«Соціальний та правовий захист ветеранів у сучасних умовах. Відповіді на актуальні запитання» — такою була тема нашої прямої лінії, впродовж якої на запитання відповідав начальник управління по роботі з ветеранами Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України Ігор МАЛЬЦЕВ.

Начальник управління по роботі з ветеранами Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України Ігор МАЛЬЦЕВ

Пільги на отримання житла

 Андрій ГОЛОВЧЕНКО,  м. Кіровоград:

— Наскільки нині реально для учасників бойових дій використати свою пільгу на отримання житла?

— Питання забезпечення житлом учасників бойових дій одне з найактуальніших серед соціальних питань. Воно вирішується в межах бюджетної програми «Забезпечення житлом воїнів-інтернаціоналістів». Останнім часом, я б сказав, помірно успішно.

Видатки з державного бюджету на виконання програми щорічно збільшувалися: з 20 мільйонів гривень у 2011 році до 95,6 мільйона гривень у 2013-му. За рахунок зазначених коштів за час існування служби придбано 379 квартир.

На жаль, упродовж усіх цих років виділені кошти за програмою використовувалися не в повному обсязі. Наприклад, торік укладено 167 договорів на придбання житла на загальну суму понад 52 мільйони гривень, а органами Казначейства проведено оплату на загальну суму близько 34 мільйонів гривень, за рахунок чого придбано 106 квартир, а на решту суми зареєстровано кредиторську заборгованість. Понад 43 мільйони гривень здано в державний бюджет.

Основні причини неповного використання коштів: затримка фінансування за програмою (основну частку фінансування було здійснено тільки за три робочі дні до закінчення 2013 року) та не перераховані регіональними органами Казначейства за вже укладеними договорами гроші на купівлю-продаж житла. Усе це створило негативну репутацію щодо платоспроможності розпорядників бюджетних коштів за програмою і призвело до небажання власників житла укладати з ними відповідні договори.

Нині ситуація така. Законом «Про Державний бюджет України на 2014 рік» замість окремих бюджетних програм, зокрема й уже згаданої, запроваджено нову бюджетну програму щодо забезпечення житлом інвалідів війни, воїнів-інтернаціоналістів, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інвалідів з вадами зору та слуху, військовослужбовців, звільнених у запас або у відставку, для відселення їх із військових гарнізонів, за якою передбачалося 300 мільйонів гривень.

У березні цього року всі призначення за цією програмою було знято під час внесення змін до бюджетного закону. Звісно, служба готова до відновлення роботи з виконання житлових програм, щойно стане зрозумілим питання з фінансуванням.

Юлій МУРГА, інвалід-чорнобилець ІІ групи, смт Нова Ушиця Хмельницької області:

— Я інвалід-чорнобилець із сім’ї переселенців. До смерті матері, інваліда І групи, жив за рахунок її пенсії. Маю 45 років трудового стажу, а змушений вести жебрацький спосіб життя. Грошей як переселенці-чорнобильці наша родина не отримала. Мешкаю в бараку, але ще сподіваюся отримати більш достойне житло. Пенсію не отримую, оце виплатили лише соціальну допомогу та й годі.

— Юлію Петровичу, чую, що проблемних питань у вас чимало, але не всі з них належать до компетенції нашої служби. Тому пропоную вам написати на нашу адресу лист, додати ксерокопії документів, щоб ми могли уважно вивчити ситуацію та допомогти. Гадаю, у цьому разі потрібно підключати фахівців різних міністерств та місцеву владу.

Валентина ЖОРЖ,  м. Львів:

— Я учасниця бойових дій в Афганістані, капітан міліції у відставці, інвалід війни ІІ групи. До 25-ї річниці виведення військ з Афганістану був указ Президента про присвоєння нам чергових, спеціальних і військових звань. Донині цей указ не виконано. На місці дали відписку, що не мають роз’яснення з МВС України…

— Мені не зрозуміло, чому так сталося конкретно у вашому випадку, потрібно знати деталі. Але хочу сказати, що в Міністерстві внутрішніх справ ведеться відповідна робота щодо присвоєння таких звань зазначеній в указі Президента категорії осіб із системи МВС. Документ цей чинний до 31 грудня 2014 року, тож ще є час для вирішення вашого питання, тому напишіть нам лист. Ми посприяємо. Траплялися прецеденти, але подібні ситуації виправляли.

— Ігорю Всеволодовичу, але з цими званнями така сама ситуація, як із короною англійської королеви. Вони існують, але нічого нам не дають, крім почесного звання. Мені от мали б присвоїти чергове спеціальне звання майора міліції. Його мені присвоять, а в грошах я нічого не виграю. Бо, як мені пояснили у Пенсійному фонді, пенсію розраховують з того звання, з якого людина йде на пенсію. Я пішла на пенсію у званні капітана, а далі буду почесним майором. Різниця невелика — усього п’ять гривень. Але це сьогодні п’ять гривень, а завтра, може, буде і п’ятдесят. Зрештою, без п’яти гривень в магазині й хліба не купиш. На мою думку, це питання має порушувати саме ваша служба. Лише один раз буває дата — 25 років від дня виведення військ з Афганістану. Далі будуть інші дати. То навіть ті п’ять гривень для багатьох із нас — це принаймні моральне задоволення, знак того, що про нас пам’ятають. Адже учасників бойових дій — жменька.

— Ми знаємо про наболілі питання пенсійного забезпечення учасників бойових дій і робимо все можливе, аби звернути на них увагу відповідальних державних органів. Упевнено кажу — поступово ситуацію виправимо у міру покращення фінансового стану країни.

Зауважу, що один із основних принципів пенсійного законодавства — це визначення права на пенсію та її розмір на день звільнення зі служби. Тож обставини, які мали місце саме на день звільнення (тривалість служби, умови її проходження, посада, звання, вік тощо), визначають як право на пенсійне забезпечення, так і розмір, умови та порядок виплати пенсій.

Їх серед нас залишається все менше — ветеранів. Тож вони мають бути оточені особливою увагою і підтримкою. Фото Володимира ЗAЇКИ

Валерій МЕЛЬНИК,  м. Луцьк

— 2014 рік оголошено в Україні Роком учасників бойових дій на території інших держав. Що зроблено і що заплановано зробити у зв’язку з цим?

— З урахуванням пропозицій всеукраїнських громадських об’єднань ветеранів війни наша служба підготувала відповідний план заходів, який затвердив уряд у грудні минулого року.

Планом передбачено зокрема підвищення рівня соціального захисту та медичного обслуговування учасників бойових дій та членів їхніх сімей, відповідну організаційну роботу з проведення Року учасників бойових дій, а також відзначення 25-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан, проведення заходів щодо увічнення пам’яті про героїчне минуле учасників бойових дій.

З початку року проведено низку заходів. Приміром, 15 лютого 2014 року відбулись урочистості в Національному палаці мистецтв «Україна», проведено всеукраїнський благодійний телевізійний марафон для підтримки сімей загиблих і померлих учасників бойових дій. З нагоди цієї дати державними нагородами відзначено 158 учасників бойових дій, триває присвоєння чергових військових, спеціальних звань, здійснено випуск художнього маркованого конверта — 15 лютого цього року проведено три спецпогашення (Луцьк, Харків, Київ) тощо.

На жаль, проблем вистачає. Особливо соціального спрямування. Це забезпечення житлом учасників бойових дій та членів їхніх сімей, а інвалідів — автомобілями, підвищення якості технічних засобів реабілітації. Не вирішено ще питання доступності для інвалідів війни до експозицій музею воїнів-афганців.

Для визначення позиції щодо нереалізованих пунктів плану заходів і можливості вирішення проблемних питань ми готуємо міжвідомчу нараду під головуванням міністра соціальної політики за участі представників Мінфіну, Мінекономрозвитку, Мінкультури, МОЗ, Міноборони, нашої служби, КМДА та всеукраїнських громадських об’єднань ветеранів війни.

Василь ПЕТРОВСЬКИЙ,  голова ради первинної організації ветеранів Корольовського району м. Житомира:

— Ветеранів нашого району цікавить таке. У районній поліклініці загальної практики і в поліклініці МВС постійно відмовляються виписувати безкоштовні рецепти на ліки, посилаючись на недостатнє фінансування. Як бути?

— Питання медичного забезпечення належать до компетенції Міністерства охорони здоров’я. Проте і ми намагаємося виносити його на загал. Я особисто порушуватиму це питання перед посадовцями цього відомства. І вам раджу письмово звернутися за конкретною адресою. Бо трапляється, що після втручання керівництва ситуація змінюється.

Як потрапити на особистий прийом?

Олексій ЯКОВЕНКО, ветеран праці,  м. Одеса:

— На першому поверсі дев’ятиповерхового сейсмостійкого житлового будинку розташована комунальна установа — міська стоматологічна поліклініка №1. Замість бібліотеки та читального залу тут надають стоматологічні послуги. Як запевняють знаючі люди, клініка працює з порушенням технічних вимог. Зокрема йдеться про відсутність належної вентиляції. Вона здійснюється примітивним способом: відкриванням вікна. Образливо, що з ветеранів тут беруть гроші на загальних підставах. Не завжди навіть коректно розмовляють з пенсіонерами.

— Претензій озвучено багато. Щоб допомога була справді ефективною, напишіть, будь ласка, на нашу поштову адресу лист. До речі, а чи зверталися ви до місцевих органів влади?

— Неодноразово був на особистих прийомах і письмово звертався. Два роки тому питання розглядала постійна комісія з охорони здоров’я. Проте, окрім відписок, жодних конкретних дій не було. Звертався до Урядового контактного центру. Однак і це бажаного результату не дало.

— Чекаємо від вас інформації з конкретикою щодо посадових осіб, які некоректно відмовляли вам у вирішенні цього питання, а також інших фактів порушення законодавства цією клінікою.

Микола Миколайович, ветеран праці,  Житомирська область:

— Чи не змінився механізм забезпечення інвалідів та ветеранів санаторно-курортними путівками у зв’язку з тимчасовою недоступністю кримських оздоровниць?

— Механізм забезпечення інвалідів та ветеранів санаторно-курортними путівками не змінився. Його реалізують структурні підрозділи з питань соціального захисту населення відповідних держадміністрацій або виконавчі органи міських рад відповідно до порядку, затвердженого у 2006 році постановою Кабінету Міністрів.

У зв’язку з тимчасовими проблемами, що виникли в Криму та на сході держави, за погодженням із міністром соціальної політики на II—IV квартали 2014 року призупинено розподіл путівок до санаторіїв сфери управління Мінсоцполітики «Ветеран» у місті Алушта та ім. Семашка у Сімеїзі.

Також тимчасово призупинено оздоровлення інвалідів з наслідками травм та захворюваннями хребта і спинного мозку, яке надає санаторно-курортний реабілітаційний центр у Слов’янську Донецької області.

Водночас наша служба разом із Міністерством соціальної політики та Державною службою з надзвичайних ситуацій проводить системний аналіз чисельності осіб, які потребують санаторно-курортного лікування, вивчає питання щодо запровадження змін у термінах перебування інвалідів та ветеранів у санаторіях, перерозподілу путівок в інші санаторно-курортні заклади.

І найголовніше, над чим працюємо нині, — евакуація інвалідів з проблемних територій.

Ганна Олексіївна, Оболонський район, м. Київ:

— Отримую мінімальну пенсію, ціна на комунальні послуги зростає. Як вижити в такій ситуації?

— Нині це питання хвилює багатьох громадян. Проте Міністерство соціальної політики розробило новий механізм, який дає змогу не втратити рівень соціальної захищеності громадян. Він передбачає програму компенсацій, що діє водночас із програмою надання субсидій. Відповідна постанова уряду набирає чинності 1 липня поточного року. Але, зрозумійте, що в кожному конкретному випадку питання слід вирішувати індивідуально.

Петро НЕУМИТОВ, м. Ватутіне, Черкаська область:

— Чи вважаються держслужбовцями пенсіонери Збройних сил? Оклади держслужбовців нині вищі, ніж у військовослужбовців того ж рангу. Чому вдови ветеранів Збройних сил отримують пенсію 30—40%, а держслужбовці — 70—80%?

— Відповідно до Закону «Про державну службу», час перебування на військовій службі у Збройних силах входить у стаж державного службовця, який впливає на розмір надбавки за вислугу років на державній службі за умови, що пенсіонер Збройних сил обіймав посаду, яка належить до категорій посад державних службовців відповідно до згаданого закону.

Але якщо йдеться про нарахування пенсії, то, зауважу, слід мати відповідний стаж роботи саме на цих посадах. Пенсіонери Збройних сил до таких категорій не належать.

Стосовно окладів держслужбовців, запевняю вас: нині вони не вищі за оклади військовослужбовців відповідного рангу.

Питання щодо розміру пенсій вдовам військовослужбовців Збройних сил належить до компетенції Мінсоцполітики та Пенсійного фонду.

 Антоніна ПЕТРЕНКО,  м. Черкаси:

— Підкажіть, будь ласка, як потрапити на особистий прийом до керівників вашої служби?

— Особистий прийом голова нашого відомства проводить з 10 до 13 години кожного вівторка останнього тижня місяця. Хоча насправді він приймає відвідувачів щодня.

Перший заступник голови Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України приймає кожного четверга першого та останнього тижня місяця, заступник голови — з 10 до 13 години кожного вівторка першого та третього тижня місяця.

Попередній запис на особистий прийом роблять посадові особи сектору по роботі із зверненнями громадян особисто (кімната 622) або за телефоном: (044) 281-08-56 з 9.00 до 13.00 та з 14.00 до 18.00. Він закінчується не пізніше ніж за 5 днів до календарної дати прийому.

Аркадій Петрович,  м. Київ:

— Нині поширюються чутки про скасування пільг на проїзд у громадському транспорті. Чи це правда? Якщо буде введено грошову компенсацію, про яку говорять, то чи залежатиме її розмір від розміру пенсії?

— Розмови про монетизацію пільг ведуться не один рік. Це питання складне, адже потрібно прорахувати всі соціальні ризики, зробити багато попередніх кроків, створити, наприклад, єдиний реєстр пільговиків. Ви ж розумієте, що ніде в світі немає такої кількості пільговиків, як у нас. До того ж, за попередніми прогнозами, потрібні значні кошти фінансування такої адресної допомоги малозабезпеченим. Так що про розмір компенсацій та її залежність від розміру пенсій говорити зарано, тим паче — про скасування пільг.

Куди використовують бюджетні кошти?

Юрій ПРОКОПЧУК,  Миколаївська область:

— Поінформуйте, на які потреби використовують бюджетні кошти громадські об’єднання.

— Перелік напрямів спрямовування бюджетних коштів, передбачених у державному бюджеті на фінансову підтримку громадських організацій ветеранів, визначено відповідним Порядком використання коштів, затвердженим постановою уряду від 07 березня 2012 року №176.

Відповідно до нього бюджетні кошти спрямовують на здійснення заходів статутними органами громадської організації, передбачених її статутом (асамблеї, з’їзди, пленуми, засідання ради, президії тощо), здійснення заходів з реалізації завдань, визначених статутом громадської організації, спрямованих у перше чергу на соціальний захист і реабілітацію інвалідів та ветеранів, патріотичне виховання.

За бюджетні кошти можна оплачувати оренду приміщень, комунальні послуги. Ще один напрям — матеріальне заохочення працівників громадської організації. Повний перелік наведено у вищезгаданому порядку.

Раджу вам, пане Юрію, скористатися офіційним веб-сайтом нашої служби (www.dsiv.gov.ua), на якому розміщено інформацію щодо заходів, проведених громадськими об’єднаннями інвалідів та ветеранів, зокрема за участі наших спеціалістів.

Марина ВОЙКОВА,  м. Харків:

— Я хочу запитати від імені багатьох пенсіонерів Харківщини про осучаснення трудових пенсій ветеранам праці і дітям війни. З нинішнім підвищенням цін пенсіонеру вижити вкрай важко. Станом на 1 травня новонароджених 152 тисячі, а померлих 226 тисяч. Наступне питання — житлові субсидії. Оформити їх, вустами чиновників, дуже легко та просто, а насправді — масивне, застаріле, складне законодавство з надання субсидій.

Особливо зверніть увагу на методики, інструкції, рекомендації, які дають підстави для зловживань. Щоб захистити права отримувача соціальної допомоги, потрібно поставити в коридорі установи компостер, яким можна засвідчити дату звернення заявника за субсидією. І скриньку, в якій можна залишити відповідні документи. Почуйте нас! І ще: прошу передати тим, від кого це залежить, не перенаправляти на розгляд скарги особам, яких вони безпосередньо стосуються.

— Проблема осучаснення пенсій справді існує. Головна причина — недосконалий механізм перерахунку «старих» пенсій. Мінсоцполітики і Пенсійний фонд знають про це і доопрацьовують його. Питання вирішуватимемо поступово. Скажу тільки, що це процес складний та тривалий.

Щодо житлових субсидій. Прийнятою у квітні поточного року постановою уряду стосовно посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін та тарифів на житлово-комунальні послуги запроваджується програма з надання компенсацій. Для 20% сімей в Україні передбачається 100% компенсації у розмірі збільшення вартості послуг. З 1 липня цього року постанова набуває чинності, в країні працюватимуть дві програми — субсидій і компенсацій.

Програма компенсацій передбачає сплату державою додаткових витрат для родин, чий дохід менший від суми сукупного прожиткового мінімуму на кожного члена сім’ї. Такі родини матимуть право і на субсидію, і на компенсацію.

Ваші побажання щодо спрощення процесу оформлення субсидій та компенсацій обов’язково передамо компетентним органам виконавчої влади. Додам, що заяву про призначення всіх видів допомоги уніфіковано, її зразок розміщено на офіційних веб-сайтах нашої служби й Мінсоцполітики.

Юрій ГРАБ,  м. Ужгород:

— Чому не повною мірою виконується Закон «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років»? У статті 6 закону зазначено, що поховання інвалідів та учасників бойових дій повинні відбуватися коштом держави. На жаль, грошей, які виділяє держава, здебільшого вистачає на квіти та вінки.

— Організація поховання і ритуального обслуговування здійснюється з урахуванням необхідного мінімального переліку вимог, затвердженого Міністерством регіонального розвитку. Слід додати, що вартість ритуальних послуг, визначених для безоплатного поховання, не повинна перевищувати середню ціну на відповідні ритуальні послуги, що склалася у тому чи іншому регіоні. Нормативно це підкріплюється Законом України «Про поховання та похоронну справу» і Порядком проведення безоплатного поховання померлих (загиблих) осіб, які мають особливі заслуги й особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, учасників бойових дій і інвалідів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 28 жовтня 2004 р. №1445.   

Враховуючи те, що видатки на поховання учасників бойових дій і інвалідів війни виділяють з обласних бюджетів, бюджету м. Києва, ваше питання слід адресувати місцевій владі. Якщо ви конкретизуєте проблему, то наша служба зможе відреагувати.

— Є складнощі з отриманням пільгових автівок. У цьому році ніхто з ветеранів Великої Вітчизняної війни не отримував автомобілів з місцевого бюджету. Якщо ветеран 10 років стоїть у черзі, йому мали б виділити повторне авто без жодних зволікань. Чимало нас навіть і по 12 років стоять у черзі й нових автомобілів не отримали. Справа загальмувала. Хто і коли зрушить її з мертвої точки?

— Механізм забезпечення інвалідів спецавтотранспортом визначено Порядком забезпечення інвалідів автомобілями, затвердженим Постановою уряду від 19 липня 2006 року №999. У структурних підрозділах соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій на обліку перебуває близько 75 тисяч інвалідів. Для забезпечення всіх їх спецавтотранспортом необхідно понад 5 мільярдів гривень. Державним бюджетом на 2014 рік на закупівлю автомобілів передбачено у спеціальному фонді майже 2,1 мільйона гривень. У загальному фонді кошти на ці видатки не передбачено, але ми та Мінсоцполітики запропонували внести зміни в бюджетний закон, в якому передбачити на цю програму 150 мільйонів гривень. У першому кварталі нинішнього року структурними підрозділами соціального захисту населення місцевих адміністрацій видано 195 одиниць спецавтотранспорту, придбаних коштом інших джерел фінансування.

— І ще одне запитання. Яким чином розв’язуються проблеми ремонту квартир? Позачергово пільговики — ветерани Великої Вітчизняної війни і учасники бойових дій — повинні отримувати цю послугу за рахунок місцевого бюджету. Торік усього кілька ветеранів області, членів організації «Товариство добровольців Закарпаття — учасників війни», відремонтували житло державним коштом, а потреба велика.

— Ви праві, відповідно до головного ветеранського закону учасники бойових дій, які потребують поліпшення житлових умов, мають пільги на першочерговий ремонт житлових будинків і квартир, а також інваліди війни — на позачерговий безплатний капітальний ремонт власних житлових будинків і квартир та першочерговий поточний ремонт житлових будинків і квартир.

На мій погляд, відповідний порядок проведення такого ремонту, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 року №565 — досить ефективний механізм реалізації права ветерана війни на визначену пільгу. Інша річ — спроможність у нинішній непростий час знайти відповідні кошти. Думаю, ви це розумієте. І дуже добре, що місцева влада все ж таки піклується про ветеранів, хоча і не завжди так, як вони цього заслуговують. Вона зобов’язана піклуватися про ветеранів, а ветерани мають розуміти складну ситуацію і можливості сьогодення. Певен, що динаміка у цьому питанні зростатиме. У випадку аргументованої відмови у праві реалізації вашими побратимами зазначеної пільги наша служба, звісно, буде втручатися. Нашу поштову та електронну адреси і телефони ви знаєте, звертайтеся.

«Пряму лінію»
підготувала і провела
Ольга ПРОКОПЕНКО,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Ігор МАЛЬЦЕВ. Народився 1961 року у м. Сімферополь. Закінчив Київське вище військове авіаційне інженерне училище. Кандидат технічних наук. Із травня 2012 року — заступник директора департаменту по роботі з інвалідами та ветеранами, начальник управління по роботі з ветеранами Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України.

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни ШИКАНОВОЇ за електронною адресою:  imrich@ukcc.com.ua