Президент компанії Westinghouse Денні Родерік під час свого візиту в Україну 26 жовтня у складі офіційної американської делегації зустрівся з Президентом Петром Порошенком, Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком та кількома міністрами. У результаті перемовин вище керівництво нашої держави схвалило запропоновану  Westinghouse комплексну програму технологічної модернізації ядерних реакторів  атомних станцій, спрямовану на підвищення ефективності та безпеки роботи АЕС. Завдяки цьому істотно зросте виробництво електроенергії на атомних станціях.

Westinghouse забезпечує альтернативні російським поставки ядерного палива для Южно-Української АЕС, а починаючи з 2016-го паливо завантажить ще й в енергоблоки Запорізької АЕС. Враженнями від проведених в Україні зустрічей та планами на майбутнє з «УК» поділився президент Westinghouse Денні РОДЕРІК.

— Недавно ви сказали, що компанія Westinghouse готова інвестувати в розвиток технологічного потенціалу України. Чи був корисним нинішній візит та зустрічі на найвищому рівні для реалізації ваших задумів?Президент Westinghouse Electric Company Денні РОДЕРІК

— Усі зустрічі були дуже позитивними, і ми багато дізналися про ініціативи уряду. Приємно помічати прогрес, який стався після наших зустрічей під час інвестиційного саміту у Вашингтоні. На сьогодні одна з основних можливостей для інвестицій  — допомога в диверсифікації постачання ядерного палива на АЕС України, які виробляють понад 50% усієї електроенергії. Поки що більшу частину ядерного палива завозить Росія, але й ми готові збільшити свою присутність. Для цього модернізували деякі зі своїх потужностей, щоб мати змогу нарощувати виробництво палива для реакторів типу ВВЕР-1000.

Друга наша можливість для інвестицій — продовження роботи над підвищенням безпеки українських реакторів із використанням міжнародного досвіду нашої компанії. Приблизно половина всіх ядерних реакторів на світовому ринку працюють за технологією Westinghouse. Завдяки такому широкому використанню наших технологій компанія володіє унікальним досвідом щодо підтримки та технічного забезпечення ефективної роботи реакторів. Ми проаналізували, як можна зробити українські  реактори ефективнішими, щоб вони виробляли більше енергії. І дійшли до висновку: можна швидко отримати позитивний ефект.

— Чи планує Westinghouse брати участь у тендерах, що їх оголошуватиме НАЕК «Енергоатом», реалізуючи комплексну програму підвищення безпеки енергоблоків АЕС під кредит ЄБРР?

— Це справді так. Ми спілкувалися з цього приводу з міністрами фінансів та енерговугілля.  Звичайно, ЄБРР фінансує проекти, спрямовані на підвищення безпеки реакторів, але не для  підвищення їхньої ефективності. Проте якщо підвищувати стандарти безпеки, це певною мірою поліпшує ефективність роботи енергоблоків.

Ми вважаємо, якщо інвестувати в реалізацію таких проектів, то в Україні на певний час зникне необхідність будівництва реакторів нового покоління. З огляду на наміри вашої країни щодо започаткування реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна — Європейський Союз» Україна могла б експортувати в Польщу чи в інші країни надлишкову електро?енергію, яку не використовують всередині держави. 

— Що можете сказати про створення енергетичного мосту з ЄС, проект якого передбачає будівництво двох енергоблоків Хмельницької АЕС за участі чеської Skoda? Як бачите себе в ньому?

— Не бачимо себе в цьому проекті. Це буде просто енергетичний коридор. А щодо будівництва нових енергоблоків, то ми не думаємо, що в умовах кризи це хороша ідея. Нині головним пріоритетом для України повинно стати виконання вимог МВФ, адже від цього залежатиме, чи залишаться інвестори у вашій країні — такі, як ми та інші компанії, що приїхали у складі офіційної делегації.

Бачимо, що нині, використовуючи наявні потужності, можна виробляти електроенергію за нижчою ціною, ніж на збудованих у борг нових енергоблоках.  Вважаю, що є важливіші завдання, а говорити про будівництво нових блоків можна буде років через 5—10, коли відновиться і знову почне зростати економіка України. 

Чую дедалі більше позитивних новин: про реформи поліції, електронне адміністрування ПДВ, реформи в наданні дозволів на будівництво. Це ті атрибути, які допомагають інвесторові повірити в те, що в Україну можна вкладати кошти.

— У яких обсягах потрібно виконувати контракт Westinghouse з Енергоатомом на постачання ядерного палива для українських АЕС, щоб можна було говорити про успіх цього проекту?

— Останнє слово — за Україною. Ми готові постачати паливо хоч і на всі реактори.  Я задоволений, що паливо, яке ми завантажили в український реактор, було проінспектовано нами після його використання і воно ідеально пройшло всі тести. Тож хочемо завантажити стільки палива, скільки це можливо для диверсифікації поставок.

ДОСЬЄ «УК»

Денні РОДЕРІК.  Здобув ступінь бакалавра в коледжі Лейк?Ері та ступінь магістра з управління виробництвом в університеті Арканзасу (США). Пропрацював 13 років у відділі ядерної інженерії та діяльності АЕС в корпорації Entergy. Обіймав посаду операційного директора та директора на АЕС CrystalRiver компанії ProgressEnergy. Потім став першим віце-президентом у компанії GE-Hitachi (GEH) NuclearEnergy, де відповідав за наявні та проектовані АЕС.  З 26 вересня 2012 року — президент та гендиректор компанії Westinghouse.

Наталка ПРУДКА
для «Урядового кур’єра»