ПОДІЯ

У Палаці спорту пройшла офіційна церемонія відкриття юнацького чемпіонату Старого Світу

Наприкінці цього літа центр європейського баскетболу перемістився на береги Дніпра. 16 найсильніших збірних на чолі з чинним володарем почесного титулу командою Туреччини, 11 спекотних серпневих днів, 72 захопливих матчі — такий вигляд має формат чемпіонату Європи-2013 серед юнацьких команд, який розпочався в київському Палаці спорту.

В урочистостях, присвячених важливій спортивній події, взяли участь віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул, представник ФІБА Європа, головний комісар турніру Реувен Віровнік, президент Федерації баскетболу  Олександр Волков, міністр молоді та спорту Равіль Сафіуллін, директор турніру Маркіян Лубківський.

— Відсьогодні Київ стає європейською столицею баскетболу, — наголосив під час урочистої церемонії Олександр Вілкул. — На цьому майданчику Україна запалюватиме зірок світового рівня. Упевнений, що багато учасників першості невдовзі стануть лідерами своїх національних збірних. Це свято дасть імпульс розвитку спорту та здорового способу життя. Кадетський чемпіонат стане ще однією сходинкою до проведення в Україні в 2015 році ЄвроБаскету. Він побажав юним спортсменам великих перемог і яскравих емоцій та оголосив чемпіонат Європи з баскетболу відкритим.

У свою чергу головний комісар турніру Реувен Віровнік відзначив високий рівень організації чемпіонату. Він щиро подякував киянам, які приймають у себе цю чудову подію, побажав успіху всім учасникам і висловив надію, що ігри, які відбудуться у найближчі 11 днів, пройдуть у чесній конкурентній боротьбі.

У стартовому матчі континентальної першості збірна України зустрілася з командою Латвії. Перша чверть зустрічі пройшла з помітною перевагою господарів — 21:14. На велику перерву підопічні Віталія Усенка пішли за комфортного рахунку на свою користь — 47:25. І у другій половині зустрічі Святослав Михайлюк та його партнери впевнено тримала нитки гри у своїх руках. Фінальна сирена зафіксувала першу перемогу господарів майданчика 78:61.

Найрезультативнішим гравцем зустрічі став вихованець черкаського баскетболу Святослав Михайлюк (26 очок, 11 підбирань, 4 передачі). На рахунку Сергія Павлова 13 очок, Дмитро Берьозкін приніс нашій команді 11 пунктів, Антон Мусієнко — 8. Є впевнена перемога на першому в історії домашньому чемпіонаті Європи.

Інша гра нашої групи теж пройшла з відчутною перевагою однієї з команд. Один з головних фаворитів турніру — збірна Хорватії буквально розтрощила захист італійців — 91:64.

Відкриття спортивного свята запам’ятається уболівальникам. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

ПРЯМА МОВА

Равіль САФІУЛЛІН,
міністр молоді та спорту України:

— Вже кілька років поспіль наша країна регулярно стає центром різних світових та європейських чемпіонатів. Приємно усвідомлювати, що нам довіряють проводити найпрестижніші змагання. Це свідчення не лише того, з якою повагою ставляться до України у світі. Насамперед це показник високої довіри до української влади, впевненості в її можливостях, переконаності в позитивному результаті.

Олександр ВОЛКОВ,
президент Федерації баскетболу України:

— Для нас велика честь провести кадетський чемпіонат континенту напередодні ЄвроБаскету-2015, до якого наша країна активно готується. Цей турнір сприятиме популяризації баскетболу в нашій країні. Ми побачимо 16 найкращих збірних на європейському континенті — це різні баскетбольні школи, різна філософія гри. Саме тому матчі майбутніх зірок  будуть дуже цікавими для вболівальників.