У рамках реалізації Програми економічних реформ ефективно забезпечується модернізація державної служби та її адаптація до стандартів ЄС. Саме так розпочала брифінг для журналістів перший заступник голови Національного агентства України з питань державної служби (Нацдержслужби) Юлія Ковалевська, який відбувався в рамках відкриття 7-ї щорічної регіональної конференції з інституціональної реформи.

«Нашим відомством  забезпечено виконання комплексу заходів щодо адаптації державної служби України до стандартів ЄС. З цією метою ухвалено Державну цільову програму розвитку державної служби на період до 2016 року, яку скеровано на формування висококваліфікованого складу шляхом впровадження нових стандартів та механізмів управління людськими ресурсами та впровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій», — зазначила вона.

Інституційна розбудова державної служби України за допо    могою єв-   ропейських фахівців проходить за такими напрямками: Twinning — інструмент, в якому відбувається співпраця на рівні держслужбовців аналогічних органів влади країн-членів ЄС (26 проектів); Taiex — забезпечення підвищення професійної спроможності службовців (405 заходів), Sigma — модернізація систем державного управління шляхом аналізу законодавчих проектів та організації навчання та інші.

Фото з сайту tsgu.com

Як вважає керівник відділу програм співпраці «Незалежне врядування та демократизація» Представництва ЄС в Україні  Александру Албу, всі проекти, які започатковано в Україні ще 6 років тому, показали свою дуже велику ефективність. «Завдяки нашій спільній роботі з Нацдержслужбою в проектах Twinning та Taiex поліпшено умови діяльності в таких сферах, як торгівля, транспорт, енергетика тощо. А завдяки програмі Sigma надано допомогу з питань ефективного керування державними фінансами та змін до закону «Про державну службу», — сказав він.

Щодо конкретних прикладів ефективної співпраці європейських структур та Нацдержслужби у справах модернізації державних інституцій країни, то Юлія Ковалевська зазначила, що одним з найяскравіших прикладів цього є співробітництво у сфері охорони громадського порядку при проведенні Євро-2012.

Александру Албу, відповідаючи на запитання, як змінилося обличчя українського держслужбовця за 6—7 останніх років, сказав, що наші чиновники отримали неоціненний досвід взаємного спілкування із своїми колегами з різних країн Європи. «Такого не було ще в 2006 році. І це наша спільна велика робота. Яскравим прикладом поліпшення роботи держслужбовців є, зокрема,  покращення розробки та ухвалення законів та підзаконних актів», — резюмував він.

У свою чергу Юлія Ковалевська додала, що проведення цими днями конференції об’єднує представників країн Ініціативи ЄС «Східне партнерство» (Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова та Україна) та дає можливість поділитися досвідом і кращими практиками проведення інституційних реформ та модернізації державної служби в умовах європейської інтеграції.