Нині це запитання хвилює не лише батьків, але й медиків, бо окрім дебатів щодо потрібності самої маніпуляції, цього року ми ще й маємо дефіцит вакцин. До цього, як стверджує більшість вітчизняних і зарубіжних експертів, призвело неналежне виконання МОЗ України протягом багатьох років програм вакцинації дітей. Не були вчасно здійснені державні закупівлі для забезпечення населення вакцинами у повному обсязі.

 

І все ж лікарі наполягають: проводити вакцинацію потрібно. Найголовніший їхній аргумент — захворювання, проти яких проводиться вакцинація, можуть призвести до ускладнень, інвалідності та навіть смерті. Сьогодні вакцинація — це найбезпечніший спосіб формування захисту дітей проти різних інфекцій.

 

З 1 січня 2015 року в Україні діє новий Календар профілактичних щеплень, затверджений наказом МОЗ України від 11 серпня 2014 року № 551. Календар включає обов’язкові профілактичні щеплення з метою запобігання захворюванням на дифтерію, кашлюк, кір, поліомієліт, правець, туберкульоз.

 

На відміну від чинного раніше календаря обов’язкових профілактичних щеплень, згідно з новим обов’язкові щеплення проти дифтерії, кашлюку, правця; поліомієліту; гемофільної інфекції робитимуть дітям віком 2 місяців від народження. Наступну ревакцинацію проти цих хвороб проводитимуть у 4-місячному віці. Ревакцинація проти гемофільної інфекції здійснюватиметься у віці 12 місяців (наразі у 18 місяців). Ревакцинація проти дифтерії, кашлюку, правця — у віці 6 та 12 місяців. Подальшу ревакцинацію проти поліомієліту проводитимуть у віці 6 та 18 місяців, а потому у 6 і 14 років. Ревакцинація проти дифтерії, правця здійснюватиметься у віці 6, 16 та 26 років, надалі — кожні 10 років. Вакцинацію проти гепатиту В обов’язково проводять на 1-й день від народження з подальшою ревакцинацією у віці 1 та 6 місяців. Вакцинацію проти туберкульозу здійснюють на 3–5-й день від народження. Ревакцинацію — у віці 7 років.

 

Більшість заявників, які звернулися на урядову «гарячу лінію», не мають сумніву щодо необхідності проведення вакцинації дітям для профілактики інфекційних захворювань.

 

Здебільшого заявники скаржаться на брак вакцин для здійснення щеплень у державних та комунальних медичних закладах. Близько третини із них зареєстровані від жителів Дніпропетровської області. Окрім того, на телефон урядової «гарячої лінії» також активно звертаються заявники із Запорізької, Київської, Полтавської областей та міста Києва. Згідно із зверненнями громадян, найбільш непроста ситуація у медичних закладах склалася з браком вакцини БЦЖ (для профілактики туберкульозу). Зберігає актуальність у поточному році і вакцинація проти поліомієліту, кашлюку, дифтерії, правця.

 

Зокрема, заявниця із села Широкого Василівського району Запорізької області звернулася за сприянням у здійсненні своїй дитині (2014 р. н.) щеплення вакциною для профілактики туберкульозу. Після звернення на урядову «гарячу лінію», дитині було проведено необхідну вакцинацію, що підтверджено зворотним зв’язком із заявницею.

 

Від жителя міста Селидового Донецької області було зареєстровано звернення із проханням допомогти провести щеплення його дитині вакциною для профілактики кашлюку, дифтерії та правця, оскільки в Селидівській центральній міській лікарні повідомили про брак такої. Звернення розглядалося Департаментом охорони здоров’я обласної держадміністрації, після чого дитині заявника було проведено щеплення вакциною«Пентаксим» (застосовується, зокрема, для профілактики вищезазначених інфекційних захворювань), про що заявник підтвердив під час зворотного зв’язку.

 

Вимушена переселенка із Луганської області (тимчасово проживає умісті Ужгород Закарпатської області) звернулася щодо компенсації витрат (400 грн), які вона змушена була віддати за вакцину своїй дитині для профілактики поліомієліту через її брак у міських медичних закладах. Після розгляду звернення Ужгородською міською радою заявниці була надана грошова допомога у розмірі 400 грн, що підтверджено зворотним зв’язком.

 

Загалом за період з 5 по 11 жовтня на урядову «гарячу лінію» надійшло 81 480 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 424 звернення. 0-800-507-309 — урядова «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 — для жителів м. Києва. +380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua