ВІЙСЬКОВИЙ ПЕРЕВОРОТ

Єгиптяни святкують усунення президента Мурсі, однак до справжнього спокою ще далеко

Учора тимчасовий лідер Єгипту глава Конституційного суду Адлі Мансур склав присягу. Цей крок став наступним після того, як напередодні головнокомандувач армії  генерал Абдель Фаттах ас-Сіссі оголосив про зміщення Мохаммеда Мурсі з посади президента і проведення дострокових президентських виборів. До виборів припинили також чинність конституції і розпустили уряд. 

Кількість жертв нинішніх заворушень у країні вже вимірюється десятками, зокрема поблизу Каїрського університету нещодавнього загинули щонайменше 16 студентів, десятки людей постраждали у сутичках прихильників і супротивників Мохаммеда Мурсі. Нині емоції на площі Тахрір зашкалюють, люди переважно святкують черговий прихід до влади військових, хоча сподіваються, що це справді  тимчасово. Незворушними до спекотного єгипетського літа залишаються хіба що мумії фараонів у Каїрському музеї. 

Тим часом Мохаммед Мурсі, який, за даними ісламістського руху «Брати-мусульмани», перебуває під арештом на військовій базі, відкинув заяви представників армії, назвавши їхні дії військовим переворотом. Він заявив, що залишається легітимним президентом країни, і закликав своїх прихильників мирним шляхом захищати його легітимність.

Сьогодні ейфорія, а завтра набат? Фото з сайту news.yahoo.com

У світі також по-різному оцінюють ситуацію в арабській республіці. Зокрема занепокоєння рішенням єгипетських військових усунути від влади президента Мохаммеда Мурсі висловив президент США Барак Обама.  Він  висловив надію, що армія зможе захистити права всіх єгиптян, і додав, що США сподіваються на якнайшвидше відновлення демократії в країні.

Барак Обама також постановив переглянути надання допомоги Єгипту, яке, за американським законодавством, має припинитися, якщо обраного лідера повалили під час військового перевороту. Повідомила американська влада і про евакуацію з Єгипту частини дипломатичного корпусу та сімей дипломатів.

Стурбованість у зв’язку з подіями в Єгипті висловив  і генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, який закликав поважати права людини: такі, як свобода зібрань і можливість висловлювати свою точку зору.

У Міністерстві закордонних справ України повідомили, що вітчизняні  дипломати в Єгипті далі працюють у штатному режимі. «Питання про евакуацію дипломатів не стоїть. Посольство працює у звичайному, штатному режимі», — каже  заступник директора департаменту інформаційної політики МЗС Василь Зварич.

Водночас залишається актуальною рекомендація МЗС громадянам України утриматися від відвідування деяких міст Єгипту у зв’язку з масовими демонстраціями. Зокрема йдеться про  Каїр, Александрію, Порт-Саїд, Ісмалію, Асьют та інші, де проходять акції протесту. При цьому, за інформацією МЗС, ситуація в курортних містах Єгипту — Шарм Ель-Шейху, Дагабі, Хургаді — залишається спокійною.