Машини, вщерть напаковані товарами, але без належних документів, трапляються фіскалам, що несуть службу в зоні АТО, майже щодня. Перевізники вишукують будь-яку змогу й шляхи, щоб доставити вантажі на підконтрольну бойовикам територію. Рік тому на сході почав працювати спеціальний підрозділ ДФС «Фантом», завдання якого — протидіяти таким нелегальним товаропотокам.

Про особливості роботи, а також про те, хто і як заробляє на контрабанді, в інтерв’ю «УК» розповів начальник Головного міжрегіонального управління оперативного забезпечення зони проведення АТО Державної фіскальної служби України, командир «Фантома» Олександр Власов.Командир «Фантома» Олександр Власов

— Олександре Сергійовичу, коли рік тому створювали спецпідрозділ, ішлося тільки про роботу на КПВВ. Згодом фіскалів ввели і до складу мобільних груп. Які завдання стоять перед «Фантомом» нині?

— Коли рік тому створювали «Фантом», ми справді працювали спочатку тільки на контрольних пунктах в’їзду-виїзду. Але дуже швидко зрозуміли, що значна частина нелегальних вантажів іде так званою зеленкою, яку проконтролювати майже неможливо. Хтось просто ризикує і їде навмання, а є й такі, хто знаходить провідників.

Торік навесні було створено першу мобільну групу, до якої разом з фіскалами увійшли працівники СБУ й Прикордонної служби. Але вона не могла працювати ефективно, тому що ми отримували оперативну інформацію про переміщення товарів з різних секторів, відстані між ними були значними, і встигати вчасно нелегко. А вже коли після наради у Президента прийняли рішення про створення семи зведених мобільних груп, перевізникам довелося змінювати тактику.

Завдяки злагодженим діям учасників зведених оперативних мобільних груп і нарядів на КПВВ обсяги контрабанди зменшилися в рази, а засоби незаконного переміщення товарів тепер не фури, як на початку минулого року, а здебільшого легкові автомобілі. Саме з їхньою допомогою намагаються мінімізувати ризики від втрати контрабандних товарів.

На жаль, охочих заробити на війні багато. І заради власної вигоди вони готові годувати бойовиків, возити їм цигарки й спиртне. Нелегальні перевізники вздовж лінії зітк?нення навіть створюють так звані накопичувальні бази, звідки намагаються дрібнооптовими партіями переміщувати товар на неконтрольовані території. Та ми зупиняємо таких ділків.

Нині наші офіцери, крім роботи на КПВВ і в зведених мобільних групах, несуть службу в гуманітарно-логістичних центрах, які створювали заради того, щоб люди, які вимушено залишилися на окупованих територіях, могли купувати там українські товари. Адже через ту частину державного кордону з РФ, яку контролюють бойовики, везуть дедалі більше російських товарів, щоб саме ними заповнити ринок. Тому під час організації роботи таких центрів окрему увагу приділяли ціновій політиці, щоб товари і ліки зробити доступними для місцевого населення.

Віднедавна почастішали випадки затримання кур’єрів з великими сумами готівки. Фото з сайту antikor.com

— Наскільки товар, який везуть туди, дорожчий за лінією розмежування?

— По-різному буває. Наприклад, продукти харчування — зазвичай утричі.

— У новинах багато повідомлень про те, що ви затримуєте не лише товари, які йдуть на окуповані території, а й ті, що звідти намагаються вивозити. Зокрема цигарки й горілку. Хто виробляє таку продукцію?   

— Якщо йдеться про цигарки, то відділ швидкого реагування підрозділу «Фантом» провів оперативні заходи, під час яких з’ясувалося, що фальсифікат виготовляють на одній із тютюнових фабрик, розташованій на неконтрольованій території. Не маючи виходів на ринки України, це підприємство стало випускати продукцію під виглядом відомих українських виробників.

Щоб відстежити чергову партію нелегального товару, було ініційовано спецоперацію із залученням зведеної мобільної групи. Нам вдалося затримати фуру з цигарками біля селища Новолуганське Донецької області. Транспортував фальсифікат житель Донецької області, який перетнув лінію розмежування поза межами офіційного пункту пропуску. У вантажівці виявили цигарки, сховані під пакунками скловати. Марки акцизного податку на них містили ознаки підробки. Жодних документів на товар у перевізника не було. Тоді ми вилучили 135 тисяч пачок цигарок загальною вартістю понад 2 мільйони гривень.

Викрили канал нелегальної доставки, організований жителем Ясинуватої, що працює машиністом на залізниці. Він регулярно здійснював рейси на окуповані території, де завантажував у відсіки тепловоза ящики із сигаретами, які нелегально транспортував через лінію розмежування. Після цього на машині чоловік перевозив товар до себе додому, звідки доправляв у торгові точки.

Нещодавно затримали ще одну партію цигарок, яку планували переправити до країн ЄС. 75 коробів виявили на складі одного з недержавних операторів доставки вантажів в Артемівську. Їх вивезли з території, підконтрольної так званій ДНР.

Що ж до спиртних напоїв, то ми не лише затримуємо фальсифіковану продукцію, яку намагаються везти через лінію зіткнення, а й разом з іншими правоохоронцями виявляємо підпільні цехи, що працюють у районі проведення АТО. Наприклад, цього тижня «Фантом» разом з СБУ та Краматорською місцевою прокуратурою викрили схему, в якій було задіяно чималу групу людей. Це передусім водії, які забирали спирт зі складів і розвозили у «наливайки». Це також власники і водії транспорту з подвійним дном і додатковими прихованими баками для транспортування фальсифікату, власники приміщень, в яких у спирт додавали воду й змішували з різними есенціями, і, звісно, реалізатори на точках.

Загалом було проведено 15 обшуків, під час яких вилучено майже 2 тисячі літрів фальсифікату, 1200 літрів спирту, готівку: приблизно 70 тисяч гривень, 100 тисяч російських рублів і 60 тисяч доларів США, а також накладні на отримання вантажів в одного з операторів вантажоперевезень.

До речі, з тимчасово окупованих територій через лінію розмежування намагаються доставляти й багато паливно-мастильних матеріалів. Постачання йде найрізноманітнішими способами — від автотранспортних перевезень до підпільних трубопроводів. Виявляємо, хоч це й не є нашим основним завданням, і факти вивезення з неконтрольованих територій наркотичних і нар?ковмісних речовин.

— Везуть і чимало готівки. Днями на брифінгу перший заступник голови ДФС Сергій Білан розповів, що торік було вилучено майже 200 мільйонів. Що це за гроші? Кому вони призначалися?

— Як правило, кур’єри, які везуть готівку, розповідають, що нібито вони так намагаються допомагати людям похилого віку, яким важко самостійно виїхати з окупованих територій по пенсію. Хоч везуть, окрім гривень, російські рублі, євро й долари, облаштовуючи спеціальні схованки.

І таких кур’єрів останнім часом побільшало. Особливо перевізники активізувалися у святкові дні. Тільки за останній тиждень грудня та перші два тижні січня виявлено й вилучено 465 тисяч доларів США, 10 тисяч євро, 13 мільйонів російських рублів і майже два мільйони гривень готівкою.

Співробітники спецпідрозділу «Фантом» проводять нині оперативно-слідчі дії, триває перевірка свідчень водіїв, встановлення джерел походження і призначення коштів, а також причетність осіб до фінансування тероризму. Крім того, фантомівці вже виявили схему конвертації безготівкових коштів, які надходять з рахунків підприємств, розташованих на не підконтрольній Україні території.

— Можливо, люди мають при собі власні гроші. Як врегулювати це питання, щоб не страждали ті, хто не має стосунку до фінансування тероризму?

— Для цього потрібно встановити обмеження на суму готівки, яку дозволено провозити без підтверд?ження джерела її походження.

— Чи пропонують хабарі, щоб відпустили або дозволили їхати далі?

— Такі пропозиції надходили. Та ми швидко дали зрозуміти, що з нами не можна домовитися. Тож ризики збільшилися. За оперативною інформацією, зросла й «такса» за переміщення фури — у сто разів.

— Ні для кого не секрет, що податківці не нехтують участю у корупційних схемах. Як вам вдається боротися з цим явищем в умовах, коли людей так важко проконтролювати?

— Насправді не так важко, як ви вважаєте. На всіх КПВВ є відеокамери. А до складу мобільних груп входять представники різних правоохоронних органів і волонтери. Тому вони фактично контролюють одне одного. Крім того, в нас діє принцип ротації. У «Фантомі» несуть службу лише добровольці, які перебувають у зоні проведення АТО три місяці.

— Зрозуміло, що діяльність підрозділів в умовах проведення АТО потребує максимального забезпечення співробітників, починаючи з елементарного харчування і до озброєння й оснащення дієвими засобами захисту. Держава надає на це кошти чи здебільшого допомагають волонтери?

— Діяльність спецпідрозділу фінансується в межах фонду заробітної плати. Окремими ж державними програмами надання з держ?бюджету додаткових коштів на фінансування такої діяльності не передбачено. Керівництво держави поставило чітке завдання, продиктоване потребою часу: захистити власну економіку. І ми мусимо його виконувати як сумлінні службовці.

Що ж до волонтерів, то вони нам справді дуже багато допомагають, за що ми їм вдячні. Проте для участі у державних програмах фінансування підрозділи ДФС, задіяні у проведенні АТО, потрібно визнати безпосередніми суб’єктами боротьби з тероризмом. Ми підготували проекти відповідних законодавчих змін, що певним чином допоможуть у підготовці співробітників до несення служби в зоні проведення АТО.

— Керівництво ДФС неодноразово заявляло, що фіскали також отримають статус учасників бойових дій. Чи вирішили це питання?

— Нині є два законопроекти, які пройшли погодження у профільному комітеті. Сподіваємося, що депутати проголосують за них уже найближчим часом.

Тетяна БОДНЯ,
«Урядовий кур'єр»

ДОСЬЄ «УК»

Олександр ВЛАСОВ. Народився 1972 року на Донеччині. Має дві вищі освіти. У 1993 р. закінчив Донецьке вище військово-політичне училище. 1993—1995 рр. працював на Миколаївській митниці, з 1995-го по 1999-й займався підприємницькою діяльністю, 1999—2010 роки — служба в органах СБУ, 2010—2011 рр. працював у Державній податковій службі, в 2011—2013-му — у Мінекономрозвитку, з березня 2014-го — у Міністерстві доходів і зборів. У лютому 2015 року його призначено на посаду начальника Головного міжрегіонального управління оперативного забезпечення зони проведення АТО Державної фіскальної служби України.