Нещодавно затверджена указом Президента Воєнна доктрина нашої держави стала основою для формування воєнно-медичної доктрини. Про це на урядовому брифінгу з питань медичного забезпечення Збройних сил повідомив заступник міністра оборони Юрій Гусєв.

З огляду на те, що вітчизняна армія починає розбудовуватися за стандартами НАТО, оборонне відомство спільно з Комітетом Верховної Ради з питань охорони здоров’я, експертним середовищем, волонтерами, військовими медиками, які оперували поранених у польових умовах і шпиталях, виробили нову систему, нове бачення і нову стратегію розвитку військової медицини, які й відображено у цьому принципово новому для країни документі.

На сьогодні проект воєнно-медичної доктрини перебуває на розгляді в Кабінеті Міністрів. Згідно з документом, уперше запроваджуються натовські принципи надання медичної допомоги. Зокрема принцип «платинової хвилини», коли протягом перших десяти хвилин після поранення або травми військовослужбовець має отримати першу медичну допомогу чи надати її собі самотужки. Протягом «золотої години» має бути забезпечено евакуацію пораненого з місця бою до найближчого медичного закладу. А впродовж подальших шести годин бійця має бути доправлено до стаціонарного шпиталю в тилу, щоб надати весь комплекс необхідної медичної допомоги.

Життя бійця має бути в надійних руках медиків. Фото УНIAН

«Також на виконання рішення РНБО створено військово-цивільний штаб медичної допомоги, який маю честь очолювати і до якого ввійшли представники всіх центральних органів виконавчої влади, що беруть участь у проведенні антитерористичної операції: Міноборони, МВС, Національної гвардії, СБУ, ДПСУ, Міністерства охорони здоров’я тощо», — поінформував Юрій Гусєв.

Нині цей штаб працює в цілодобовому режимі, повідомляє прес-служба Міністерства оборони. Там приймають інформацію про санітарні та безповоротні втрати в секторах проведення АТО і створюють платформу для координації зусиль органів влади й військових підрозділів задля якнайшвидшої евакуації поранених та надання їм необхідної медичної допомоги.

Міжнародна спільнота також надає плідну та ефективну допомогу Україні в питаннях медичного забезпечення. Юрій Гусєв висловив вдячність Німеччині, США, Великій Британії, Латвії, Ізраїлю, Литві, Естонії, Італії, Австрії, Франції, Болгарії, Румунії, Греції, Польщі, Словаччині, Угорщині. Це саме ті країни, лікарі яких надавали допомогу в лікуванні й реабілітації українських воїнів. Окремо заступник міністра оборони відзначив допомогу Великої Британії та Польщі в реформуванні нашої військової медицини.

За словами Юрія Гусєва, на сьогодні в Україну повернулися після лікування за кордоном 89 українських військовослужбовців. Загалом на лікування за кордон було направлено 122 поранених воїни.

«За програмою співпраці із країнами НАТО Україна отримала два мобільних польових госпіталі з США та Канади. Досягнуто домовленості з Туреччиною про надання нашим Збройним силам ще одного польового шпиталю», — розповів директор Військово-медичного департаменту Міністерства оборони Андрій Верба.

У межах активізації міжнародної співпраці тривають переговори, і вже досягнуто певних домовленостей з урядом Японії — на постачання до військових госпіталів Збройних сил сучасного медичного обладнання.

Михайло ЮРЧЕНКО
  для «Урядового кур’єра»