Нещодавно підрозділи Збройних сил України та міліції без жодного пострілу визволили від бойовиків останнє село Новоайдарського району на Луганщині. А вже наступного після цього дня його відвідав голова облдержадміністрації Геннадій МОСКАЛЬ. Варто зазначити, що раніше Кримське належало до Слов’яносербського району. Але через те, що Слов’яносербськ тепер окупований так званою ЛНР, всі виплати там заблоковано. Ситуація в селі за панування бойовиків наблизилася до гуманітарної катастрофи. Пенсії та зарплати не виплачували з початку воєнних дій, пацієнтам розташованого тут обласного протитуберкульозного диспансеру практично нема що їсти. Тож очільник області запевнив, що за кілька днів через казначейство розблокує фінансування, і люди нарешті отримають свої гроші.

Напередодні ж бригада УДППЗ «Укрпошта» у супроводі голови ОДА, двох БТР та кількох десятків автоматників доставила гроші на соціальні виплати в селище Чорнухине Попаснянського району для погашення заборгованості. Люди нарешті відчули, що держава піклується про них. Однак голова Луганської ОДА воліє говорити про проблеми, які ще потрібно розв’язати.

— Узагалі 90% економіки області тримається на чотирьох заводах. «Сєверодонецький «Азот», Лисичанський нафтопереробний та Алчевський металургійний комбінат — усі з російськими власниками — стоять, зазнають мільярдних збитків. Те саме можна сказати про відомий «Луганськтепловоз».

— Останній начебто працює. Луганськом навіть ширяться чутки, що ви як очільник краю допомоглиГолова Луганської обласної державної адміністрації Геннадій МОСКАЛЬ підприємству продати два тепловози, які Росія відмовилася оплатити.

— Ми пропонували перенести лінію розмежування так, щоб завод опинився на мирній території, адже підприємство розташоване неподалік від лінії фронту. Тож нехай вирішують на найвищому рівні. Те, що не працює Лисичанський нафтопереробний, дуже шкода. У Росії надлишок нафти, а заводу, який давав би з однієї тонни стільки бензину, там немає жодного. В Алчевську великий металургійний комбінат і найбільший коксохімзавод стоять тому, що місто окупувала банда Мозгового. Підприємства зазнають нині мільярдних збитків. Чи не краще власнику заводу, російському «Зовнішекономбанку», було б звідти Мозгового прибрати? І завод би запрацював. Обласна адміністрація дає повну гарантію безпеки.

—  Чи можна те ж саме сказати й про шахти краю?

— Державні шахти на нашій території були в режимі простою, бо не платили гроші. Тепер заборгованість погасили, всі приступили до роботи. Державне підприємство «Лисичанськвугілля» працює, заборгованості із зарплати немає. Хотіли нам закрити ці шахти — була велика нарада. Довго тривала суперечка, врешті-решт погодилися, що жодну державну шахту не закриють. Усі видобуватимуть вугілля.

— Ви якось примудряєтеся розв’язувати тутешні проблеми...

— Знаєте, за цілий день ніхто не прийшов запросити на весілля, на день народження. Всі приходять з проблемами. Декому я можу хіба що добрим словом допомогти.

Ми порахували: кожен день 150 тисяч людей перетинає лінію розмежування. Багато їдуть на підконтрольну Україні територію за пенсіями. Тисячу за день тільки Сєверодонецьк приймає для переоформлення пенсій — терористи ж нічого не дають. З початку моєї роботи пенсію в області переоформили 38 тисяч чоловік.

Зняти гроші з карточок неможливо. У нас — не вистачає грошей. Є закон про вільне переміщення громадян України, і ми не можемо заборонити людям з окупованої частини області приїжджати сюди за грошима, купувати продукти. Картопля там — 10 гривень за кілограм, а тут ми щосуботи й щонеділі організовуємо сільськогосподарські ярмарки, виїзні ринки. Тому що з полиць змітають усе, що можна. Ми навіть провели спеціальну нараду з банкірами щодо збільшення лімітів видачі готівки з банкоматів. Я не можу втручатися у банківську діяльність, але звернувся до представників філій фінустанов, які працюють на території, підконтрольній українській владі, аби поінформували своє керівництво про те, що ми просимо розширити діяльність банківської системи, збільшити кількість банкоматів і запровадити партнерські відносини між банками. До того ж важливо, щоб в область повернувся представник Національного банку України, оскільки питання банківської діяльності потрібно вирішувати на місці.

Загалом дуже важко йде процес створення обласних структур центрального підпорядкування. Проте обласну адміністрацію сформовано, вона працює.

—  Щодо тих, хто відмовляється переїжджати з окупованого Луганська на підконтрольну Україні територію, ви звернулися до голови Державної казначейської служби України з проханням призупинити фінансування таких державних структур, зокрема й один із вишів…

— Так, ідеться про академію культури. Неодноразові пропозиції Луганської ОДА переїхати на контрольовану українською владою територію її керівництво ігнорує. При цьому Луганська державна академія культури та мистецтв під керівництвом відомого сепаратиста В. Філіпова державним коштом пише якісь гімни «ЛНР» і як блазень виступає на всіляких «культурно-мистецьких заходах» сепаратистів. Така ситуація неприпустима! Тож бюджетне фінансування цієї установи вже перекрито.

—  І в такій ситуації, яку краще назвати «антисвіти» одного й того ж краю, маєте сприяти організації передвиборної кампанії. Як вона проходить у прифронтових районах?

— Є території, де кандидати зовсім не ходять агітувати за себе. Ми об’їздили всі прифронтові села і селища. Запитуємо у людей: «Де агітки?» Кажуть: «Нікого не було, бояться як вогню сюди їхати».

Щоправда, практично всю територію Станично-Луганського району, що межує з так званою ЛНР, щодня обстрілюють важкою артилерією, сюди регулярно проникають диверсійно-розвідувальні групи бойовиків. Така ж ситуація в селах Лобачеве, Лопаскине, Кримське, Сміле та Трьохізбенка Новоайдарського району, які разом із Станично-Луганським районом належать до одномандатного округу №114. Через реальну загрозу життю та здоров’ю членів дільничних виборчкомів, довірених осіб кандидатів у народні депутати, офіційних спостерігачів та безпосередньо виборців ми звернулися до окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу №114 з проханням розглянути можливість проведення виборів 26 жовтня на вказаних територіях. Моє звернення має рекомендаційний характер.

Однак наголошую: якщо окружна виборча комісія прийме рішення про проведення виборів, то вся відповідальність за можливі негативні наслідки ляже на ОВК. До нас постійно надходить інформація про підготовку збройних провокацій бойовиками «ЛНР» у прифронтових населених пунктах під час виборів. Вважаю, що жоден депутатський мандат не вартий життя чи здоров’я людей. Вибори в 114-му окрузі відбудуться і без голосування на вказаних територіях.

Олена ОСОБОВА,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Геннадій МОСКАЛЬ. Народився 11 грудня 1950 року в с. Задубрівка Заставнівського району Чернівецької області. Генерал-лейтенант міліції, кандидат юридичних наук (2002 р.), народний депутат України VI та VII скликань, з грудня 2012-го — перший заступник голови комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. З 18 вересня 2014 року — голова Луганської ОДА.