Білорусь отримала від Світового банку 40,7 мільйона доларів. Це кредит на розвиток лісового господарства. 21 мільйон буде витрачено на придбання техніки, зокрема харвестерів та форвардерів. Для наших лісових просторів ці слова звучать незвично: ми ліс уже багато років поспіль валимо бензопилкою «Дружба», а витягуємо з лісосіки волоком за допомогою морально і фізично застарілих тягачів, знищуючи так і грунт, і підлісок. Тому пояснюю, що харвестер — це самохідна багатоопераційна лісозаготівельна машина. Керує нею одна людина. Харвестер і дерево спилює, і сучки обрізає, і на визначену оператором довжину кавалки колоду розрізає. Залишається тільки під’їхати форвардером (машина з навантажувачем для вивезення лісу) і відвезти заготовлене хоч на залізницю, хоч до шосе, а то й безпосередньо до замовника.

Також на кредитні кошти білоруси закуплять вісім пожежних автомобілів на базі шасі «МАЗу» і 31 автомобіль підвищеної прохідності для лісової охорони. У нас нової протипожежної техніки давно вже не купували. І взагалі цього року на протипожежні заходи лісоводи не мають коштів: у держбюджеті-2016 фінансування статті «охорона та захист лісів» не передбачено. Фактично порожня ця графа і в проекті Держбюджету-2017.

Тож лісоводи білоруської Гомельщини, з якими довелося нещодавно поспілкуватися, хоч і скаржаться на друге поспіль посушливе літо, почуваються впевнено. Наші ж миколаївські, херсонські, одеські тощо — звільняються з роботи партіями, а ті, хто залишився, видираються на пожежні вишки і з жахом видивляються: чи не куриться десь димок? Білоруси, до речі, вже на вишки не лазять. Які у них класні системи відеоспостереження за лісовими масивами, я побачив у Речицькому лісгоспі.

Про біду наших південних лісгоспів багато публікацій на профільному порталі «Український лісовод». Ось, наприклад, допис про нещодавнє відзначення Дня працівника лісу на Миколаївщині, який вийшов геть не святковим. Керівник Миколаївського обллісгоспу Олександр Мароха, вітаючи колег, зізнався, що внаслідок недостатнього фінансування ситуація з лісами області критична і без підтримки держави ліси очікує знищення від рук браконьєрів, загибель від хвороб, шкідників або пожеж. Цього року на роботу державних лісопідприємств області не надходило жодних асигнувань із держбюджету. У 2010-му в миколаївських держлісгоспах працювало 704 особи, а на початок 2016-го — лише 303. За перше півріччя цього року з лісогосподарського підприємства звільнилося ще 116 осіб.

Наш Мінфін відмовляється вносити графу про догляд за лісом у держбюджет, бо немає цільової програми. Попередня — «Ліси України» на 2010—2015 роки  — вже завершилася. А нової наше Держлісагентство не створило, хоч минула вже більша частина 2016 року. У білорусів натомість своєчасно ухвалено аналогічну програму аж до 2030-го, тому гроші на захист і охорону лісів там є.

До речі, їхнє лісове відомство має статус міністерства. Ми теж таке міністерство мали — до 1997 року. Тоді його спочатку перетворили на Державний комітет лісового господарства, а потім — внаслідок януковицької  «адмінреформи» 2011 року — взагалі на Агенцію лісових ресурсів. Це доволі низький статус і, відповідно, низький рівень відповідальності. За лісову політику тощо відповідає тепер МінАПП, у штаті якого лісами займається аж… одна співробітниця.

До речі, це другий «лісовий» кредит Білорусі від Світового банку. За перший вона вже розрахувалася. У тому, що ми використаємо подібну позику ефективно і зможемо віддати позичене з відсотками, я особисто сумніваюся. Ось знову ж на «Лісоводі» інформація про ситуацію в наших лісах: «Автомобіль із нечипованою деревиною виявили патрульні Чернівців»; «У Володимирі-Волинському прокурори не дозволили незаконно експортувати продукцію з деревини на 670 тисяч гривень»; «На Черкащині готували до незаконного експорту деревину на майже 300 тисяч гривень»; «Генпрокуратура викрила організовану групу осіб з міжрегіональними зв’язками, які переробляли деревину для подальшої реалізації через митну територію України». І це тільки за півдня 21 вересня.

Ви дали б лісовий кредит країні з таким ставленням до лісу? Отож.

Заздрю я білоруським лісоводам, ой заздрю…