2 липня 2015 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про Національну поліцію». Закон набере чинності у листопаді 2015 року. Щодо поліцейських підрозділів патрульної поліції в місті Києві цей Закон набрав чинності з дня його опублікування (6 серпня поточного року), а в містах Одесі та Львові – з 20 серпня 2015 року. Отже, реформа правоохоронних органів, про необхідність якої весь час говорили у суспільстві, розпочалася.

Законом визначено, що Національна поліція України – це центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку. Завданнями поліції є надання поліцейських послуг у сферах: забезпечення публічної безпеки і порядку, охорони прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави, протидії злочинності, надання в межах, визначених законом, послуг з допомоги особам, які з особистих, економічних, соціальних причин або внаслідок надзвичайних ситуацій потребують такої допомоги.  Поліція має забезпечувати безперервне та цілодобове виконання своїх завдань. Кожен має право в будь-який час звернутися за допомогою до поліції або поліцейського.

У складі Національної поліції функціонуватимуть, зокрема, такі підрозділи, як кримінальна поліція та патрульна поліція.Час покаже, чи обмежиться правоохоронна реформа зміною вивіски: міліція на поліцію.

Люди хочуть жити у правовій державі, бути заможними, виховувати здорових дітей, відчувати себе захищеними.Про факти, які заважають їм у повсякденному житті, свідчать звернення на урядову «гарячу лінію». Так, стосовно питань забезпечення безпеки і громадського порядку, з початку року зареєстровано понад 2000  звернень.

Нецензурні висловлювання, лайливі слова особливо обурюють людей, коли це відбувається поруч з дітьми. Заявниця з м. Дніпропетровська звернулася на урядову «гарячу лінію» з проханням вжити заходів до громадянина К., який біля дитячого майданчика нецензурно лаявся на неї. Ленінським райвідділом ДМУ ГУМВС України в Дніпропетровській області проведена перевірка, під час якої громадянина К. було попереджено щодо недопущення порушення чинного законодавства та протиправної поведінки по відношенню до заявниці та винесено офіційне застереження.

Заявник з с. Причепівка, Іванівськогорайону Одеської області повідомив, що громадянин С. дуже часто їздить селом у  стані алкогольного сп'яніння на мотоциклі марки «МТ -10», що становить загрозу для життя та здоров'я жителів села, а особливо дітей. Жителі села робили йому зауваження, проте він у відповідь застосовував   фізичну силу. Ширяївським райвідділом ГУ МВС України в Одеській області повідомлено про прит ягнення громадянина С. до адміністративної відповідальності.

Заявниця з с. Бутенки Кобеляцького району Полтавської області поскаржилася на сусідку з питання порушення правил утримання собак, а  саме: на присадибній ділянці сусідки проживає велика кількість собак, які вільно переміщуються за межами її подвір’я, створюючи значні незручності жителям села. Кобеляцька райдержадміністрація повідомила, що дільничним інспектором міліції з сусідкою заявниці проведено роз’яснювальну роботу та попереджено про недопущення вільного переміщення собак за межами подвір’я.

Киянка звернулася стосовно порушення громадського спокою в нічний час від діяльності ресторану «Ягуар». Заявниця  стверджує, що станом на 23 годину 15 хвилин в ресторані гучно лунає музика, в результаті чого жителі не мають можливості відпочивати вночі.  Печерське районне управління ГУ МВС України в м. Києві повідомило, що адміністратор ресторану не здійснив контроль за гучністю музики, яка звучала у закладі. У зв’язку з чим відносно адміністратора було складено протокол про вчинення адміністративного правопорушення (порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях) та проведено профілактичну бесіду щодо недопущення в подальшому порушення громадського спокою під час діяльності закладу.

Зателефонував на урядову «гарячу лінію» житель м. Кривий Ріг Дніпропетровської області щодо порушення громадського спокою інкасаторським автомобілем  АТ«Ощадбанк».  Заявник пояснив фахівцю Центру, що автомобіль проїжджає через двір будинку, хоча має окремий під'їзд, крім того, автомобілі вищезазначеного банку не мають проїжджати двором біля житлових будинків та дитячого майданчика. Співробітниками ДАІ проведено роз’яснювальну роботу з відповідальними особами АТ «Ощадбанк» та водіями установи щодо недопущення порушень правил дорожнього руху при проїзді в зоні житлової забудови.

Загалом за період з 3 по 9 серпня на урядову «гарячу лінію» надійшло 33 678  дзвінків, через Інтернет зареєстровано 302 звернення.

0-800-507-309 — урядова «гаряча лінія» працює цілодобово.

044-284-19-15 – для жителів м. Києва.

+380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном.

Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua

Прес-служба Урядового контактного центру