Право власності на землю є одним із основних майнових прав в Україні. За даними Державного агентства з питань електронного урядування українці щорічно реєструють понад 500 тис. земельних ділянок.

Донедавна їх оформлення проходило в декілька затяжних етапів, серед яких: виготовлення землевпорядної документації ліцензованою землевпорядною організацією, державна реєстрація земельної ділянки в територіальних органах Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастру), реєстрація права у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно тощо. Тож громадяни постійно скаржилися на всю цю процедуру набуття права власності, що тривала довго та коштувала українцям недешево.

Нині, із впровадженням електронних  (онлайн) послуг у земельній сфері, наші громадяни отримали принципово новий рівень якості обслуговування. Деякі з електронних сервісів вже стали доступні для населення, зокрема: надання витягу з Державного земельного кадастру щодо земельних питань, витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку, доступ до інформації про право власності та речові права земельної ділянки. Решта – на підході.

Так, у першій декаді жовтня поточного року додалася, зокрема, ще одна електронна послуга з онлайн реєстрації земельної ділянки. До кінця року вона буде доступна у пілотному режимі для жителів м. Київ та Чернігівської області, а з 1 січня 2017 року запрацює по всій Україні. Це значно пришвидшить процес розгляду документів від заявника та ухвалення відповідного рішення. Такі нововведення, вважають експерти, заощадять час значної частини громадян та унеможливлять будь-які корупційні ризики у земельній сфері.

Як повідомили «Урядовому кур’єру» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, від початку цього року на урядову «гарячу лінію» надійшло близько 13 000  звернень з питань аграрної політики та земельних відносин. Заявників найбільше турбували питання надання земельних ділянок в оренду або постійне користування, чимала кількість звернень цього разу була і від учасників АТО.

Так, заявник з м. Татарбунари Одеської області, учасник АТО, повідомив урядову «гарячу лінію», що ще у вересні минулого року подав клопотання про виділення йому земельної ділянки для садівництва за місцем проживання. Самотужки проблему вирішити не вдалося, місцеві чиновники пояснюють це відсутністю вільної землі на запитуваній території. Невдовзі Головним управлінням Держгеокадастру в Одеській області чоловіка повідомили про отримання ним дозволу на виготовлення документації із землеустрою.

Жителька Миколаївської області звернулася на урядову «гарячу лінію» щодо відведення земельної ділянки її сину як учаснику АТО, бо час спливав, а земля так і не виділялася. Жінка у телефонній розмові посилалася на законодавство України, яким передбачено систему пільг для учасників бойових дій, зокрема, це й надання земельних ділянок. Після дзвінка на урядову «гарячу лінію» Головним управлінням Держгеокадастру в Миколаївській області на адресу учасника АТО був надісланий офіційний лист щодо забезпечення військовослужбовця земельною ділянкою, що й підтверджено зворотним зв’язком.

Громадянка з Хмельниччини звернулася на урядову «гарячу лінію» про відмову їй у наданні дозволу на виготовлення документації для ведення особистого селянського господарства. Пояснювала вона це тим, що насправді ділянки є, але місцева влада тримає їх як резерв для учасників АТО. Громадянка запитувала: скільки їй потрібно чекати свого наділу? Невдовзі Головним управлінням Держгеокадастру в Хмельницькій області жінку повідомили про надання їй потрібного дозволу.

За період з 24 по 30 жовтня 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 145 211 дзвінків, а також 1095 звернень зареєстровано через Інтернет.

Отримати потрібну відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію громадяни можуть, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна, Lifecell).

Для підприємців «гаряча лінія» діє за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон урядової «гарячої лінії» за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua