Навесні починається наймаcштабніше прибирання країни. Більшість наших громадян долучається до масових заходів за місцем проживання, метою яких є  прибирання зелених зон та благоустрій територій. Тож приведення населених пунктів до належного стану і створення сприятливих умов для життєдіяльності громадян переросло подекуди з місячника  у дво- і навіть тримісячник  із санітарного очищення територій, зовнішнього впорядкування вулиць, площ, житлових кварталів, їх освітлення, озеленення  тощо.

Саме від людей, їх самоорганізації залежить обсяг та якість проведених робіт.  Адже всі ми хочемо жити в місці, де ошатні будинки, чисті й затишні вулиці, доглянуті пам’ятники, квітучі сади, впорядковані зелені зони. Проте, щоб навести лад у власній державі, одного ентузіазму буде замало, адже чимало проблем  із благоустрою можна осилити лише спільними зусиллями влади і громадян. Зокрема, щодо ремонту автомобільних доріг, заміни обладнання електромереж, газифікації окремих вулиць чи населених пунктів…

Тому з початку року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 2400 подібних звернень, що майже на 70% більше, ніж було отримано за відповідний період минулого року. Заявники в основному переймалися утриманням прибудинкових територій, зверталися із запитаннями щодо покращення обслуговування та ремонту об’єктів загального користування, відновленням вуличного освітлення, поліпшенням санітарного стану територій, облаштуванням стоянок для паркуванням автотранспорту, будівництвом та впорядкуванням дитячих майданчиків тощо. У межах населених пунктів громадянами також порушувалися питання належного водопостачання та водовідведення, облаштування стічних та дренажних систем, утримання та ремонт бюветів.

Так, заявниця із смт Товсте Заліщицького району Тернопільської області поскаржилася на урядову «гарячу лінію» щодо ремонту місцевої автомобільної дороги. Вона зазначила, що майже рік тому тут розпочалися ремонтні роботи, які на час її дзвінка не завершилися. Натомість через «старанність» ремонтників у будинках, що розташовані вздовж вулиці, потріскалися стіни, а в магазині поряд — розійшлася підлога. Скарги з цього приводу в керівництва сільської ради не знайшли відгуку. Після звернення на урядову «гарячу лінію» ремонт  дороги протягом 3-4 днів нарешті був завершений, як повідомила під час зворотного зв’язку жителька села.

Киянин звернувся на урядову «гарячу лінію» з вимогою допомогти усунути порушення у дотриманні належного санітарного стану в житловому районі столиці, де проводиться реконструкція будівлі, а відходи від пінопласту летять у повітря, яким дихають люди. Спочатку громадянин намагався сам залагодити справу, тому безпосередньо звернувся до представника фірми  з проханням  навести порядок на будмайданчику та прибрати відходи пінопласту.  Проте розуміння так і не знайшов. Лише дзвінок на урядову «гарячу лінію» дав можливість оперативно  розв’язати цю проблему.

Жителька села Хмельове Маловисківського району Кіровоградської області зателефонувала на урядову «гарячу лінію» з приводу відновлення електропостачання у її будинку через обрив електромережі. Заявниця так хвилювалася ще й тому, що оголений електричний провід лежав на подвір’ї помешкання, а відтак становив реальну загрозу для життя не лише її, але й двох онуків 5 та 11 років, які на той час у неї гостювали. Жінка попередньо зателефонувала спочатку до голови сільської ради, а потім до відділення «Обленерго», але їй зволікали з допомогою. Зворотним зв’язком із громадянкою було встановлено, що після дзвінка на урядову «гарячу лінію» електропостачання за місцем проживання громадянки було відновлене.

Тож одним із пріоритетів урядової «гарячої лінії» є налагодження постійної взаємодії Уряду з громадянами, що дозволяє останнім оперативно отримувати інформацію від органів виконавчої влади.

0-800-507-309 — урядова «гаряча лінія» працює цілодобово, для постраждалих під час Революції Гідності діє спеціалізована «гаряча лінія» — 0 800-505-607.

044-284-19-15 — для жителів м. Києва.

+380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном.

Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua