З різних кінців України щороку на літні канікули до Закарпаття приїжджають тисячі дітлахів за здоров’ям та новими враженнями. У Рахівському районі Закарпатської області, де міститься точка географічного центру Європи, створено всі умови для ефективного відпочинку і малечі, і дорослих.

Ще у квітні Закарпатська облпрофрада та галузеві профспілки укладали угоди з іншими регіонами та з центром України про літній відпочинок і оздоровлення дітей. На першому плані — якість послуг, які надаватимуть місцеві оздоровниці та табори відпочинку. А за підсумками Всеукраїнського огляду-конкурсу на кращу організацію оздоровлення дітей у 2013 році саме Закарпатську облпрофраду визнано однією з кращих серед регіональних профоб’єднань України і нагороджено Почесним знаком Федерації профспілок України «Шана і подяка», а кращих організаторів цієї роботи — трудові колективи та окремих осіб — відзначено почесними грамотами і дипломами Президії ФПУ.

— Торік організації, які перебувають на обслуговуванні облпрофради, оздоровили понад вісім тисяч дітей і підлітків, — сказав голова цієї установи Іван Король. — Із різних джерел фінансування — Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, профспілкового бюджету, а також коштом господарників і батьків використано близько 7,7 мільйона гривень. У нинішньому році плануємо прийняти ще більшу кількість дітей, адже через складну ситуацію на сході країни попит на відпочинок у Закарпатті значно зріс.

Піші походи в гори обов’язкові у програмі літнього відпочинку дітей на Закарпатті. Фото автора

До слова, навіть кримчани не зрадили своїй традиції літньої пори гостювати у краю за Карпатами. Офіційну заявку на оздоровлення 600 дітей облпрофрада отримала із Севастополя. Ті 22 заклади, в яких прийматимуть школярів, пройшли перевірку і отримали добру оцінку. Чотири з них належать профспілкам. Це  туристично-оздоровчі комплекси «Нарцис», «Тиса», «Полонина», «Синевирське озеро». Вони розташовані у містах Хуст і Рахів, у Перечинському та Міжгірському районах. Крім того, 23-й рік поспіль працюватиме унікальна літня школа — табір «Гармонія» для творчо обдарованих дітей. Її у Мукачівському районі влаштовують обком профспілки працівників культури та управління культури облдержадміністрації.

Напередодні нового сезону, ще у грудні минулого року, було затверджено вартість набору продуктів для однієї дитини, а також витрати на лікування та культурне обслуговування — 43 гривні. Однак цього року з’ясувалося, що через значне подорожчання продуктів харчування та пального цієї суми буде замало. Тож тепер профспілки пропонують переглянути граничні норми витрат на часткове фінансування оздоровлення дітей, збільшивши їх до 55 гривень на день.

А от іншу неприємну новину повідомило Міністерство аграрної політики України: нинішнього року воно не виділятиме цільової дотації на оздоровлення дітей, батьки яких працюють у сільській місцевості.