НА МЕЖІ

79-річна жінка, яка має два десятки судимостей, полізла по гроші до дитячого візочка

Історію цієї пані давно слід взяти на озброєння авторам детективних серіалів. Адже серед злодіїв на заході України кишенькова злодійка на прізвисько Матінка Етуш — справжня легенда. Вона має славу і повагу кримінальних кіл, про неї є що розповісти й правоохоронцям. Нещодавно вона знову опинилася в полі зору міліції.

Як повідомили «УК» в прес-службі УВС Закарпатської області, до чергової частини Ужгородського міськвідділу міліції звернулася 37-річна місцева жителька, яка повідомила, що з бокової кишені дитячого візка невідома особа викрала її гаманець з 1 тисячею гривень. Потерпіла прийшла на ринок із трирічною донькою у візочку, аби купити дитині обновку. На ринку помітила дивну жінку, яка весь час її переслідувала. Під час чергової зустрічі потерпіла спитала бабусю, чому та ходить за нею, на що незнайомка спокійно відповіла, що це випадковість.

Зникнення свого гаманця потерпіла виявила, коли хотіла розрахуватися за покупки. Й одразу зрозуміла, що її переслідувачка ходила за нею не просто так.

Крадіжку розкрили по гарячих слідах. Коли потерпіла описала крадійку, оперативники відразу зрозуміли, про кого йде мова. Це була їхня давня знайома — 79-річна Етелла Товт на прізвисько Матінка Етуш, на рахунку якої понад 20 судимостей.

У кримінальному світі таких, як вона, називають щипачі. Це «фахівці», які за допомогою пінцета, леза, заточеної монетки або навіть гострого нігтя можуть без проблем дістати потрібну річ з будь-якої кишені або сумки.

Етелла Товт на обліку в міліції ще за часів Микити Хрущова. Уперше її зловили на крадіжці 30 рублів. Тоді дали п’ять років. Коли звільнилася, влаштувалася на фабрику. Але пішла якось в обідню перерву на каву і знову не втрималася — поцупила п’ятірку…

За багаторічну «працю» вона набила руку так, що зникнення гаманців потерпілі виявляли не одразу. Крадіжки скоювала в людних місцях, найбільше полюбляла ринки. Розрізала сумки лезом для гоління, яке тримала між пальцями.

У 1974-му, після четвертої поспіль судимості, Етеллу Товт визнали особливо небезпечною рецидивісткою. Якщо скласти терміни за всіма вироками Етелли, вийде понад тридцять років зони, з яких вона відсиділа приблизно 25 — звільнялася за амністією або за зразкову поведінку.

Кілька разів Етелла відбувалася умовними термінами та йшла красти прямо із залу суду. А одного разу не втрималася — вкрала гаманець прямо в суді.

Нині крадійка спілкується з правоохоронцями. Скаржиться, що хвора на клептоманію. За словами заступника начальника Ужгородського МВ УМВС Володимира Кувика, цю подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст.185 КК України (крадіжка), що карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виправними роботами на строк до 2 років або позбавленням волі терміном до 3 років. «Клептомани відрізняються від інших крадіїв тим, що їм не важливо, що саме поцупити, тому що це не спосіб збагачення за рахунок інших, — пояснює психолог Ісак Черняховський. — Гадаю, в подібному випадку мова йде про людину, яка набула певної майстерності в кримінальному ремеслі і скоює крадіжки не лише з цікавості до самого процесу». Клептоманка з добрими очима. Фото з сайту newsfiber.com

До речі, «секрети майстерності» кишенькова злодійка передала у спадок доньці, яка перевіряє їх на практиці та має вже не одну судимість.