ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Протягом місяця потрібно доопрацювати законопроект «Про внутрішню торгівлю» з огляду на інтереси покупців та виробників  

Головними питаннями чергового засідання уряду Прем’єр-міністр Микола Азаров визначив розвиток внутрішнього ринку та забезпечення сільгоспвиробників усім необхідним для проведення весняно-польових робіт. З приводу першого глава уряду нагадав, що за останні три роки обсяги зростання роздрібного товарообороту становлять 15 — 20%. Проте у своїй більшості через деякі проблеми українські товари менш доступні для споживачів, ніж імпортні. Отже й попит на вітчизняний крам нижчий. Саме на розв’язанні цієї та інших проблем у сфері внутрішньої торгівлі зорієнтував профільне міністерство Микола Азаров. Актуальне також питання підготовки до весняно-польових робіт. За словами глави уряду, згідно з прогнозами Укргідрометцентру, за існуючих погодних умов потенційний рівень урожайності озимих культур 2013 року може бути на 20 — 30% вищим, ніж у 2012 році. Тож Прем’єр дав доручення щодо повного та своєчасного забезпечення сільгоспвиробників необхідними агротехнічними засобами.    

Має бути паритет

Говорячи про проблеми внутрішнього ринку, Микола Азаров зауважив, що в багатьох випадках у нас дуже лояльно ставляться до імпортного ширвжитку, натомість власній продукції створюються бар’єри. «Наприклад, мені розповідали, що власники окремих торгових площ вітчизняним виробникам виставляють орендну плату більшу, ніж перекупникам імпортного товару. Якщо це так, то це абсолютно неприйнятно», — наголосив Прем’єр. При цьому він зазначив, що кожен новостворений квадратний метр у торгових центрах у середньому 80% прибутку дає імпортерам, і лише 20% — вітчизняним виробникам: «А має бути принаймні паритет».

Розв’язанням цих та інших проблем зайнявся уряд попереднього складу. Так, Мінекономрозвитку розробило проект закону про внутрішню торгівлю. «Але він не подолав лобістської протидії та занадто довго пролежав без розгляду в парламенті. Тому уряд 12 грудня минулого року відкликав цей законопроект, щоб актуалізувати його та узгодити невирішені питання», — нагадав Микола Азаров.

За його словами, цей документ є принциповим, адже має на меті усунути диспропорції в торгівлі. Вони гальмують розвиток внутрішнього ринку, порушують права та інтереси покупців, виробників, продавців, представників малого та середнього бізнесу.

«Де економічна логіка і справедливість у тому, що виробник, припустимо, товарів щоденного вжитку, термін реалізації яких — лічені дні, чекає на повернення виручки від торгової мережі 60 днів? Як цей виробник може ритмічно і зацікавлено працювати в таких умовах? Додам, що стосовно доступності кредитних ресурсів цей виробник у гірших умовах, ніж імпортер», — підкреслив глава уряду. 

У торгових центрах більша частина полиць належить імпорту. Фото з сайту fotokanal.com

«Князькам» місце в минулому

Він заявив, що вітчизняні виробники не отримують від торгівлі стимулів та сприяння. На противагу цьому торговельні мережі вимагають від виробників завуальованих хабарів у вигляді плати, скажімо, за просування товарів чи маркетингові послуги. А фактично, як справедливо зазначив Прем’єр, це плата за те, щоб товар тільки з’явився на полицях супермаркетів.

«А як далі терпіти те, що торгові мережі як правило необгрунтовано встановлюють торговельні надбавки від 50 до 100%, орієнтуючись на ажіотажний попит, а іноді навіть штучно створюють його? Вони ж таким чином скорочують можливості наших громадян, у першу чергу людей з низькими доходами та похилого віку, купувати більше необхідних товарів. Тих товарів, які наші виробники насправді готові постачати за прийнятними цінами», — зауважив глава уряду.

Розкритикував він і ситуацію, яка подекуди складається на ринках. «Чому посадові особи адміністрацій ринків поводяться як «князьки», на власний розсуд вимагаючи «мзду» за оренду, утримання торгових місць, за якісь міфічні додаткові послуги чи інші винагороди? А малих підприємців та найманих працівників тримають безправними, без договорів і трудових угод?» — поставив риторичні запитання Прем’єр.

Він також звернув увагу й на скрутне становище в селі, де фактично не створено жодних стимулів для розвитку торгівлі, внаслідок чого магазини постійно закриваються. Брак конкуренції у глибинці приваблює торгашів, що продають селянам товари широкого вжитку подекуди за цінами, втричі вищими за середні.    

Микола Азаров наголосив на тому, що настав час розв’язувати ці та інші проблеми внутрішньої торгівлі. Тому глава уряду доручив міністру економічного розвитку і торгівлі завершити протягом місяця доопрацювання законопроекту «Про внутрішню торгівлю» і заручитися щодо нього підтримкою громадськості.

Аграріям не вистачає пального

За два місяці мають розпочатися весняно-польові роботи. Завдяки сприятливим погодним умовам на початку січня сходи озимих зернових культур отримано на 96% посівних площ, ослаблених посівів утричі менше, ніж 2011-го.

Для отримання хорошого врожаю Микола Азаров поставив завдання організувати доступне ресурсне забезпечення весняно-польових робіт. За його словами, Мінагрополітики разом із Мінекономрозвитку вже узгодили графік постачання мінеральних добрив за асортиментом і за регіонами.

Глава уряду також звернув увагу Міністерства енергетики та вугільної промисловості та Мінагрополітики на те, що станом на 4 січня у сільгоспвиробників у наявності була лише третина від необхідних обсягів дизельного пального та бензину. «До початку весняно-польових робіт забезпечення пальним має бути стовідсотковим. І за стабільними цінами. Скоординувати цю ресурсну позицію доручаю віце-прем’єр-міністру Бойку Юрію Анатолійовичу», — поставив завдання Прем’єр.

При цьому першому віце-прем’єр-міністру Сергію Арбузову доручено організувати роботу із забезпечення господарствам доступу до кредитних ресурсів для проведення сезонних робіт і добитися виконання зобов’язань страховими компаніями.

Терміново і предметно

Під час урядового засідання Прем’єр дав ще кілька доручень за різними напрямками. Зокрема віце-прем’єр-міністру Костянтину Грищенку доручено організувати реалізацію ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд». При цьому міністру Кабінету Міністрів Олені Лукаш доручено організаційно забезпечити зустрічі членів Ради голів громадських рад при органах виконавчої влади з керівництвом уряду, міністрами та іншими високопосадовцями, а також проаналізувати діяльність інших консультативно-дорадчих органів та подати пропозиції щодо активізації їх роботи.

Крім того, першому віце-прем’єру Сергію Арбузову, міністру фінансів Юрію Колобову, міністру доходів і зборів Олександру Клименку доручено до 1 лютого нормалізувати систему розрахунків місцевих бюджетів. 

Першому заступнику глави уряду разом з міністром соціальної політики Наталею Королевською доручено терміново розглянути бюджети соціальних фондів, забезпечити прийняття обгрунтованих фінансових документів. «Головне завдання цих бюджетів — безумовно, в повному обсязі здійснювати вчасну виплату лікарняних та інших передбачених законодавством виплат. Щодо кожного випадку затримки виплат вимагаю предметно розбиратися, вживати заходів і доповідати уряду», — заявив Микола Азаров.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» щодо призначення пенсії батькам, які виховали п’ятеро і більше дітей (проект Закону);

♦ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо емісії цінних паперів (проект Закону);

♦ Про внесення змін до деяких законів України щодо Державної спеціальної служби транспорту (проект Закону);

♦ Про внесення зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я (постанова Кабінету Міністрів).