ФІНАНСИ

Зниження облікової ставки  Нацбанку практично ніяк не позначиться на здешевленні кредитних ресурсів

З  10 червня Національний банк вирішив зробити для всієї фінансової спільноти подарунок — знизив облікову ставку з 7,5 до 7%.   Це реальний позитивний крок, адже останнього разу Нацбанк знижував       облікову ставку у березні 2012 року (з 7,75 до 7,5%).

З чим же пов'язаний такий крок головного фінансового відомства країни і що піввідсоткове зниження може змінити в економіці держави, бізнесі та серед пересічних громадян?

Слід зазначити, що керівництво Нацбанку оприлюднило одразу ж свою позицію щодо вимушеності такого кроку: регулятор занепокоєний скороченням ВВП та планує заходи щодо активізації банківського кредитування та економічного зростання загалом.

Хоча можна припустити, що на такі дії  регулятора надихнула дефляція, яка спостерігалася в квітні-травні цього року, та поліпшення фінансових умов на ринку, передусім збільшенням ліквідності банків (у них з'явилися надлишки ресурсів).

Хоча в Нацбанку і зазначають, що позитивні тенденції поки що не активізували кредитування бізнесу, оскільки фінансовий стан багатьох підприємств лишається ще досить важким, а вартість кредитних ресурсів для них занадто висока.

Експертне співтовариство здебільшого не поділяє думки державної установи, що такі дії позитивно позначаться на активізації економіки та бажанні комерційних банків ще більше знижувати кредитні ставки для бізнесу та фізичних осіб.

За словами старшого аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, комбанки й без того вже кілька місяців поспіль знижують як кредитні, так і депозитні ставки. «І цей процес зменшенням облікової ставки Нацбанком аж ніяк не активізується у фінустановах. Зазначу, що такий показник регулятора в Україні просто не працює. У будь-якій цивілізованій державі облікова ставка головного банку є основним інструментом — всі фінустанови мають змогу отримувати під розмір цього показника у Центробанках ресурси для розвитку під заставу високоліквідних активів», — зазначив він під час розмови з  кореспондентом «УК».

На запитання, що ж треба зробити регулятору, аби облікова ставка в Україні нарешті на практиці почала відігравати свою основну роль, аналітик стверджує, що Нацбанк повинен встановити реальний курс гривні до основних валют світу. Начебто, лише тоді різко зменшаться кредитні і депозитні ставки фінансових установ.

  Як зазначає начальник аналітичного відділу інвесткомпанії «Мілленіум Капітал» Богдан Воротілін, на ринкові кредитні ставки цей крок Нацбанку істотно не вплине, адже вони визначаються в першу чергу депозитними ставками у гривнях, що нині перебувають на  середньому рівні 17%.

Деякі експерти вважають, що зниження облікової ставки Нацбанку слабко позначиться на оперативній діяльності банків. Річ у тому, що фінансові установи досить нечасто звертаються по ресурси до регулятора, бо мають і без того надлишкову ліквідність. (Коли кілька місяців тому фінустанови потерпали від бідності ресурсів, отримати гроші від регулятора було дуже складно). І справді, як писав пару місяців тому «УК», після досить тривалого періоду зниженої ліквідності та нестачі грошових ресурсів останніми місяцями в банківській системі триває зворотний процес. Хоча і зараз, на думку експертів, це не означає, що отримати ресурси від Нацбанку під нинішню облікову ставку буде так просто.