ПЕРЕДНОВОРІЧНЕ

За традицією у переддень Святого Миколая запаленням вогників на лісових красунях розпочнуться зимові свята

Олені вже не в моді...

Ялинка — королева новорічних свят, яка створює настрій і приховує подарунки. Журналісти «Урядового кур’єра» прикрашали лісових красунь, ловили браконьєрів, що нищать їх, та подивилися новинки для продажу.

Київ.
Головна ялинка цього року має сподобатися

Із наближенням свят кияни з острахом придивляються до спорудження головної ялинки країни на Майдані — так не хочеться знову розчаруватися! Але у столичній адміністрації запевняють, що такого більше не станеться.

Цього року виготовити столичну королеву взялися одесити — компанія «Люм’єр-Україна» з Іллічівська. Як розповів директор підприємства Анатолій Фостік, вона повністю відрізняється від торішньої формою, кольоровою гамою, ілюмінацією з ефектом «падаючого» світла, дизайном світлодіодних іграшок, які привабливо виблискуватимуть як удень, так в темний час доби. Заввишки ялинка сягне 34,43 м, металева конструкція важитиме 45 тонн і буде обгорнута 10 тисячами метрів штучної хвої, яка не горить і не боїться петард і феєрверків. Споруда буде заземлена і матиме громовідвід. Ялинку прикрасять 750 тисяч світлодіодів і 150 кульок.

Ще зовсім трохи — і столиця отримає нову головну зелену красуню. Фото Володимира ЗАЇКИ

На відміну від минулих років на ній не буде жодної реклами, запевняють у столичній адміністрації. Родзинкою прикрас стане верхівка — піксельна маківка з ефектом 3D. Що це за диво таке буде — незабаром побачимо на власні очі! Над створенням новорічної красуні працювали 40 чоловік та величезний штат дизайнерів. Спершу художники розробили проект, потім на підприємстві виготовили зменшений макет, на якому відпрацювали роботу всього обладнання. Цікаво, що прототип головної ялинки країни цьогоріч встановлено в Іллічівську.

Якщо нинішня ялинка сподобається киянам, адміністрація візьме її на баланс міста, її встановлюватимуть і надалі. «Я переконаний, що кожен, хто прийде на Хрещатик до ялинки, залишиться задоволений, — запевняє голова КМДА Олександр Попов. — Настрій дітям та дорослим будуть створювати різноманітні заходи, народні гуляння, ярмарки та святкова ілюмінація вулиць». Уже зараз на Хрещатику працює Різдвяний ярмарок, де можна купити сувеніри, вишивку, обереги, різьблення по дереву та інше, виготовлене умілими руками народних майстрів, пригоститися святковими виробами з шоколаду, карамелі, марципану та тіста. Тут же можна покататися на каруселі чи поїзді Святого Миколая.

Урочисте запалення головної Новорічної ялинки відбудеться 19 грудня в день Святого Миколая, 22 грудня пройде парад Дідів Морозів. Як завжди, на Майдані Незалежності 31 грудня відбудеться святкування Нового року, а 7 січня можна буде у великій компанії відсвяткувати Різдво.

Закарпаття.
Лісових красунь вистачить на всіх

Найближчими днями лісівники Закарпаття працюватимуть з подвоєною енергією і пильністю, повідомив перший заступник обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Пукман. У них починається «ялинкова» вахта, під час якої посилено охоронятимуться шпилькові породи в лісових угіддях. Лісівники «гаситимуть» надзвичайний попит на деревця великою пропозицією: ялинки, вирощені у держлісгоспах, продаватимуть на 59 майданчиках. Торік покупці не змогли вибрати навіть виділеного ліміту: виділили 72,6 тис. ялинок, а продали близько 10 тис. Тому тепер плани з продажу значно зменшили. Ціна буде нарівні з торішньою — 40 грн за ялинку середнього розміру.

— Ми для задоволення попиту вирощуємо 55 тис. саджанців шпилькових порід, — продовжував Василь Пукман. — На половині площ висаджено ялицю білу, що має найбільший попит. Решту займають різновиди сосни, карпатська смерека, дугласія.

Керівництво лісової галузі області заохочує до святкувань з «альтернативними» ялинками. Своїм працівникам, наприклад, наполегливо радить обмежитися штучними ялинками або композиціями із зелених гілок. Тим підприємцям, які займаються передноворічною торгівлею, в місцях лісозаготівель безоплатно виділяють ялинові та смерекові гілки, придатні для композицій. Все це зменшує загрозу для зелених насаджень.

Врахували інтереси тих, хто виростив ялинки на приватних угіддях і бажає їх продати: щоб могли зробити без неприємних наслідків, потрібно подати заяву у держлісгосп за місцем проживання. Відтак на кожне дерево виділять спеціальну бирку, яка означатиме легальність його походження.

— Усім, хто зрубає дерево без дозволу, загрожують чималі санкції, — резюмує Василь Пукман. — По-перше, їх чекає штраф у розмірі 5–10 неоподатковуваних мінімумів, а по-друге, вони повинні відшкодувати збитки природі, визначені як мінімум сумою 189 грн. Загальна грошова санкція становитиме щонайменше 274 грн, тож слід добре подумати, заносячи над деревом сокиру. Рейди для запобігання незаконним вирубуванням проходять по всій області.

Торік Закарпаття подарувало ялинку для відзначення Різдва на центральній площі Ватикану. Про тодішню лісову красуню, яка виросла у Великобичківському держлісгоспі, залишилися згадки у тисяч гостей Рима. Лісівники області отримали подяку від святих отців. Цього року далеких подорожей для закарпатських ялинок не передбачається. Одна з найвишуканіших уже обрана для центральної площі Ужгорода. Дерево заввишки 20 м і віком близько 80 років зрубали на Міжгірщині, тепер воно створюватиме святковий настрій ужгородцям і гостям міста.

Миколаїв.
Зберегти зелені життя можна

Лісівники Миколаївщини пропонують споживачам, які є противниками зрубування хвойних дерев, прикрасити свої оселі вічнозеленими деревами з грудкою землі. Для того, щоб придбати таке дерево, потрібно було завчасно зробити замовлення, аби деревце своєчасно викопали. При бажанні можна це зробити особисто. В такому разі саджанці вічнозелених дерев та кущів для Нового року будуть дешевшими. При вивезенні товару споживачем і засипанні чорноземом ям, що утворюються при викопуванні ціна саджанців буде ще меншою. Живою красунею можна прикрасити своє подвір’я чи вулицю.

В Миколаївському лісгоспі переконані, що «висаджуючи щороку по ялинці зі своїми дітьми, онуками, близькими та рідними, ви зможете закласти власний скверик». Така ідея, на думку працівників лісгоспу, може сподобатися керівникам дитячих закладів області. Якщо кожен з вихованців дитячих садків, загальноосвітніх шкіл чи інших організацій разом з батьками після Нового року висадить вічнозелене дерево на подвір’ї дитячого закладу, то краєвид буде не тільки милувати око, а й очищати повітря, що сприятливо позначиться на здоров’ї юних жителів області. Як поінформували в лісгоспі, під викопування з грудкою землі виділяються сосни заввишки від 1,5 м і вище. Вартість їх коливається від 150 до 250 гривень.

Рівне.
Янголи принесуть гарну звістку!

Оленів, що світяться ввечері, й такого ж сяючого воза для Діда Мороза біля цьогорічної головної ялинки Рівного не буде. Їх вирішили замінити символами, що ближчі до новорічних та різдвяних традицій українського народу, — янголами. Вони будуть унікальні, виготовлені руками місцевих майстрів.

— Олені, що були під ялинкою в минулі роки, вже морально застаріли й віз зламався, — каже заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська. — Людям потрібне щось особливе, що надихало б, тому й вирішили: коли до нас «прилетять» янголи, це додасть рівнянам гарного настрою й оптимізму.

П’ять янголів, на кожному з яких буде від 800 до тисячі лампочок, утворять композицію: один буде з ліхтариком, другий — з лірою, третій — із сопілочкою. Саме він сповістить про народження Ісуса. Втім, повністю відкрити свій творчий задум майстри поки що не поспішають: вони, як і годиться, бережуть інтригу до 19 грудня, коли в Рівному традиційно відкриється головна ялинка. Тоді ж до неї завітає Святий Миколай, а Діда Мороза та Снігуроньки не буде взагалі.

…Нині зеленгоспівці встановлюють зелену красуню на майдані Незалежності. Цього року вона приїхала з Клеванського лісництва, що у Рівненському районі: їй 83 роки і сягає вона 25 м заввишки. Унікальність головної рівненської ялинки в тому, що це завжди розкішне цільне дерево — композицію з гілок городяни, мабуть, уже й не сприйняли б. Оскільки лісистість області чи не найвища в Україні, тож раз на рік ми можемо собі дозволити таку автентичну річ.

Чернігів.
«Хороводи» для браконьєрів

На Чернігівщині в ході операції «Новорічна ялинка» браконьєрам, які нищитимуть зелених красунь, доведеться «водити хороводи» з учасниками рейдових груп. До їх складу входять державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища, представники органів внутрішніх справ, громадських організацій та засобів масової інформації. Вони обіцяють не вірити казкам про законність вирубування, продажу чи придбання ялинок, якщо слова не будуть підкріплені відповідними документами.

Крім того, спійманим на гарячому губителям природи, котрі збиралися вигідно збути безжально зрубані ялинки та сосонки, буде від Дідуся Мороза особливий «подарунок» — штраф, котрий відчутно полегшить гаманця. Як повідомила головний спеціаліст по зв’язках з громадськістю та ЗМІ Держекоінспекції у Чернігівській області Тетяна Войтенко, рейдові групи, котрі вже почали роботу, ретельно оглядають селекційні плантації та ділянки особливо цінних хвойних порід. Не минають вони і лісові масиви поблизу населених пунктів, місця реалізації лісових красунь, вокзали та контрольні пости ДАІ, де перевіряють законність перевезення хвойного вантажу.

Упродовж передноворічних місяців двох останніх років рейдовими перевірками, котрі проводилися 23 рази, виявлено грубі порушення природоохоронного законодавства, внаслідок яких навколишньому середовищу завдано збитків на мільйони гривень. Протоколи, складені на браконьєрів, передано до правоохоронних органів. У загальному підсумку вилучено 8718 незаконно знесених новорічних дерев, ще 1100 передано до УБОЗ у Чернігівській області для встановлення законності заготівлі та перевезення. 

Сторінку підготували Лариса КОНАРЕВА, Василь БЕДЗІР, Олена ІВАШКО,  Інна ОМЕЛЯНЧУК, Євдокія ТЮТЮННИК, "Урядовий кур’єр"