КАМУФЛЯЖ 

Міська влада Черкас намагається розмальованими банерами затулити недобудови та розвалюхи
 

Нам не складно будувати: намалюєм — буде хата. Приблизно так міркують у Черкаському міськвиконкомі, закриваючи різні недобудови та аварійні будинки банерами з пристойними малюнками. Правда, поки що затулили лише один — на розі бульвару Шевченка й вулиці Пастерівської. Однак плани, як кажуть, грандіозні. Тепер можна буде не турбуватися про зовні непривабливий вигляд розвалюх, які то там, то там зустрічаються в обласному центрі. Затулили банером — і квит. Уявляю, як по такій «потьомкінській» вулиці пролітає на чорному лімузині столичний начальник, залишаючись задоволеним гарним міським пейзажем.

А коштуватиме таке окозамилювання не багато не мало — 250 тис. грн, що виділені з міського бюджету на подібні банери, котрі виготовляють та монтують працівники ТОВ «Рекламна група «Фламінго». Як розповіла начальник відділу дизайну міського середовища Оксана Поліщук, виготовлення й монтаж банерної сітки, а також спеціальної металоконструкції на згаданий аварійний будинок обійшлися в 32 тисячі гривень.

У двері цього «будинку» ніхто ніколи не поступає. Фото автора

Міські чиновники посилаються на європейський досвід. Там, мовляв, теж застосовують подібні методи. Аварійні будинки та об’єкти, де йдуть будівельні чи відновлювальні роботи, прикривають спеціальними сітками, на які для кращого візуального ефекту наносять малюнок. Відмінність від європейської практики зовсім «незначна»: там подібним чином маскують об’єкти, які будують. А в нас вони без руху стоять десятиріччями. Приміром, поряд з обласною прокуратурою не один десяток років муляє очі недобудована адмінбудівля, територія якої вже заросла деревами, що сягають третього поверху.

Понад два десятки недобудованих і захаращених об’єктів, що псують пейзаж, перебувають у приватній власності. Змусити господарів навести лад міська влада не може: кажуть, повноважень бракує. Стоять вони, ніби чиряки на тілі міста — займають величезні площі, створюють городянам незручності. І так багато років. Тільки тепер проривається несміливий голос когось із депутатів: давайте зобов’яжемо власників сплачувати повну вартість оренди землі, на якій стоять недобудови. Це в кілька разів більше, ніж зараз. Не знаю, чи вистачить повноважень у батьків міста для такого кроку, але компетентні люди давно пропонують передбачати в угодах, які укладаються із забудовниками, можливість стягнення в разі порушення термінів будівництва додаткових коштів до міського бюджету. Може, такі санкції й примусять недбальців заворушитися.

Як переконаний, приміром, директор департаменту містобудування Черкаської міської ради Олександр Ільченко, через суд можна з успіхом змушувати недбайливих орендарів сплачувати суму, яка б компенсувала місту збитки та незручності від такого будівництва. Може, це спонукатиме їх відмовлятися від подібних недобудов на користь міськради?

А щодо банерів, якими городянам та гостям міста намагаються замилювати очі, то про них, здається, влучно сказав один із сусідів будинку-привида Анатолій Івашкевич:

— Хоч маскуй, хоч ні, а завали колись розбирати доведеться. А гроші, що витрачають на камуфляж, можна було б використати на впорядкування хоча б частини захаращених територій.