата Миколи Шершуна, в області відбулося виїзне засідання комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Зупинити процес видобутку неможливо, його необхідно врегулювати, дійшли висновку депутати.

Скільки ще людей треба поранити чи, боронь Боже, вбити, щоби парламент нарешті почув голос бурштинового краю? І чому Генеральній прокуратурі, яка має право законодавчої ініціативи, не підтримати місцеву владу Рівненщини в її бажанні легалізувати видобуток, а не «переводити стрілки»?

Під час «полювання» на бурштин було спалено 4 автомобілі  та 10 потрощено і знищено. Фото з сайту nikorupciji.org

«Сиджу на дереві  й кукаю...»

Сьогодні, коли діють закони джунглів, на Рівненщині копають бурштин навіть діти, хизуючись своїми нелегальними заробітками. Таке собі поєднання приємного з корисним після уроків, а то й замість них. Попереджають «копачів» про наближення небезпеки теж здебільшого дітлахи.

— Тата в мене немає, мама без роботи, тож я сиджу на дереві, видивляюся, чи не їде міліція, й кукаю, як зозуля, — розповів 13-річний місцевий хлопчик. За це він, звісно, отримує відповідну платню.

Утім, навіть діти не здадуть вам каналів збуту каменю — цілковите табу. Відомі лише розцінки — за кілограм бурштину перекупники платять від 80 до 100 «зелених». Якщо повезе і трапиться шматок із вкрапленнями застиглих комах, отримаєш значно більше, бо то вже справжній раритет! От і копають старі й малі так, що аж земля тріщить: до 7 метрів углиб вимивається ∂рунт, гинуть пасовища, сінокоси, продуктивні дерева.

— Ми по телевізору бачимо, як у США добувають золото: людина має ліцензію, винаймає спеціальний транспорт, платить податки — все легально. Чому ж у нас так не зробити з бурштином? Це важка виснажлива праця, за яку візьметься не кожен. Зрештою, наші люди займаються нею, щоб вижити. Легальної роботи здебільшого не мають. Тепер копають по ночах, щоб менше ризикувати, — каже жителька Сарненського району Жанна Парчук. — Що ж до останнього інциденту, про який у нас сьогодні тільки й мови, то місцеві жителі просто самі себе захистили, більше ж нікому. Людям просто уривається терпець! Тому об’єктивне розслідування — справа честі правоохоронців. Кажуть, 9 травня гроші з тих джипів пачками вилітали, а люди їх ловили — хто скільки вхопить. І правильно: адже ті гроші, по суті, в нас і вкрадено.

А ще — в української держави, яка вже не знає, де гроші позичати, виявляється, мільйони лежать під ногами (часто бабусі у своїх городах викопують камінці й тут-таки мають ще одну місячну пенсію) — їх тільки треба з розумом узяти.

То розуму чи політичної волі для цього бракує?

ДОВІДКА «УК»

♦ На Рівненщині, за рік офіційно видобувають 2 тонни бурштину, нелегально — 20 тонн. Відтак, держава, за оцінками експертів, щороку втрачає щонайменше мільярд гривень на рік. Весь поліський бурштин контрабандним шляхом потрапляє до Польщі та Прибалтики, а згодом, обрамлений у золото, повертається до України.

♦  Геологи оцінюють запаси рівненського бурштину в 1 тисячу 400 тонн. Якщо видобувати його тими темпами, що подає офіційна статистика, то каменю вистачить ще на сім століть. Якщо ж по-варварськи, поліська земля цілковито виснажиться вже за 10 років.   

 КОМЕНТАР

Спротив легалізації триває

Сергій РИБАЧОК, 
голова Рівненської облдержадміністрації:

— Нині іншого виходу немає, як прийняти пропозиції, які вже припали пилом у Верховній Раді. Останнім аргументом на їх користь буде спеціальна колегія облдержадміністрації 19 травня, на яку запрошені всі сім народних обранців від Рівненщини, представники профільних міністерств та відомств.

Поки що ж у мене, на жаль, більше запитань, ніж відповідей щодо вкрай неприємного для області прецеденту. По-перше, мені цікаво, як група озброєних людей заїхала на територію області через блок-пости: отже, ці пости працюють не так, як потрібно. По-друге, ми будемо звертатися до профільних міністерств про ротацію керівників правоохоронних органів у районах, де є поклади бурштину. По-третє, в області вже понад 2 місяці немає начальника обласного управління міліції. Обезголовлена міліція вигідна криміналу, який, на жаль, править бурштиновий бал. Адже до сутичок уже доходить і в інших районах — зокрема в Березнівському.

Знаю, наші дії щодо легалізації видобутку і продажу бурштину отримають дуже серйозний спротив, адже йдеться про мільйонні тіньові обороти. Буде тиск і на мене особисто. Я готовий його витримати і переконаний, що навести лад можна тільки законним шляхом. Ми маємо разом знайти спосіб, як на нашому поліському золоті заробити людям і водночас наповнити бюджети.

Полювали на камінь

Олексій ХАРКЕВИЧ, 
начальник УБОЗ УМВС України  в Рівненській області:

— Щодо згаданого інциденту відкрито кримінальні провадження за статтями 115 (замах на умисне вбивство), 294 (масові заворушення), 263 (незаконний обіг зброї) та 240 (незаконний видобуток бурштину). Не виключаємо, що озброєна група з 50 чоловік в’їхала в область не через блок-пости, а сільськими дорогами — а вони, звісно, контролюються не всі. Ті 16 осіб, які затримувалися, — жителі Житомирської, Вінницької областей та Києва. На сьогодні під вартою залишається лише один, котрий, за нашою інформацією, причетний до застосування вогнепальної зброї. Перевіряється інформація щодо учасників конфлікту з обох сторін. Їх викликають на допити, слідчий, наскільки мені відомо, викликав і згаданого народного депутата. Але з місцевих жителів покази чомусь дають лише одиниці. До речі, стан трьох потерпілих особливого занепокоєння вже не викликає.

ЩО НЕОБХІДНО ЗРОБИТИ

1. Прийняти базовий Закон України «Про бурштин», який розділив би родовища бурштину на промислові (які розробляє винятково держава) та непромислові (які розроблятимуть приватники);

2. Внести зміни до Адміністративного, Кримінального та Земельного кодексів України, до розпорядження Кабміну від 10.04.2008 р. №610 «Деякі питання розпорядження земельними лісовими ділянками» та до «Порядку надання спецдозволів на користування надрами», затвердженого постановою Кабміну від 30.05.2011 р. №615.

Це дасть змогу: спростити процедуру надання в користування розвіданих родовищ бурштину-сирцю, отримання дозвільних документів і одночасно посилить відповідальність за незаконний видобуток та реалізацію бурштину, а також відповідальність землекористувачів та землевласників за нелегальний видобуток на їхніх площах.

Коли верстався номер. 14 травня відбулася позачергова сесія Рівненської обласної ради, яка розглянула ситуацію, що склалася з видобутком та реалізацією бурштину-сирцю. Вислухавши в тому числі й жителів Сарненського району, які в разі ігнорування їхніх вимог пообіцяли перекрити трасу Київ—Ковель (так звану «варшавку»), депутати дали Верховній Раді два місяці на ухвалення пакетa законодавчих змін, які вже напрацьовані. Якщо ж цього не станеться, свою наступну сесію Рівненська обласна рада проведе під стінами парламенту. Звісно ж, за участі громади.