Одним із найважливіших завдань держави у галузі охорони здоров’я є забезпечення населення доступними та якісними ліками. Тому серед оприлюднених урядом дій щодо української медицини на 2016 рік пріоритетною, зокрема, залишається система державних закупівель ліків.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 04.11.2015 р. № 1396-р «Про закупівлю лікарських засобів, медичних виробів та пов’язаних з цим послуг із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі» профільному Міністерству охорони здоров'я України (МОЗ) у нинішньому році рекомендовано забезпечити в повному обсязі здійснення закупівель лікарських засобів, медичних виробів і пов’язаних з цим послуг за рахунок коштів державного бюджету із залученням спеціалізованих організацій, тобто повністю вивести такі закупівлі з МОЗ. Таке рішення має не лише зменшити корупційні ризики, які, як відомо, присутні під час проведення тендерних процедур із закупівель ліків, але й вчасно і без затягувань їх проводити, щоб забезпечити населення необхідними й якісними лікарськими засобами та вакцинами.

У минулому році МОЗ України почало, а у цьому планує завершити процедуру реформування системи державних закупівель, а саме передати 100% закупівель лікарських засобів міжнародним організаціям.

Наразі такі організації як Програма розвитку ООН (ПРООН), Представництво Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), британське закупівельне агентство Crown Agents тепер закуповуватимуть ліки для українських пацієнтів за кошти державного бюджету за такими програмами: вакцинація, ВІЛ/СНІД, туберкульоз, гепатити, онкологія, дитяча гемофілія, серцево-судинні захворювання тощо. Ці незалежні міжнародні організації будуть не лише контролювати якість ліків, але й шукатимуть для України найвигіднішу ціну на препарати по всьому світу.

Передача закупівель ліків міжнародним організаціям – це тимчасовий захід (до 2019 року), який дасть змогу сформувати прозору національну систему закупівель, де кошти, виділені на лікарські засоби, витрачатимуться за призначенням, а пацієнт завжди матиме якісні ліки вчасно.

До речі, у квітні 2016 року в Україні вперше буде проведено комплексне оцінювання національної системи забезпечення лікарськими засобами за міжнародною методологією. Його мета – проаналізувати наявну систему постачання лікарських засобів в Україні з точки зору зрілості її можливостей та ефективності функціонування. Замовником та координатором оцінювання виступає МОЗ України, виконавцем – проект міжнародної технічної допомоги «Системи покращеного доступу до лікарських засобів та фармацевтичних послуг» (SIAPS), що впроваджується в Україні міжнародною компанією MSH за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Результати оцінювання будуть необхідні для прийняття рішень щодо посилення національної системи забезпечення лікарськими засобами в рамках реформи системи охорони здоров’я. Отримані дані будуть спрямовані на вдосконалення системи забезпечення лікарськими засобами та розширення доступу пацієнтів до лікування.

Проте експерти стверджують, що для забезпечення безперебійного доступу хворих до якісних, ефективних та безпечних ліків органи виконавчої влади мають усунути всі наявні бар’єри: необхідно змінити систему підготовки номенклатури для закупівлі ліків, належно контролювати децентралізацію закупівель(існує ризик, що регіони закуповуватимуть препарати за завищеними цінами), вжити заходів щодо дерегуляції фармацевтичного ринку тощо.

В умовах затяжного реформування вітчизняної медицини це особливо відчутно позначається на забезпеченні потрібними ліками пільгових категорій населення, які в умовах економічної нестабільності, часто не можуть їх собі дозволити чи придбати.

З якими проблемами щодо забезпечення ліками доводиться стикатися пересічним українцям дізнаємося зі звернень громадян на урядову «гарячу лінію».

Найчастіше заявники скаржаться на відсутність медичних препаратів для лікування хронічних недуг: цукрового діабету, епілепсії, серцево-судинних та онкологічних захворювань, бронхіальної астми тощо. Громадяни також заявляють про неможливість їх придбати в державних та комунальних медичних закладах.

Так, пенсіонерка з м. Рені Одеської області, яка хворіє на бронхіальну астму, звернулася на урядову «гарячу лінію» щодо забезпечення препаратом «Серетид Евохалер» іноземного виробництва місцевих аптек, бо не в змозі самостійно їздити за цими ліками до Одеси. Зворотним зв’язком було встановлено, що після дзвінка на урядову «гарячу лінію» питання громадянки було вирішене, а препарат нею придбаний за місцем проживання.

Заявниця із Вінницької області зателефонувала на урядову «гарячу лінію» від імені свого 68-річного батька, у якого було діагностовано передінфарктний стан. Сімейний лікар, до якого вона зверталася по допомогу, відмовив їй в отриманні терміново необхідних препаратів для запобігання інфаркту, посилаючись на недофінансування медичної галузі. Під час зворотного зв’язку донька повідомила, що після втручання урядової «гарячої лінії», її батько отримав вчасно життєво важливі препарати за пільговим рецептом на один курс лікування.

Харків’янка, хвора на цукровий діабет, після перенесеного інсульту, поскаржилася на урядову «гарячу лінію» через відсутність потрібного інсуліну в поліклініці, де вона його раніше отримувала. Заявниця повідомила, що ліків у неї залишилося лише на два дні, а вона інсулінозалежна і має вживати препарат щодня, щоб стан її здоров’я не погіршився. Питання забезпечення хворої ліками було вирішене в терміновому порядку – жінка отримала необхідний препарат з картриджами (пристрій для зручного введення інсуліну), якого, за словами заявниці, їй вистачить на місяць. Зворотним зв’язком громадянка повідомила, що буде рекомендувати всім своїм знайомим урядову «гарячу лінію» як найефективніший канал оперативного вирішення життєво важливих проблем.

Загалом за період з 4 по 10 квітня на урядову «гарячу лінію» надійшло 31 117 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 661 звернення.


0-800-507-309 – урядова «гаряча лінія» працює цілодобово, для постраждалих під час Революції Гідності діє спеціалізована «гаряча лінія» – 0 800-505-607.

044-284-19-15 – для жителів м. Києва.

+380-44-284-19-15 – для громадян, які перебувають за кордоном.

Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua